Пилешки крилца с домашен барбекю сос

Вкусът на бира и барбекю се превръща в напълно реално изживяване дори в разгара на зимата

„Бира“ и „барбекю“ са от онези думи, които пълнят устата – не просто с приятни за изговаряне звуци, но с жажда за безсънна нощ край лагерен огън и почти осезаем вкус… на бира и барбекю!

Вкусът на бира и барбекю може да се превърне в напълно реално изживяване дори в разгара на зимата с нашето предложение за пилешки крилца – на фурна и със солидното присъствие на Staropramen Dark, за да сме съвсем в тон със студения сезон.

Запишете си съставките за този домашен барбекю сос и я залепете на вратата на хладилника, защото ще ви трябва и занапред. Има нещо в комбинацията от меласа, кафява захар, уорчестър и тъмна бира, което определено заслужава място в списъка на забранените вещества… 

ПРОДУКТИ:

  • Пилешки крилца - 1.5 кг
  • Зехтин - 2 с.л.
  • Сол - 2 ч.л.
  • Черен пипер - 1 ч.л.
  • Пушен пипер - 1 ч.л.
За соса:
  • Лук - 1 глава
  • Чесън - 4 скилидки
  • Зехтин - 1 с.л.
  • Сос Уорчестър - 2 с.л.
  • Кетчуп - 400 г
  • Дижонска горчица - 2 с.л.
  • Меласа - 1 с.л.
  • Кафява захар - 2 с.л.
  • Лют сос - 1 ч.л.
  • Сол - 1 ч.л.
  • Черен пипер - 1/2 ч.л.
  • Лют сос - 1 ч.л.
  • Старопрамен тъмно - 200 мл

Започнете с приготвянето на соса

В тиган загрейте зехтина и запържете за 3-4 минути ситно нарязания лук. Добавете нарязания чесън и гответе 30 секунди.

Гответе 30 минути

Добавете кетчупа, горчицата, захарта, меласата, лютия сос и соса уорчестър. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 30 минути, като разбърквате периодично. 

 Сложете крилцата в голяма купа и добавете солта, черния пипер, пушения пипер и зехтина.

Разбъркайте добре и подредете крилцата в тава покрита с хартия за печене. Печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. 

Към соса налейте Старопрамен тъмно, увеличете котлона и гответе още 5 минути. Прецедете соса през цедка или пасирайте до гладкост.

Намажете крилцата със соса и печете още 10-15 минути, докато се карамелизират. 

Поднесете крилцата топли, поръсени с малко ситно нарязан магданоз, барбекю сос и картофен чипс.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара