Често чуваме въпроси от рода на "какво изобщо сме правили, преди да се появи iPhone".
Резонен въпрос. Но какво изобщо сме правили, преди да бъдат изобретени приборите за хранене?
Това лято Опра Уинфри пътува до Индия, където посети индийско семейство за традиционна вечеря.
Сядайки на масата, тв кралицата заяви: “Чух, че някои индийци все още се хранят с ръце.”
Реклама
Това естествено доведе до сериозни критики от индийски общности.
Храненето с ръце е доста разпространен обичай в някои части на Азия, Близкия Изток и АФрика.
Въпреки че мнозина считат този обичай за нецивилизован — и дори варварски — практиката (разбирай: изкуството) на хранене с ръце не е толкова лесна, колкото изглежда.
И тук има правила, които трябва да се спазват, и маниери, с които да се съобразяваме.
Ето кратко обобщение от съвети за три култури, където се практикува този обичай.
Индия
Първо, не забравяйте старателно да измиете ръцете си.
Това звучи като нещо очевидно, но е изключително важно.
Използвайки дясната си ръка (не опитвайте дори да докоснете чинията с лявата ръка — ако сте леворъки, съжаляваме!), загребете от храната (обикновено къри, зеленчуци или месо) върху плосък хляб (наан, роти или чапати) с извъртане на китката.
Използвайки пръстите, пренесете храната до устата си.
Какво трябва да помните?
Не поднасяйте чинията към устата — наведете вместо това главата; консумирайте малки количества храна с всяка хапка; уверете се, че храната не докосва дланите ви; не поставяйте пръсти в устата си.
Тайната?
Използвайте палците, за да напъхате храната вътре. Някои хора считат, че храненето с ръце придава на храната по-добър вкус (можете да смесвате храната в желана от вас консистенция), докато според други това дава храна на мозъка, а не само на стомаха, като ви позволява личен контакт с храната.
Африка
Фуфу, кореноплодно растение, което се вари във вода, прави се на пюре, оформя се на по-малки топчета и се поднася със супа и месо, е популярно ястие в дадени части на централна и южна Африка.
Когато сте готови да консумирате фуфу, издърпайте малко парче, направете вдлъбнатина в него и го използвайте, за да загребете от супата.
Както и в Индия, храненето с лявата ръка се счита за проява на неуважение, и трябва да използвате палците и първите два пръста, за да вземате храната и да я пъхате в устата си.
Преди да седнете на масата, пред вас ще бъдат поставени две купи с вода, за да измиете ръцете си преди и след хранене.
А, и не облизвайте пръстите си — това се прави след храненето, когато всички вече са приключили!
Близкият Изток
Етикетът на храненето с ръце в Близкия Изток не е много по-различен от Африка и Индия.
Налице са всички обичайни разрешени и препоръчителни неща (използвайте само дясната ръка, загребвайте храна с пръсти и измивайте старателно ръце, преди и след хранене).
Там обаче е разпространена практиката да се взема храна от обща чиния, която е разположена в центъра на масата, като храната се загребва с плосък хляб.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015