Това писмо от готвач е задължително четиво

Не се ставаш главен готвач за една нощ, първо трябва да станеш готвач - и то наистина добър

Ако никога не сте работили в професионална кухня, може и да не съзнавате, че животът на готвачите е тежък, и то наистина много тежък. Не всичко е розово в стил Томас Келър с нотки на гениалност на Феран Адриа.

Всъщност това е живот, пълен със саможертви и тежки борби, прекрасно описани в подробности в това отворено писмо от чикагския готвач Марк Мендес.

Мендес, главен готвач в Carnivale, публикува писмото си до студент от кулинарна школа в Dining Chicago.

Ето го цялото, и въпреки че то е отпреди повече от 5 години, с нищо не е изгубило актуалността си:

"Ядосан съм, така че простете ми, ако си позволявам да поучавам и да държа тиради.

В прав текст

Мислели сте си, че ще завършите школата и ще станете като Томас Келър за няколко години, нали, "колко пък толкова време може да е необходимо за това"?

Пуснахте предизвестие само две седмици след постъпването и не се появихте още на следващия ден и ме прецакахте сериозно.

Знам защо напуснахте; работата беше тежка, по-тежка, отколкото сте очаквали.

Забавното е, че работехте на лесен пост, и никога не сте работили в натоварена нощ, не е ли смешно?

Тъжното е, че дори че още не знаете колко трудно е всъщност, или какво наистина означава да бъдеш професионален готвач.

Не всичко е по ваша вина; не са ви подготвили за това в кулинарната школа, нали?

Не са ви предупредили, че за да станете отлични главни готвачи, като начало е необходимо да станете отлични готвачи.

Не са ви казали за саможертвите, които се налага да правите, за тежката работа, многото часове, отдадеността, ангажиментите, безсънието, постоянния тормоз от зам.-главния готвач, не са ви предупредили за всичко това.

Мислели сте си, че ще завършите школата и ще станете като Томас Келър за няколко години, нали, "колко пък толкова време може да е необходимо за това"?

Знам, знам, усвояването как да използвате ножа, да правите добър бульон, или правилно да бланширате зеленчуци е скучно, по-готино е да работиш на пост за сотиране или грил.

Твърде съм старомоден, така или иначе, без имерсионни циркулатори, без пяна, без очарователни чинии, абе скука.

Кой иска да се учи правилно да остри нож или да разфасова риба, толкова е скучно и досадно.

Трябва обаче да ви кажа няколко неща.

Един ден, може би, ще станете главен готвач някъде.

Ще се наложи да обучавате и мотивирате хора, които работят за вас, да ги насочвате, водите, обучавате и вдъхновявате.

Един ден, ще прекарвате повече време в гледане на финансови баланси, отколкото на поста си.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

31.01.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара