Нож като бръснач

Създателят на най-добрите ножове за готвачи обяснява технологията на остренето

Боб Креймър е почти легенда в правенето на ножове, като е присъствал в безброй списъци на най-добрите световни производители на ножове, и наскоро дори участва във видео от поредицата Raw Craft на Антъни Бурдейн, който впоследствие купи един от неговите продукти.

Креймър е един от само 122 майстори-ножари в САЩ, и от всички той е единственият, който произвежда кухненски ножове. Но вместо да залага на стандартна стомана, той изковава ножовете си от разтопен метеорит и завършените продукти са прекрасни.

Не бързайте обаче да поръчвате онлайн, защото ножовете, правени лично от Креймър, се изработват само по поръчка, и изработката им отнема много време.

След като нарасналият интерес към продукцията на Креймър в последно време наложи увеличаване на обемите на производството, той е отстъпил лиценза за изработката им на Zwilling J.A. Henckels, които ги правят в Япония.

Креймър е толкова запален по ножовете, че признава, че проверява доколко остри са ножовете на други хора, когато е на гости.

Легендарният производител на ножове споделя, че повечето хора не обръщат достатъчно внимание на инструментите си – надали това важи и за професионалните готвачи.

Eто неговите препоръки и съвети как да направите ножовете си наистина свръх-остри.

Първо той обяснява как да проверите дали един нож е достатъчно остър, чрез много малки трикове, които подлагат на изпитание остротата на ножа. В следващите видеа, които ще видите по-долу, той обяснява също така как да заточвате и наостряте ножове.

Не пропускайте обаче и изключително атрактивното видео на Бурдейн, демонстриращо как всъщност Креймър създава своите красиви ножове.

А ето и тайните на остренето на ножове, обяснени лесно и разбираемо дори и за напълно незапознатите с техниката на заточване и острене.

Какво точно е "остро", когато става дума за ножове?Заточване на ножовеОстрене на ножове

Отскочи към Коментарите (1 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

09.01.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

1 Коментар
1 Илия Пенев на 13.11.2017 – Понеделник

Остри се молив....ножовете се точат!