Източник: flickr.com

Храни, които съхранявате грешно

Държите млякото си на вратата на хладилника? Това не е добре.

Държите млякото си на вратата на хладилника? Или лукът в чекмеджето? Това не е добре.

Разбрах че има и грешен начин да съхраняваш храната си, чак след като заживях сам. До-скоро единственото, което ме интересуваше беше дали пише ‘’дръжте в хладилник’’ на етикета. Беше ли там надписа, моментално просто бутах всичко в хладилника с другите продукти. Отговорът на въпроса къде да сложа млякото беше лесен - където се побираше.

От тогава научих много начини да съхранявам правилно храната си и многото причини да го правя.

Ето най често срещаните грешки:

Мляко

Грешно: Държите прясно мляко на вратата на хладилника.

Може да е удобно, но млякото ви ще се разваля по-бързо. Всеки път когато отворите вратата, млякото е на по-висока температура.

Отнема ли ви повече от 1-2 дни да изпиете млякото, помислете дали искате да го държите там.

Правилно: Сложете го възможно най-далече от вратата, навътре в хладилника.

Дръжте млякото на най-хладното място в хладилника, обикновено на най-горните рафтове.

Сурово месо

Грешно: Държите го на най-горния рафт в хладилника.

Суровото месо се разваля бързо, затова е логично да го оставяте там където го виждате най-лесно. Трябва да внимавате пликът, в който е месото да е добре затворен, за да не тече върху други продукти.

Правилно: Месото да се държи в чиния, възможно най-ниско.

За по-сигурно, използвайте чиния или тарелка, която впоследствие може да измиете. Добре е месото да се изяде възможно най-бързо.

Домати

Грешно: Слагате доматите си в хладилника.

Всички свежи продукти са за хладилника, нали? Не точно. Когато са на студено, доматите променят текстурата си. Студеното също така притъпява и вкуса.

Правилно: Дръжте повече домати на едно място на плота си

За перфектни и сочни домати трябва да ги държите на стайна температура. Ако се притеснявате да не презреят, преместете ги на малко по-хладо място, на тъмно. Не ги дръжте един върху друг. Ако един домат изгние, всички ще се развалят.

Хляб

Грешно: Слагате хляба си в хладилника.

Тъжната истина. Хлябапоставен в хладилник изсъхва по-бързо и става по-твърд.

Правилно: Покрийте го и го дръжте на стайна температура.

За да е възможно най-пресен, хлябът задължително трябва да е покрит, на плота ви или в шкаф.

Масло

Грешно: Внимавате маслото ви постоянно да е в хладилника

За дълготрайно запазване на маслото, най-добре е да се държи на студено. Но няма нишо по-лошо от това да мажете студено масло върху хляб.

Правилно: Дръжте маслото, което ще използвате в кутия за масло на плота.  Ако е там няколко дни нищо няма да му стане и намазването му няма да е проблем, с който трябва да се разправяте.

Авокадо

Грешно: Поставяте авокадото в хладилника, независимо дали е зряло.

Освен ако не сте фен на бледо, незряло авокадо, най-добре е да оставите плодовете на плота, докато не са готови за ядене. По-студените температури пречат на авокадото да узрее.

Правилно: Оставете го на плота за да узрее напълно.

След като узрее максимално, можете да го прехвърлите в хладилника за няколко дни. За да съхранявате нарязано авокадо, намажете срязаната част с малко лимонов сок, за да предотвратите покафеняването.

Банани

Грешно: Оставяте ги в хладилника.

Оставени в хладилника, бананите ще почернеят и може да не узреят напълно. Структурата също ще се промени и то не по добър начин.

Правилно: Пазете ги в плик на стайна температура.

Най-добре е да държите бананите на стайна температура. За да удължите срока на годност, покрийте горната част на дръжката с фолио за свежо съхранение. Ако имате прекалено много узрели банани, съхранявайте ги в торба с цип във фризера. Те са идеални за сладкиши и овесени ядки.

Лук

Грешно: Хвърляте го в чекмеджето на хладилника.

Без достатъчно въздух, лукът има склонност да овлажнява в хладилника.

Правилно: Съхранявайте лука на хладно, тъмно място.

Ще се запази много по-дълго в килера. Просто го дръжте далеч от картофи, за да не се разваля бързо.

Картофи

Грешно: Поставяте ги в хладилника.

Ако държите картофите в хладилника, нишестето постепенно ще се превърне в захар. Това им дава леко сладък и пясъчен вкус ... не е идеален за пюре!

Изключение от правилото: ако предварително подготвяте картофите, съхранявайте нарязаните картофи, потопени във вода в хладилника. Това предотвратява обезцветяването и улеснява подготовката на вечерята.

Правилно: Съхранявайте цели картофи на хладно, тъмно място.

Подобно на лука, картофите не се развалят по-дълго време на хладно.

Кетчуп и горчица

Грешно: Оставяте ги да се мотаят на вратата на хладилника.

Това е малко измамно, тъй като не съществува истинска вреда при съхраняването на сосове в хладилника. Но те заемат много пространство (и може лесно да се забравят).

Правилно: Съхранявайте добре затворени в шкаф.

Забелязвали ли сте, че любимите ви ресторанти държат Хайнц на масата? Това е така, защото е безопасно да го направите. Вместо да оставят сосовете да заемат ценно място в хладилника, ги изваждат  навън, за да направят място за по-важните продукти.

Босилек

Грешно: Хвърляте го в хладилника.

За разлика от други пресни билки, босилекът ще потъмнее в хладилника.

Правилно: Съхранявайте в чаша вода при стайна температура.

Поддържайте босилека пресен, като отрежете краищата и съхранявате в стъклен буркан с вода при стайна температура.

Твърдо сирене

Грешно: Пазито го в опаковката от магазина.

След като отворите опаковката, повърхността на сиренето ще бъде изложена на студения въздух в хладилника. Това е рецепта за изсушаване на красивото парче бяло сирене. Не го правете!

Правилно: Покрийте с хартия и съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника.

За да запазите сухи и твърди сирена като чедър и пармезан, ги обвийте с дишащ материал като пергаментна хартия, след което ги увийте в алуминиево фолио или ги пъхнете в херметически затворен контейнер в хладилника. Това запазва структурата на сиренето и удължава живота му.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: www.tasteofhome.com

08.08.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара