Източник: lava.bg

Как да се грижите за чугунения си тиган

Ще го ползват и децата на децата ви

Може би родителите ви са ви дали своя, или сте го взели от гаражна разпродажба, или сте купили нов онлайн за по-малко пари, отколкото бихте похарчили за питиетата си в караоке бара.

Или сте се нанесли в апартамент и сте го открили, оставен във фурната от предишния обитател. (Случва се.) Или просто си мислите да вземете такъв, защото всички казват, че те са чудесни за готвене на много неща.

Като изключим, че става дума за чугунен тиган. И има много правила по отношение на чугунените тигани.

Например трябва да се грижите добре за тях.

Работата, необходима за поддръжката им, изглежда обезкуражаващо. Може би ако просто да го оставите в шкафа и продължите да готвите с евтиния малък тиган, който сте купили от супермаркета, с горещите му точки и клатушкането на печката, защото се извива от горещината?

Недейте! Чугуненият тиган е най-добрият приятел на начинаещите готвачи. Можете да го използвате, за да готвите почти всичко.

Той е тежък и задържа добре топлината, което го прави идеален за пържене и варене на бавен огън. Можете дори да го използвате като тава за печене във фурната. И като добър приятел, са нужни много малко усилия, за да бъде доволен.

Чугунените тигани биват четири вида: нови, стари, лепкави и ръждиви.

Ако този, който притежвате, е нов, почти гарантирано той е “предварително омаслен,” което означава, че има вид наподобяващо стъкло черно покритие от вътрешната страна и можете да започнете да го употребявате веднага. Гответе в него бекон, пилешки бутове, стек — всичко, което ще отдели много мазнина и ще спомогне да натрупате патина върху повърхността на метала.

Тази патина е другото чудесно на чугунените тигани. Те са не само издръжлив и здрав съд за готвене. Покритието им е почти незалепващо.

Всеки път, в който приключите с готвенето, измивайте бързо тигана с гореща вода, като изстъргвате залепналите частици с лъжица и забърсвате остатъка с хартиена кърпа. Може да се наложи да повторите този процес неколкократно след първите няколко готвения в него, но далеч не толкова много, колкото ако се поддадете на призивите на не-готвачите да го изчистите със сапун, който ще съсипе покритието.

Топла вода. Хартиена кърпа. Не е толкова сложно.

За стар тиган, от типа на тези, които получавате от баба или дядо, или от магазин за вехтории, започнете с измиване с гореща вода и подсушаване, след което директно се заемете да готвите бекон или бургери. (Не гответе домати и цитруси, докато не разполагате с изключително добре омаслен тиган. Киселинността ще придаде на храната метален вкус.)

Чистете според инструкциите за нов тиган, подсушете с хартиена кърпа, и използвайте тигана на следващия ден, и на по-следващия. Употребата прави чугунения тиган по-добър, без изключения.

Ако чугуненият ви тиган е лепкав? Това изглежда донякъде противно. Това обаче е само излишък от мазнина на повърхността, която улавя праха и още мазнина, и ги съчетава във вид рудиментарна "козина", от която е добре да се отървете, преди да използвате тигана.

За да го почистите, приложете техниката с горещата вода, която бихте използвали за не-лепкав чугунен тиган, като допълните почистването с метална тел и в много тежки "залепнали" ситуации, с малко сапун за съдове. Сапунът ще свърши работа, и ще ви остави с не-лепкав тиган.

Естествено, той няма да има и патина по себе си, и ще се наложи да я добавите наново.

Не се притеснявайте. Това също е лесна работа. Излейте в тигана малко готварско олио с неутрален вкус като рапично олио или олио от гроздови семена, след което го поставете на печката на средно силен огън, докато олиото не стане лъскаво и не започне леко да пуши.

Изключете печката и оставете тигана да престои няколко минути, след което изхвърлете олиото. Избършете тигана с хартиена кърпа, като го оставите лъскав и черен. Оттам нататък знаете как да процедирате: гответе нещо мазно в тигана колкото може по-скоро, след което измийте тигана и го подсушете добре. И така - отново и отново.

Ръждивият тиган може да изисква повече работа. Започнете с гореща вода и после продължете със същата метална тел, която бихте употребили за лепкавия, и преминете към телена четка, ако е необходимо. Процесът може да изисква известно време, но в крайна сметка ще получите чист метал и можете да продължите оттам нататък с олиото и нагряването, избърсването, готвенето и да повтаряте цикъла пак и пак.

Скоро вашият чугунен тиган ще е черен, лъскав и не-лепкав.

И ще можете да разкажете на всички, които попитат, колко зле е изглеждал в началото, когато сте го взели, и колко страхотен е сега.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара