Печени патладжани с доматен сос
Топяща се моцарела и хрупкава лимонова галета
ПРОДУКТИ:
- Патладжан - 4 броя
- Моцарела - 125 г
- Зехтин - 3 с.л.
- Сол - 1 ч.л.
- Домати от консерва - 400 г
- Лук - 1/2 глава
- Чесън - 1 скилидка
- Сол - 1/2 ч.л.
- Захар - 1 ч.л.
- Черен пипер - 1/4 ч.л.
- Пресен босилек - 2 с.л.
- Пресни хлебни трохи - 50 г
- Зехтин - 1 с.л.
- Сол - 1/4 ч.л.
- Кора и сок - от 1/2 лимон
Вкусните патладжани за тази рецепта са закупени от BILLA. В периода 10.08-16.08.2017 в BILLA има промоционална кампания на патладжани от с. Милево.
Начин На Приготвяне
-
1
Изпечете патладжаните
Разрежете патладжаните на две по дължина, с остър нож направете решетка от разрези и сложете в тава за печене. Намажете с 2-3 с.л. зехтин, посолете и печете 25-30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
-
2
Пригответе доматен сос
Междувременно загрейте тиган с 2 с.л. зехтин и запържете ситно нарязаният лук за 4-5 минути до омекване. Добавете пасираният чесън и гответе още минута. Увеличете котлона и сложете доматите, подправете със сол и черен пипер и гответе още 7-8 минути. Свалете съда от котлона и поръсете с нарязания босилек.
-
3
Печете със сос
Разпределете соса върху патладжаните и върнете във фурната за още 10 минути.
-
4
Пригответе лимоновата галета
В малък тиган загрейте останалия зехтин и запържете хлебните трохи за 2-3 минути, като бъркате непрекъснато, докато станат златисти. Добавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок и гответе още около минута.
-
5
Запечете, докато сиренето се разтопи
Покрийте патладжаните с нарязаната на парченца моцарела. Поръсете с лимоновата галета и печете 5 минути, докато сиренето се разтопи.
-
6
Охладете и сервирайте
Извадете патладжаните от фурната, оставете да се охладят за 10 минути и поръсете с пресен босилек.