Ето какво се случва с монетите, които хвърляте във фонтаните

Всеки ден хиляди хора практикуват този обичай

По отношение на фонтана "Треви" в Рим има отдавнашна традиция: ако застанете с гръб към фонтана и хвърлите монета над лявото си рамо, ви е гарантирано, че ще се върнете в Рим.

Всеки ден хиляди хора практикуват този обичай, което води натрупване от монети на стойност около €13 000 седмично, и почти €900 000  годишно.

Толкова много монети се натрупват, че всеки ден католическата благотворителна организация Caritas отделя час за събирането им от фонтана и раздаването им на хората в нужда.

Те дори отвориха супермаркет с намалени цени през 2008 с парите, събрани от фонтана.

Докато фонтанът "Треви" се налага да бъде почистван всеки ден, други прочути фонтани събират "плячката" на всеки няколко месеца. 

Езерцето в Bellagio в Лас Вегас например събира около $12 000 годишно, и в него се използва много ефективна система за почистване.

Гигантска прахосмукачка се използва за изваждане на всичко от дъното на езерото. Според Review Journal, парите се пресяват и после се поставят в бетонобъркачка с кърпи, които да почистят и изсушат монетите. Подобно на фонтана "Треви", Bellagio даряват парите на некомерсиални организации като Habitat For Humanity.

За сравнение, фонтаните в Mall of America в Минесота събират около $2000 месечно под формата на хвърлени монети, които се даряват на благотворителни и некомерсиални организации.

Фонтаните във всичките 24 кафенета Rainforest носят около $25 000 годишно, които се даряват за екологични каузи.

А фонтаните на Disney World са събрали монети на стойност $18 000 през 2014 г., като всички те са били дарени за деца в приемни семейства.

Сред другите любопитни факти за фонтаните е и това, че мемориалът на жертвите от атентата на 11 септември 2001 г. е събрал дребни монети на стойност близо $3000, въпреки че не е разрешено хората да хвърлят монети там. Фонтанът в Брайънт Парк пък събира около $3400 годишно, като сумата почти покрива разходите за събирачите на монети от дъното му.

Любопитно е, че чикагският фонтан "Бъкингам", един от най-големите в света, събира само около $200 годишно.

Trevi Fountain (Rome) Coin Retrieval (Fontana di Trevi)

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

10.05.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара