Радостин Кирязов спечели All Stars Pizza Trophy
Българският шеф представи пица с уникални родни продукти
Радостин Кирязов винаги е обичал състезанията. И е печелил много от тях.
Неговият ген е състезателен. Винаги е готов да „скочи“ в някое ново предизвикателство. Такова беше и участието му в All Stars Pizza Antonio Mezzero Trophy.
В деня преди да замине за Португалия, той дойде в офиса ни да дегустираме пицата, с която се представи в Порто, и на тръгване каза: „Отивам да се забавлявам и да представя България и нашите продукти по най-добрия начин.”
В Порто Радо наистина се забавляваше. Това видяхме от десетките видеа и снимки, които той сподели във Фейсбук и Инстаграм. Но също така и спечели състезанието.
В тестото за своята пица Радостин добави българска розова вода от село Ръжена и я гарнира със зрял кашкавал от овче мляко, манатарки, суджук от козе месо с трюфел от Велико Търново, крокмач, тученица и черен трюфел.
Специално споменаване заслужава соленият и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена, известен като „Еленски бут“, но спокойно можем да го наречем и „българското прошуто“.
След победата Радостин Кирязов специално благодари на съпругата си Йорданка; на екипа на ресторант „Космос“ за помощта при подбора на продуктите за създаването на пицата; както и на Едуард Куриян от Росиди за съветите при съчетаването на португалските вина с пица.
"All STARS PIZZA Antonio Mezzero Trophy" е турнир, който се организира от неаполитанеца Антонио Медзеро – 2-кратен световен шампион в категория пица "Neapolitana STG".
Състезанието за авторска гурме пица се проведе за първи път и в него участваха бивши световни шампиони и известни пица-шефове от цял свят“.
Концепцията на турнира беше участниците да съчетаят авторска пица с местни вина.
Порто, разположен на река Дуро в Северна Португалия, беше домакин на първото издание на турнира.
Районът около Порто е най-старият регулиран винен регион в света, удостоен със статут на световно историческо и културно наследство от ЮНЕСКО през 2001.
За турнира домакините бяха заложили на традиционния за долината на Дуро сорт Турига Насионал (на португалски: Touriga Nacional), който е най-важният и определящ от петте сорта, препоръчвани за направата на червените вина „Порто“.
Самото състезание бе организирано като турнир от световната купа с четвъртфинали, полуфинал и финал.
Десетимата участници в турнира трябваше да съчетаят пица с десертно вино Порто и червено вино Турига Национал, представени от 5 португалски изби.
Всяка изба изтегли по двама пицари, които трябваше да съчетаят своята пица с техните вина, а вечерта преди състезанието имаше дегустация и представяне от енолога на избата.
В деня на състезанието Радо премина през елиминациите и достигна полуфиналите и в двете категории.
В категорията за десертни вина остана на 4-то място, но в категорията за червени вина спечели надпреварата, съчетавайки пицата си с Турига Национал 2015 Гранде Резерва на избата Quinta da Pacheca.
„За мен беше чест да чуя българския химн и да представя моята пица само с български продукти. Беше невероятно изживяване с неповторими емоции и нови приятелства“, заяви Радо след финала.
„Добрата комбинация и добър баланс между автентични продукти, добро изпичане на тестото и съотношение с виното, бешe формулата за успеха ми.“, каза още той.
Следващата година Радостин Кирязов ще защитава титлата си в Милано, където ще се проведе второто издание на турнира "All STARS PIZZA Antonio Mezzero Trophy".
А ние ще чакаме най-накрая Радо да отвори място, където да можем всеки ден да се радваме на страхотните му пици.
All Stars PIZZA Antonio Mezzero Trophy
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015