10 основни инструмента за всяка кухня

Не можете без тях

На пръв поглед начинаещите готвачи и опитните майстори в кухнята нямат особено много общи неща. Ще ви опишем обаче базов набор от основни инструменти за готвене, които са необходими на всички — независимо от нивото на уменията им в кухнята. Считайте тези уреди и приспособления за основни елементи на кухнята, а всички останали инструменти попадат в категорията "чудесно е, ако имате и тях".

Ако не притежавате някой от инструментите в този списък, поръчайте го още сега. Следващия път, когато приготвяте ново ястие, няма да съжалявате, че сте го сторили.

1. Уред за стъргане

Уредът за стъргане ще ви е полезен за различни неща - за стружки от кори на цитрусови плодове, стъргане на цели индийски орехчета или добавяне на фино настърган пармезан към ризото. Той не може да бъде заместен от рендето и ще ви трябва относително рядко, но пък в моментите, когато е нужен, е практически незаменим.

2. Белачка за зеленчуци

Белачката за зеленчуци е сред най-използваните кухненски инструменти. Не само че можете да я използвате за белене на кореноплодни от типа на моркови, картофи и ряпа, но и можете с нейна помощ да правите зеленчукова "юфка", ако нямате специално приспособление, с което да нарязвате спираловидно зеленчуците.3. Изстисквачка за цитрусови плодове

След като сте направили стружки от кожата на много цитрусови плодове, какво да правите със самия плод? Точно тук се намесва ръчната изстисквачка за цитрусови плодове. Тя е по-смислена от малките сокоизстисквачки за цитруси, защото ви позволява да използвате по-голяма част от вътрешността на плода. Добавете и фина цедка към този списък, ако случайно нямате такава.

4. Голям и малък готварски нож

Можете а свършите почти всичката си работа около готвенето с тези два ножа. Големият готварски нож ви позволява да режете бързо зеленчуци и месо, докато малкият готварски нож ви дава възможност за по-голяма прецизност. Уверете се, че сте изпробвали преди покупката дали ножовете са ви удобни — те трябва да стоят комфортно в дланта ви.

5. Мерителни чашки и лъжички

Няма да стигнете далеч без тези задължителни инструменти. Започнете с мерителните лъжички и мерителните чашки за сухи продукти (които са подходящи и за течности), след което добавете и мерителна чаша с двоен размер. Защо двоен? Защото все още е лесна за съхранение, а няма да се налага да я миете при готвене толкова често, колкото единичната мерителна чашка.

6. Гевгир

Гевгирът е полезен за много други неща освен само за отцеждане на паста. Можете да използвате метален гевгир за приготвяне на пара на зеленчуци, или да използвате за измиване на салата. Ще се изненадате колко често посягате към него в кухнята.

7. Силиконова шпатула

Когато купувате гумена шпатула, уверете се, че вземате такава, която издържа на високи температури, така че тя да издържа на досега с печката и готварските съдове. Добрата силиконова шпатула е перфектна за изстъргване на купи от тесто, за карамелизиране на лук, за готвене на бъркани яйца и други. Освен това тя няма да издраска тиганите и тенджерите по начина, по който го правят другите кухненски инструменти.

8. Тел за разбиване

Добрата тел за разбиване е изключително важна, дори и да не печете често. Не само че тя ще направи гладко станалото на бучки тесто за сладкиши, но може да послужи и като даместител на ръчен или настолен миксер в повечето ситуации, независимо дали бъркате яйца или смесвате постигнал добра емулсия винегрет. Да, той изисква малко повече усилия от електрическите уреди, но и заема много по-малко място за съхранение.

9. Дървена лъжица

Какво би могло да бъде по-базово от дървена лъжица? Може и да не считате, че ви е нужна такава, но те са полезни, когато други материали реагират на металните тенджери и тигани. Освен това как да правите десерти от рода на крем брюле или домашен сладолед, без да проверите дали яйченият крем се задържа на гърба на лъжицата?

10. Отварачка за консерви

Тя може да служи за едно-единствено нещо, но няма нищо друго, което да може да я замести в тази й задача. Ако при готвене използвате консерва с боб или често похапвате риба тон, задължително ще ви е нужна такава.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

01.04.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара