Източник: Стоян Георгиев

Радостин Кирязов спечели All Stars Pizza Trophy

Българският шеф представи пица с уникални родни продукти

Радостин Кирязов винаги е обичал състезанията. И е печелил много от тях.

Неговият ген е състезателен. Винаги е готов да „скочи“ в някое ново предизвикателство. Такова беше и участието му в All Stars Pizza Antonio Mezzero Trophy.

В деня преди да замине за Португалия, той дойде в офиса ни да дегустираме пицата, с която се представи в Порто, и на тръгване каза: „Отивам да се забавлявам и да представя България и нашите продукти по най-добрия начин.”

В Порто Радо наистина се забавляваше. Това видяхме от десетките видеа и снимки, които той сподели във Фейсбук и Инстаграм. Но също така и спечели състезанието.

В тестото за своята пица Радостин добави българска розова вода от село Ръжена и я гарнира със зрял кашкавал от овче мляко, манатарки, суджук от козе месо с трюфел от Велико Търново, крокмач, тученица и черен трюфел.

Специално споменаване заслужава соленият и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена, известен като „Еленски бут“, но спокойно можем да го наречем и „българското прошуто“.

След победата Радостин Кирязов специално благодари на съпругата си Йорданка; на екипа на ресторант „Космос“ за помощта при подбора на продуктите за създаването на пицата; както и на Едуард Куриян от Росиди за съветите при съчетаването на португалските вина с пица.

"All STARS PIZZA Antonio Mezzero Trophy" е турнир, който се организира от неаполитанеца Антонио Медзеро – 2-кратен световен шампион в категория пица "Neapolitana STG".

Състезанието за авторска гурме пица се проведе за първи път и в него участваха бивши световни шампиони и известни пица-шефове от цял свят“.

Концепцията на турнира беше участниците да съчетаят авторска пица с местни вина.

Порто, разположен на река Дуро в Северна Португалия, беше домакин на първото издание на турнира.

Районът около Порто е най-старият регулиран винен регион в света, удостоен със статут на световно историческо и културно наследство от ЮНЕСКО през 2001.

За турнира домакините бяха заложили на традиционния за долината на Дуро сорт Турига Насионал (на португалски: Touriga Nacional), който е най-важният и определящ от петте сорта, препоръчвани за направата на червените вина „Порто“.

Още по темата

Pane pizza e passione

15.01.2024

Самото състезание бе организирано като турнир от световната купа с  четвъртфинали, полуфинал и финал.

Десетимата участници в турнира трябваше да съчетаят пица с десертно вино Порто и червено вино Турига Национал, представени от 5 португалски изби.

Всяка изба изтегли по двама пицари, които трябваше да съчетаят своята пица с техните вина, а вечерта преди състезанието имаше дегустация и представяне от енолога на избата.

В деня на състезанието Радо премина през елиминациите и достигна полуфиналите и в двете категории.

В категорията за десертни вина остана на 4-то място, но в категорията за червени вина спечели надпреварата, съчетавайки пицата си с Турига Национал 2015 Гранде Резерва на избата Quinta da Pacheca. 

„За мен беше чест да чуя българския химн и да представя моята пица само с български продукти. Беше невероятно изживяване с неповторими емоции и нови приятелства“, заяви Радо след финала.

„Добрата комбинация и добър баланс между автентични продукти, добро изпичане на тестото и съотношение с виното, бешe формулата за успеха ми.“, каза още той.

Следващата година Радостин Кирязов ще защитава титлата си в Милано, където ще се проведе второто издание на турнира "All STARS PIZZA Antonio Mezzero Trophy".

А ние ще чакаме най-накрая Радо да отвори място, където да можем всеки ден да се радваме на страхотните му пици.

All Stars PIZZA Antonio Mezzero Trophy

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара