![](https://goodlife.bg/media/cache/article_main/media/Things/780/bk_bk_780.jpg)
Нож като бръснач
Създателят на най-добрите ножове за готвачи обяснява технологията на остренето
Боб Креймър е почти легенда в правенето на ножове, като е присъствал в безброй списъци на най-добрите световни производители на ножове, и наскоро дори участва във видео от поредицата Raw Craft на Антъни Бурдейн, който впоследствие купи един от неговите продукти.
Креймър е един от само 122 майстори-ножари в САЩ, и от всички той е единственият, който произвежда кухненски ножове. Но вместо да залага на стандартна стомана, той изковава ножовете си от разтопен метеорит и завършените продукти са прекрасни.
Не бързайте обаче да поръчвате онлайн, защото ножовете, правени лично от Креймър, се изработват само по поръчка, и изработката им отнема много време.
След като нарасналият интерес към продукцията на Креймър в последно време наложи увеличаване на обемите на производството, той е отстъпил лиценза за изработката им на Zwilling J.A. Henckels, които ги правят в Япония.
Креймър е толкова запален по ножовете, че признава, че проверява доколко остри са ножовете на други хора, когато е на гости.
Легендарният производител на ножове споделя, че повечето хора не обръщат достатъчно внимание на инструментите си – надали това важи и за професионалните готвачи.
Eто неговите препоръки и съвети как да направите ножовете си наистина свръх-остри.
Първо той обяснява как да проверите дали един нож е достатъчно остър, чрез много малки трикове, които подлагат на изпитание остротата на ножа. В следващите видеа, които ще видите по-долу, той обяснява също така как да заточвате и наостряте ножове.
Не пропускайте обаче и изключително атрактивното видео на Бурдейн, демонстриращо как всъщност Креймър създава своите красиви ножове.
А ето и тайните на остренето на ножове, обяснени лесно и разбираемо дори и за напълно незапознатите с техниката на заточване и острене.
Какво точно е "остро", когато става дума за ножове?
Заточване на ножове
Острене на ножове
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Остри се молив....ножовете се точат!