Източник: Pexels.com

12 неписани правила на сватбения етикет

Бъдете добри гости с тези обновени правила какво е "правилно"

Има ли правило, според което гостите на сватбата не може да са облечени в черно или бяло?

Вече не. За разлика от шаферките, можете да носите дрехи с какъвто цвят пожелаете. Ако обаче изберете бяло, уверете се, че "дори отдалеч то не напомня булчинска рокля," съветва експертът по етикет Пеги Пост, директор на Emily Post Institute. Ако изберете черно, "то трябва да изглежда шик, не погребално."

Също така обмислете времето от деня, локацията и религиозните ограничения (примерно дали има забрана за голи рамене или твърде дълбоки деколтета).

Като говорим за сватби в църкви, трябва ли да се обличате много консервативно?

Зависи от мястото и времето от деня — някои сватби са официални, а други – по-неформални, казва Даян Готсман, експерт по етикет и основател на Тексаската школа по етикет. Преценявайте по поканата за сватба. "Тя ще ви създаде представа за тона на събитието." Тясна рокля без ръкави по правило е приемлива за следобедна сватба в църква.

Измислили сте перфектен подарък. Наистина ли трябва да вземате нещо от списъка?

"Аз съм почитател на списъка с желани подаръци: те помагат на двойките да предлагат идеи за подаръци, да избегнат дублиращи се подаръци и опростяват въпроса с подаръците за гостите им," казва Пост. Изборът на собствен подарък обаче също е приемлива алтернатива, допълва тя. "Често най-запомнящите се подаръци са тези, които гостите избират сами."

В смисъл: доверете се на инстинкта си. Или ако можете да си позволите да бъдете щедри, заложете двойно. Вземете нещо малко от списъка, и похарчете щедро за вашия личен избор.

Ваша приятелка се жени, но това е втората й сватба. Подарили сте й вече нещо на първата – необходимо ли е да носите нов подарък?

Според Пост, ако сте дали подарък за първия брак, сте свободни от това задължение за втория. Естествено, някои роднини и приятели въпреки всичко подаряват, за да поздравят двойката. Пост съветва да се консултирате с други членове на семейството, преди да правите каквото и да е.

Канени сте на сватба, на която не можете да присъствате. Трябва ли все пак да изпратите подарък?

С една дума: да. Изпратете го на двойката предварително, така че да не се налага да го мъкнат до къщи от тържеството, съветва Пост. Ако не го изпратите преди сватбата, направете го скоро след това. "Идеята, че имате цяла година време, е мит," казва Пост.

Толкова ли е долнопробно просто да дадете пари?

"Няма да откриете много двойки, които да се обидят от пари в брой," казва Готсман. Що се отнася до сумата, "това, което е приемливо, е това, което можете да дадете." И все пак вежливо надписана красива картичка е от полза. "Двойката така ще знае, че подаръкът ви е от сърце."

Какво точно означава това "+1"?

Това традиционно обозначава партньор или съпруг/съпруга, но ако желаете да доведете със себе си приятел, направете го. Можете да доведете всеки, с който сте близък, и който считате, че ще се зарадва на събитието, казва Готсман. С изключение на деца. "+1 като цяло означава възрастни, не малки деца или бебета," предупреждава тя.

Ако поканата не споменава името на детето ви, нито на нея пише "деца са добре дошли," би трябвало да приемете, че не е желателно да го водите.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: HouseBeautiful

15.07.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара