Брускети капрезе, примавера и боскайола
Класически италиански антипасти с класическа чешка бира?
Какво е разстоянието между Рим и Прага?
Ако разгърнете пътната карта, пред очите ви ще се прострат цели 1298 километра. Но ако питате нас, ние ще ви предложим скоростна отсечка – трио класически италиански брускети и пражка бира №1 в света. Пътеводител в този апетитен трансевропейски тур ще ви бъде не кой да е, а посланикът на добрия вкус на Staropramen –шеф Радостин Кирязов.
В първата си рецепта от проекта Chef Experience Радо демонстрира на практика поговорката, че няма нищо по-италианско от това да препечеш парче хляб и да го напоиш с прясно пресован зехтин. На дълъг път сме, затова ще си приготвим още домати, моцарела, босилек, рукола, артишок, каперси, маслини, гъби, бекон и пармезан. Питието съобразяваме с дестинацията – пивък светъл лагер Staropramen, който отмива приятния солен вкус от брускетите, така както Тиренско море мие западните брегове на Ботуша.
Ето така се пътува не само с добра скорост, но и с дяволски добър вкус!
Наздраве, salute или дори na zdraví!
ПРОДУКТИ:
- Селски хляб - 6 филии
- Чери домати - 5-6 броя
- Бейби моцатрла - 5-6 топки
- Пресен босилек - 2 клонки
- Зехтин - 2 с.л.
- Кафяви печурки - 2 средно големи
- Артишок от консерва - 4-5 парчета
- Маслини без костилка - 2 с.л.
- Рукола - 1 шепа
- Каперси - 1 с.л.
- Зехтин - 1 с.л.
- Пармезан - люспи
- Бекон - 60 г
- Пармезан - 20 г
- Чесън - 1 скилидка
- Прясна мащерка - 3 клонки
- Горски гъби от консерва - 3-4 с.л.
- Зехтин - 1 с.л.
- Сол - На вкус
Chef Xperience
За брускети капрезе:
Разрежете чери доматите на 2 или 4 парчта и сложете в купичка. Добавете топките моцарела – отново разрязани на две.
Подправете и оставете настрана
Прибавете нарязания на тънки ивички босилек, полейте със зехтина и посолете. Разбъркайте и оставете настрана.
Запечете хляба
Сложете хляба в тава за печене, полейте с малко здехтин и запечете до златисто в предваритлено загрята до 230 градуса фурна.
За брускети примавера:
Нарежете гъбите на филийки и сложете в купичка. Сложете артишока. Ако има нужда нарежете на по-малки парчета.
Добавете останалите продукти
Прибавете маслините, каперсите, зехтина и листата рукола. Разбъркайте добре и оставете настрана.
За брускети боскайола:
В малък тиган сгоещете олиото и запържете нарязания на кубчета бекон за 4-5 минути до златисто.
Добавете останалите продукти
Добавете гъбите, листенцата машерка и смачканата скилидка чесън и гответе още около минута. Посолете и свалете съда от котлона.
Гарнирайте брускетите
Брускетите капрезе декорирайте слиста пресен бодилек.
Брускетите примавера декорирайте с люспи пармезан.
Брускетите боскайола покрийте обилно със ситно настъган пармезан.
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015