Най-добрите трикове в кухнята
Някои от най-ценните съвети, които сме научили през годините
Довършвайте готвенето на пастата в тигана
Трикът как се довършва приготвянето на паста в тигана промени живота ми.
Един ден видях готвачите в заведение да изсипват сварената паста в тигана със сос, да я бъркат известно време и да добавят малко от водата, в която са варили пастата (и може би малко парченце масло), след което да я поднасят.
Съответно възпроизведох тази техника у дома. Имаше смисъл: защо да не се готви пастата (поне в последната минута) в соса й? Така вкусът прониква в пастата.
Тайното оръжие се оказа добавянето на водата от варенето й. Този богат на скорбяла еликсир създаде подобен на емулсия или крем сос, който свърза всичко в едно, превръщайки го в завършено ястие, вместо в два сглобени елемента.
От този момент нататък никога повече не готвя паста другояче.
Не се плашете от горещината (и от малко пушек)
Урок №1, който научих от работата като професионален готвач: не се бойте от горещината.
Няма начин да получите добро изпичане на стек или каквото и да е месо, без да вдигнете температурата. А ако вдигате температурата, ще се образува и някакъв пушек, когато месото влезе в досег със съда за готвене.
Това е нещо нормално - не се страхувайте! Просто бъдете готови да отворите прозорци и да изключите детектора за дим, преди да се задейства алармата.
Урок №2 може а бъде обобщен в малка игра, която обичам да наричам ‘Давай, опитай да прекалиш с подправките в този бургер.’
Мини-рендето и стъргалката не са само за сирене
Невероятно беше да открия, че мога да използвам стъргалката не само за цитрусови плодове.
Вместо мъчително бавно да кълцам на ситно чесън и джинджифил, аз просто ги настъргвам в салатения дресинг или сотето.
Използвайте ножица в кухнята
Използвайте ножица, за да нарежете храната на детето си. Имам предвид, съдържанието на купичката.
Нарязвам ВСИЧКО с ножица, когато става дума за храна за деца.
Използвайте сол за почистване на чугунените тигани
Чистете чугунени съдове със сол. Това е бърз и лесен начин да попиете мазнината, която би могла да граняса в тигана, без да използвате сапун, който би нарушил омасляването и би довел до ръждясване на тигана.
Солта също така помага за изсушаването на залепнали частици - за по-лесното им премахване.
Дайте пространство на зеленчуците
Не препълвайте съда за печене. Моите печени зеленчуци винаги бяха само 'приемливи' – и не съзнавах, че това се дължи на факта, че тъпча вътре колкото зеленчуци се поберат.
Сега им оставям малко пространство – и печените ми зеленчуци са станали два (или три, или четири?) пъти по-добри.
Вземете си шпатула за риба (и я използвайте за всичко)
Рибената шпатула беше безценно откритие. Използвам я за всичко - от омлети до пържени патладжани, сваляне на бисквити от тавата и - естествено - риба.
Би трябвало да я преименуват на "шпатула за всичко", може би така повече хора ще си я купят.”
Киснете кафявия ориз
Накисването за една нощ на кафявия ориз улеснява варенето му.
Използвайте пасатов
Голям почитател съм на пасатор — не разбирам как изобщо някога съм правила супа (а правила ли съм? Изглежда сякаш е било в древността), преди да си купя такъв преди около две години.
Кухненските роботи са нещо чудесно, но за по-малко от $30 можете да получите перфектна кремсупа с много по-малко усилия.
Тенджерата под налягане е сбъдната мечта за бобовите храни
Не че не обичам да накисвам бобови храни, но когато използвах тенджерата под налягане, за да направя най-добрия сушен нахут, който съм вкусвала в живота си, се превърнах в маниакален пророк на тенджерите под налягане.
Нужни са само 40 минути готвене без наблюдение — вместо 3 часа плюс киснене цяла нощ — за да получите перфектно меки, кремести отвътре, безупречно подправени зрънца нахут (или каквото и да е бобово растение). Оттогава не го правя другояче.
Сол, и пак сол
Научете се да използвате правилно солта! Израснала съм с необичаща сол (но иначе чудесна!) майка диетоложка, и не бях школована във вълшебната магия на натриевия хлорид, докато не заработих като професионален готвач.
По-конкретно: колкото повече мазнина съдържа дадено ястие, толкова повече сол е нужна, за да изпъкне реално вкусът (мислете за бургер или богат сметанов сос). Винаги работи.
За дресинги, бурканът е най-добрият ви приятел
Някога правех опасното балансиране на купа и разбиване, докато приготвях винегрет, но животът ми (или поне салатите ми) завинаги се промени, когато най-после се възползвах от това, че имам безгранични резерви от буркани с закопчаващ се капак.
Поставям оцет, дижонска горчица, подправки и олио в половинлитров (или по-малък) буркан с капака отгоре, разтърсвам добре и съм готова.
А и мога да направя още и да го съхранявам в същия буркан. Сериозно, как досега не съм се сетила за това!?
Най-добрият начин да почистите зеленината
Помня веднъж, че се канех да измия салата, и баща ми ми каза да я мия от страната на листото, а не откъм стеблото.
Ако има мръсотия около стеблото - а обикновено тя е точно там, естествено! — и я миете по другия начин, я разнасяте по листото.
Мисля за това всеки път, когато мия зеленина. Освен това беше съвет от баща ми, който се занимаваше само с малка част от готвенето вкъщи.
Режете правилно лука
Научете се как да накълцате правилно лук на малки парченца. Просто потърсете в Google. Няма нужда да ми благодарите.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015