
Най-добрите трикове в кухнята
Някои от най-ценните съвети, които сме научили през годините
Довършвайте готвенето на пастата в тигана
Трикът как се довършва приготвянето на паста в тигана промени живота ми.
Един ден видях готвачите в заведение да изсипват сварената паста в тигана със сос, да я бъркат известно време и да добавят малко от водата, в която са варили пастата (и може би малко парченце масло), след което да я поднасят.
Съответно възпроизведох тази техника у дома. Имаше смисъл: защо да не се готви пастата (поне в последната минута) в соса й? Така вкусът прониква в пастата.
Тайното оръжие се оказа добавянето на водата от варенето й. Този богат на скорбяла еликсир създаде подобен на емулсия или крем сос, който свърза всичко в едно, превръщайки го в завършено ястие, вместо в два сглобени елемента.
От този момент нататък никога повече не готвя паста другояче.
Не се плашете от горещината (и от малко пушек)
Урок №1, който научих от работата като професионален готвач: не се бойте от горещината.
Няма начин да получите добро изпичане на стек или каквото и да е месо, без да вдигнете температурата. А ако вдигате температурата, ще се образува и някакъв пушек, когато месото влезе в досег със съда за готвене.
Това е нещо нормално - не се страхувайте! Просто бъдете готови да отворите прозорци и да изключите детектора за дим, преди да се задейства алармата.
Урок №2 може а бъде обобщен в малка игра, която обичам да наричам ‘Давай, опитай да прекалиш с подправките в този бургер.’
Мини-рендето и стъргалката не са само за сирене
Невероятно беше да открия, че мога да използвам стъргалката не само за цитрусови плодове.
Вместо мъчително бавно да кълцам на ситно чесън и джинджифил, аз просто ги настъргвам в салатения дресинг или сотето.
Използвайте ножица в кухнята
Използвайте ножица, за да нарежете храната на детето си. Имам предвид, съдържанието на купичката.
Нарязвам ВСИЧКО с ножица, когато става дума за храна за деца.
Използвайте сол за почистване на чугунените тигани
Чистете чугунени съдове със сол. Това е бърз и лесен начин да попиете мазнината, която би могла да граняса в тигана, без да използвате сапун, който би нарушил омасляването и би довел до ръждясване на тигана.
Солта също така помага за изсушаването на залепнали частици - за по-лесното им премахване.
Дайте пространство на зеленчуците
Не препълвайте съда за печене. Моите печени зеленчуци винаги бяха само 'приемливи' – и не съзнавах, че това се дължи на факта, че тъпча вътре колкото зеленчуци се поберат.
Сега им оставям малко пространство – и печените ми зеленчуци са станали два (или три, или четири?) пъти по-добри.
Вземете си шпатула за риба (и я използвайте за всичко)
Рибената шпатула беше безценно откритие. Използвам я за всичко - от омлети до пържени патладжани, сваляне на бисквити от тавата и - естествено - риба.
Би трябвало да я преименуват на "шпатула за всичко", може би така повече хора ще си я купят.”
Киснете кафявия ориз
Накисването за една нощ на кафявия ориз улеснява варенето му.
Използвайте пасатов
Голям почитател съм на пасатор — не разбирам как изобщо някога съм правила супа (а правила ли съм? Изглежда сякаш е било в древността), преди да си купя такъв преди около две години.
Кухненските роботи са нещо чудесно, но за по-малко от $30 можете да получите перфектна кремсупа с много по-малко усилия.
Тенджерата под налягане е сбъдната мечта за бобовите храни
Не че не обичам да накисвам бобови храни, но когато използвах тенджерата под налягане, за да направя най-добрия сушен нахут, който съм вкусвала в живота си, се превърнах в маниакален пророк на тенджерите под налягане.
Нужни са само 40 минути готвене без наблюдение — вместо 3 часа плюс киснене цяла нощ — за да получите перфектно меки, кремести отвътре, безупречно подправени зрънца нахут (или каквото и да е бобово растение). Оттогава не го правя другояче.
Сол, и пак сол
Научете се да използвате правилно солта! Израснала съм с необичаща сол (но иначе чудесна!) майка диетоложка, и не бях школована във вълшебната магия на натриевия хлорид, докато не заработих като професионален готвач.
По-конкретно: колкото повече мазнина съдържа дадено ястие, толкова повече сол е нужна, за да изпъкне реално вкусът (мислете за бургер или богат сметанов сос). Винаги работи.
За дресинги, бурканът е най-добрият ви приятел
Някога правех опасното балансиране на купа и разбиване, докато приготвях винегрет, но животът ми (или поне салатите ми) завинаги се промени, когато най-после се възползвах от това, че имам безгранични резерви от буркани с закопчаващ се капак.
Поставям оцет, дижонска горчица, подправки и олио в половинлитров (или по-малък) буркан с капака отгоре, разтърсвам добре и съм готова.
А и мога да направя още и да го съхранявам в същия буркан. Сериозно, как досега не съм се сетила за това!?
Най-добрият начин да почистите зеленината
Помня веднъж, че се канех да измия салата, и баща ми ми каза да я мия от страната на листото, а не откъм стеблото.
Ако има мръсотия около стеблото - а обикновено тя е точно там, естествено! — и я миете по другия начин, я разнасяте по листото.
Мисля за това всеки път, когато мия зеленина. Освен това беше съвет от баща ми, който се занимаваше само с малка част от готвенето вкъщи.
Режете правилно лука
Научете се как да накълцате правилно лук на малки парченца. Просто потърсете в Google. Няма нужда да ми благодарите.
Лабне за мазане на Мое, Твое, Наше
01.08.2022
Сладко от люти чушки
09.08.2022
Серия "Ориент" на Мое, Tвое, Наше
29.07.2022
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.03.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
