Как да съхранявате храна за дълго време

24 неочаквани съвета

Глупаво е да се пилее храна – независимо дали се налага да изхвърлите една тиквичка или голямо парче пуешки гърди.

Това се случва, когато съхраняваме храната на случаен принцип, но и когато купуваме повече храна, отколкото можем да употребим.

Как да предотвратим възникването на плесен в хладилника или изпълването му с отблъскващата миризма на развалено месо или риба, или на киселини, отделени от развалящи се зеленчуци?

Има ли начин кивито да не изгние 24 часа след купуването му?

В прав текст

Плодове, зеленчуци, яйца и много други: малко здрав разум и съвети от стари времена ще ви помогнат да съхранявате задълго храната, без тя да се развали.С малко здрав разум и някои стари съвети можете да оставите завинаги тези неприятни изживявания зад гърба си.

Ето няколко съвета и идеи, които да ви помогнат в дълготрайното съхранение на храна.

1. Как да премахнете миризмата на мазна риба

От всички мъртви неща, които има в хладилника, рибата е сред най-миризливите. Ако не желаете да я консумирате веднага, след като я донесете у дома, имате два варианта: да я замразите или да я изкормите, след което да я поставите в пластмасов плик и да я сложите върху съд, пълен с лед.

2. Всички плюсове на току-що нарязания на тънко колбас

Често ли ви се случва нарязаният колбас да изсъхне и да започне да отделя противен мирис? Опитайте да поставите шпек, бекон или шунка в кърпа, навлажнена с бял винен оцет.

Това върши работа и за салам и други типове консервирано чрез осоляване месо.

3. Удавени в слънце домати

Ако желаете доматите да узреят бързо, за да направите от тях приятно вкусен доматен сос, съхранявайте ги до ябълките – те отделят етиленов газ, който предизвиква бързо узряване или дори разваляне на други плодове.

Ако, от друга страна, желаете доматите да остават свежи за по-дълго, не ги махайте от клонката - и още по-добре ги окачете някъде на открито.

4. Зеленчуци, които са също толкова хрупкави, колкото и когато сте ги купили

За приготвяне на аперитив или сурово зеленчуково предястие, нарежете моркови, селъри и тиквички и ги потопете в ледена вода. Те ще са толкова хрупкави, че ще трябва да отхапвате внимателно от тях.

5. Сирене рикота и заквасена сметана

Няма как да прекалите с грижите за млечните продукти, но ако желаете сиренето рикота или заквасената сметана да издържат няколко часа повече, опитайте да поставите контейнера, в който са те, наопъки.

Създаденото по този начин въздушно пространство би трябвало да отложи образуването и разпространението на бактерии – което е чудесно, защото с рикота можете да направите буквално неземни неща.

6. Отървете хладилника от миризмата на стари обувки

Естествено, никога не бива да прекалявате със сиренето. Препоръчително е да го консумирате и купувате в малки количества, но ако наистина сте убедени консуматори, за предпочитане е да го съхранявате индивидуално опаковано в пергаментова хартия.

Най-добре е да поставяте зрялото сирене на горните рафтове на хладилника, за да го предпазите от екстремни температури, докато пресните видове сирена се чувстват по-добре на долните рафтове, където температурата би трябвало да е около 2-4°C.

7. Броколите са наши приятели

Ако някога сте оставяли броколи да се развалят в хладилника, вероятно сте изживели такава травма, че може изобщо да сте ги елиминирали завинаги от диетата си.

И все пак броколите са изключително полезни - просто трябва да знаете как да боравите с тях. Броколите трябва да се използват бързо, но ако нямате достатъчно време, увийте ги в алуминиево или прозрачно фолио, за да не може растението да диша. Иначе те могат и да се замразяват: само ги измийте във вода и оцет и ги сварете, след което ги замразете.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

30.11.2023 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара