Източник: flickr.com

Ръководство по леките бири

Всичко, което е необходимо да знаете за тях

Ейлът съществува от векове (ако не и от хилядолетия), докато леките бири (т.нар. lager) са относително нови в света на бирата — въпреки че повече от 90% от всичката произвеждана в момента бира по света е от този вид. Тяхната популярност и последвал огромен възход в Централна Европа в средата на XIX в. е тясно свързана с изобретяването на хладилниците и хладилния транспорт.

Леката бира включва стилове от рода на пилзен и бок и ферментира при ниска температура, около 9-15 °C, от дрожди, които работят на дъното на ферментационния съд.

След като приключи първичната ферментация на леката бира, тя преминава през продължително вторично зреене при ниска температура — “lager” идва от немското lagern, означаващо съхранение — което води до чист, свеж вкус.

Ето ръководство за милиардите стилове и вариации на студено ферментиралите бири.

Световни лагери

Бохемско/чешко пилзенско пиво

Повечето хора мислят за пилзенската бира и светлата бира като за синоними, но това далеч не е така. Като начало, пилзенската бира не е германска. Тя е определен тип светла, свежа лека бира, произхождаща от град Пилзен в Бохемия.

Няма спор, че чехите са заимствали доста от вдъхновението си от баварските леки бири, които по това време са се считали за най-добрите в света. Те дори са наели баварски пивовар, Йозеф Грол, който да създаде рецептата.

Но пилзенският стил е резултат от организирана кампания от гражданите на Пилзен за създаване на висококачествена собствена бира, след десетилетия на косумация на некачествена местна бира.

През 1842 Bürger Brauerei, или "Гражданската пивоварна", отваря врати в Пилзен, произвеждайки първото пилзенско пиво в света — златиста светла лека бира с пухкава бяла пяна и сух, свеж вкус.

Включените продукти са сладък моравски ечемик, пикантен и ароматен местен хмел от Саас, и мека, внимателно филтрирана вода от Пилзенския водоносен хоризонт. През 1898, пивоварната запазва като търговска марка фразата “оригинално пилзенско пиво”, което се превежда като Pilsner Urquell, и оттам нататък всичко вече е история.

Пробвайте: Pilsner Urquell, Moonlight Brewing Reality Czeck, Pivovar Kout na Šumavě Koutská 10° Desítka


Германско пилзенско пиво

И така, чехите са изобретили пилзенското пиво, но дали то наистина се отличава от светлата баварска лека бира, правена от другата страна на границата?

Така или иначе, към 1870 думата “Pilsner” е била толкова популярна в Германия, че много баварски пивоварни са започнали да маркетират своите традиционни светли бири като "пилзенски".

Към началото на XX век понятието станало толкова общо, че германският върховен съд разрешил на пивоварни като Bitburger и Radeberger да го използват свободно без правни последици, но към 70-те години на XX в. германското пилзенско пиво се отличавало вече достатъчно много от оригинала, за да е достойно за собствен стил.

И тогава, и сега, германските пилзенски бири са по-свежи и по-горчиви от чешките оригинали, заради употребата на германски горчив хмел, вместо ароматния хмел от Саас, предпочитан от чехите. Германските пивовари също така удължават стъпката, известна като "диацетилова почивка", техника в пивоварството, която премахва повечето маслени аромати, присъстващи в чешкото пилзенско пиво. Повечето от бирата, която сега се продава в Германия и Чехия, се нарича "пилзенска".

Пробвайте: Einbecker Brauherren Pils, Birrificio Italiano Tipopils, Bitburger Premium Pils

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Lucky Peach

16.06.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара