Френски хляб фугас
Хрупкав, сладък, солен и ароматен
Начин На Приготвяне
-
1
Замесете тестото
Смесете брашното, маята, солта и захарта. Ние изпозвахме брашно с вече добавена мая. Добавете водата и зехтина и замесете меко тесто.
-
2
Омесете и оставете да втаса
Извадете го върху набрашнена повърхност и го замесете за 5 минути с още 1-2 с.л .брашно. Върнете го в купата, намаслете леко със зехтин и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за час.
-
3
Карамелизирайте лука
Запържете нарязания на полумесеци лук в малко зехтин за 5 минути, докато поомекне. Нарежете на ситно листенцата от 1 стрък розмарин и ги добавете към лука. Разбъркайте и след около минута свалете от котлона. Оставете да се охлади.
-
4
Оформете хляба
Замесете втасалото тесто с половината лук, като добавите още малко брашно, ако е станало лепкаво. Разделете тестото на две и го оформете като издължени правоъгълници. Сложете ги в тавичка, покрита с хартия за печене и леко ги намажете с вода. С остър нож резнете тестото по дължина, а след това направете и плитки разрези отстрани, като шарка на лист.
-
5
Гарнирайте и изпечете
Леко разтворете разрезите и притиснете в тях останалия лук, розмарина и чери доматите. Поръсете с морска сол и малко зехтин. Оставете тестото да се надигне отново за около 15 минути и запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна до златистокафяво.
Рецептата е много добра, хлябът се получи страхотен!