Тарт с аспержи и шалот
Как да изберем правилното вино с аспержи?
Готви умно - първата книга с рецепти на Goodlife.bg
На 18-и октомври ще излезе "Готви умно" - нашата първа книга с рецепти. От 5-октомври стартираме предварителни поръчки за книгата с включена безплатна доставка. Поръчаните на PRE-ORDER книги ще бъдат изпращани след 18.10.2021. След тази дата ще можете да закупите "Готви умно" и от офиса на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 в София. Книгата можете да поръчате от ТУК.
Аспержите – тези прекрасни и специални зеленчуци, които заслужено имат репутацията на aристократи, са любопитно предизвикателство за съчетание с различни вина.
Именно по тази причина аспержите вдъхновяват много любители и професионални готвачи за идеалното и фино комбиниране с палитра от бели вина в зависимост от начина им на приготвяне.
Ако в сезона на аспержите (бели или зелени), обичате да ги приготвяте и се чудите с какво вино да ги съчетаете, вижте съветите на нашите приятели от Moulin.bg за избор на подходящо вино за сервиране със зеленчука, независимо дали се поднася като предястие или основно ястие.
Как да изберете правилното вино за аспержи?
Аспержите имат фина тръпчивост и дискретен вкус, които ви насърчават да залагате на фини вина. Зелените аспержи са по-вкусни и по-сладки от белите.
Последните ще изискват повече минерални вина. Сосът или наличието на бутер тесто, яйца, ориз, тестени изделия и други, очевидно влияе върху избора на вино, като се насочва към по-месести бели вина.
В зависимост от стила и рецептата на приготвените зелени аспержи, добре е да съчетаваме с най-подходящото за случая вино:
Ако сосът е на основа на ароматни билки и чесън или сос „Муселин“ - вината от Лоара на основата на Совиньон Блан ще бъдат прекрасен „компаньон“ . Апелации като Quincy и Touraine ще се съчетаят чудесно със зеленчуковите, тревиси и лимонови нотки на соса. Ще изберем същите тези вина за зелени аспержи, приготвени в тиган, чиято текстура ще остане малко по-хрупкава или за аспержи, сервирани със сос от лайм.
Сух Мускат Пти Гра от Лангедок с неговите екзотични и флорални нотки също ще придружава чудесно аспержите с Малтийски сос, като този сос е овкусен с портокал. Съчетайте също с Ризлинг или Пино Блан от Елзас, както и с Шенин Блан от Лоара. Прекрасно съчетание на тази рецепта можете да откриете и във белите вина от Прованс, сорт Верментино (Rolle), които имат освежаващ цитрусов аромат с фина тръпчивост.
Всички знаем за прекрасната комбинация на аспержи с варени яйца, независимо дали са зелени или бели. Аспержи със сос от билки, майонеза и варени яйца, аспержи със сос Холандез, бъркани аспержи яйца или фламандски аспержи са само чат от възможните рецепти и комбинации. Идеалното за съчетание вино, трябва да има закръгленост, плътност, плодови и дървесни нотки и фина киселинност. Такива са вината Pinot Blanc от Елзас, както и Mâcon или Pouilly-Fuissé от Бургундия.
Няколко предложения за вино
Pinot Blanc Apogée – Vignoble des 2 Lunes
Бяло вино Muscat Petits Grains
Бяло вино Coté Floral Lafage
Бяло вино Garrigue Blanc – Lascaux
Вижте и рецептата за "Тарт с аспержи и шалот"
ПРОДУКТИ:
- 6 - кори за баница
- 250 г - аспержи
- 6 глави - лук шалот
- 40 г - пармезан
- 30 г - масло
- 3 - яйца
- 70 мл - готварска сметана
- 50 мл - прясно мляко
- 50 г - овче сирене
- 2-3 клонки - прясна мащерка
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200 градуса.
Обелете лука и го нарежете на четвъртинки. Загрейте зехтина в чугунен тиган на средно-силен огън, добавете лука, намалете котлона и гответе 15 минути, като разбърквате периодично, докато лука омекне и стане златист.
Отчупете твърдата част от стеблото на аспержите, обелете долната част и нарежете по диагонал на парчета с дължина около 3 сантиметра. Бланширайте в подсолена вода за 2 минути и прехвърлете в купа с ледено студена вода.
В купа счупете яйцата, добавете сметаната и млякото, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте.
Намаслете дъното и стените на плитка форма за тарт с падащо дъно и диаметър 25 сантиметра.
Поставете една кора, намажете с разтопено масло, покрийте с втора, като я завъртите леко, така че ъглите да се разминат, отново намажете с масло и поръсете с настърган пармезан. По същия начин поставете и останалите 4 кори, като притиснете добре към дъното и стените на формата.
Подредете стеблата на аспержите по дъното на формата, изсипете яйчената смес, натрошеното сирене и отгоре подредете лука и връхчетата аспержи.
Намажете ръба на корите с останалото масло и поръсете тарта с останалия пармезан.
Печете 30-35 минути, докато корите се запекат и плънката се стегне. Покрийте с алуминиево фолио, ако корите започнат да потъмняват прекалено.
Извадете тарта от фурната, извадете върху решетка и охладете за няколко минути преди да сервирате.