8 неща, които никога не бива да поставяте в съдомиялната

Някои видове метал и стъклени съдове са твърде деликатни

Повечето хора считат всеки притежател на съдомиялна машина за изключително голям късметлия - и търсят апартаменти и къщи с предварително инсталирана съдомиялна.

Леснотата и удобството на зареждането и натискането на един бутон звучат много по-изкусително от търкането и накисването, но някои видове метал и стъклени съдове са твърде деликатни за подобна мощна почистваща машина.

Реклама

 

Високите температури и силните препарати в съдомиялната могат да съсипят конкретни типове стъклени и метални съдове или да ги накарат да изгубят цвета и качествата си.

Съдомиялната има подобен ефект и върху други типове прибори, включително такива за хранене - дори и тези, изработени от сребро. За някои кухненски аксесоари най-добре е да извадите гумените ръкавици и да се заемете да търкате.

Чугунените тигани са сред най-добрите инвестиции в кухнята, но след приготвянето на вкусно парче месо, те имат нужда от сериозно почистване. Тези качествени съдове обаче нямат място в съдомиялната.

Преди да заредите съдомиялната и да натиснете бутона за включване, уверете се, че не сте поставили в нея някое от тези неща.

След като сте инвестирали парите си в скъпа посуда, е добре да се грижите подобаващо за нея.

Винаги проверявайте препоръките от производителя и четете особено внимателно инструкциите и ръководствата за всички кухненски уреди, прибори и продукти, които купувате.

Този списък ще ви помогне да прецените какво да не слагате в съдомиялната.

Остри ножове

Острите ножове се затъпяват по-бързо, когато бъдат подложени на почистващия цикъл на съдомиялната. Освен това те могат да натрупат вдлъбнатини и неравности от други неща в съдомиялната. Затова мийте ножовете на ръка, като внимавате да не се порежете на острието.

Незалепващи тигани и съдове

Незалепващата повърхност на тези съдове се отмива след няколко цикъла в съдомиялната. Най-добре е да ги миете на ръка, за да запазите незалепващата повърхност непокътната.

Чугунени съдове

Чугунените тигани, макар и масивни на вид, винаги трябва да стоят далеч от съдомиялната. Тя може да премахне всичкото омасляване от тигана, да предизвика ръжда и да ги изкриви.

За да почистите правилно тези съдове, измийте още горещия тиган с топла вода и гъба или твърда четка. Избягвайте сапун, стоманена вълна и накисване на тигана. Задържащите се частици храна лесно могат да бъдат премахнати с загряване на вода до кипване в тигана. След като съдът е чист, изсушете го и леко го омаслете с готварско олио.

Дървени лъжици и прибори

Дървените лъжици и други дървени кухненски прибори може да изгубят покритието си, извивката си или да се напукат, когато бъдат поставени в съдомиялната. Проверете в инструкциите от производителя, или просто ги мийте на ръка, за да не рискувате.

Кристал

Поставянето на кристал в съдомиялната с нищо не е по-добро от хвърлянето му на пода. Високата температура и силните почистващи препарати могат да повредят и напукат кристала и да предизвикат загуба на блясъка му.

Каквото и да е със златно покритие

Чиниите със златен ръб или златните прибори са абсолютно табу за съдомиялната. Горещината и почистващите препарати разяждат златото, в резултат на което получавате повредени и избледнели чинии и прибори.

Мека пластмаса

Някои твърди пластмаси безпроблемно се справят в съдомиялната, стига да ги поставите на горния рафт, но меката пластмаса и еднократните пластмасови съдове не бива да бъдат почиствани в съдомиялната.

Медни съдове

Медните тигани и съдове за готвене са скъпи, а поставянето им в съдомиялната е последното, което би трябвало да правите. Съдомиялната може да промени цвета им, така че те да избледнеят. Най-добре е да ги миете на ръка.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

20.02.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара