
ПРОДУКТИ:
- Картофи - 750 обелени
- Масло - 30 г
- Варена шунка - 250 г
- Панчета - 50 г
- Замразен грах - 120 г
- Брашно - 1 чаша
- Галета - 1 1/2 чаша
- Яйца - 2 броя
- Олио - 1 л
- Чесън - 3-4 скилидки
- Жълтък - 1 брой
- Зехтин - 3/4 чаша
- Олио - 1/3 чаша
- Черен пипер - 1 щипка
- Сол - 1 ч.л.
- Вода - 1 с.л.
- Лют червен пипер - 2 щипки
- Прясна мента - 4-5 листенца
Начин на приготвяне:
1. С преса намачкайте чесъна, добавете малко сол и жълтъка и 2 супени лъжици лимонов сок.
2. Разбийте добре и на тънка струйка наливайте от двата вида мазнина, като бъркате непрекъснато. Добавете 1 супена лъжица вода, овкусете със сол и черен пипер и щипка лют червен пипер. Приберете в хладилник до сервиране.
3. Обелените картофи нарежете на кубчета и сварете в подсолена вода за 15-20 минути до омекване.
Прецедете ги, прехвърлете в купа или плато, добавете маслото и намачкайте.
4. Добавете граха и намачкайте леко. Нарежете шунката на дребно и я прибавете към картофите. Сложете ситно нарязаната мента, кората и сока на лимона. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оставете да престои 15 минути.
5. В три чинии сложете брашното, разбитите яйца и галетата. От сместа с ръце оформете крокети. От това количество излизат около 22-24 в зависимост от размера. Овлавайте крокетите последователно в брашно, яйце и галета.
6. Загрейте олиото на средно силен огън, без да се сгорещява. Пържете крокетите 3-4 минути до златисто, като не слагате по много в съда, за да не пада температурата на мазнината. Готовите крокети изваждайте върху домакинска хартия и прехвърлете в плато.
7. Поднесете крокетите със сос айоли, поръсени с малко ситно нарязана мента и резен лимон.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
