Френски хляб фугас

Хрупкав, сладък, солен и ароматен

18.02.2018 Всички рецепти от този автор →
110мин.

90 МИН » 20 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • Бяло брашно - 500 г
  • Суха мая - 7 г
  • Сол - 2 ч.л.
  • Захар - 1 ч.л.
  • Зехтин - 2 с.л.
  • Хладка вода - 300 мл
За гарниране
  • Червен лук - 2-3 глави
  • Чери домати - 150 г
  • Зехтин - 3-4 с.л.
  • Розмарин - 3-4 клонки
Цена: 6 лв

Начин На Приготвяне

  • 1

    Замесете тестото

    Смесете брашното, маята, солта и захарта. Ние изпозвахме брашно с вече добавена мая. Добавете водата и зехтина и замесете меко тесто.

  • 2

    Омесете и оставете да втаса

    Извадете го върху набрашнена повърхност и го замесете за 5 минути с още 1-2 с.л .брашно. Върнете го в купата, намаслете леко със зехтин и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за час.

  • 3

    Карамелизирайте лука

    Запържете нарязания на полумесеци лук в малко зехтин за 5 минути, докато поомекне. Нарежете на ситно листенцата от 1 стрък розмарин и ги добавете към лука. Разбъркайте и след около минута свалете от котлона. Оставете да се охлади.

  • 4

    Оформете хляба

    Замесете втасалото тесто с половината лук, като добавите още малко брашно, ако е станало лепкаво. Разделете тестото на две и го оформете като издължени правоъгълници. Сложете ги в тавичка, покрита с хартия за печене и леко ги намажете с вода. С остър нож резнете тестото по дължина, а след това направете и плитки разрези отстрани, като шарка на лист.

  • 5

    Гарнирайте и изпечете

    Леко разтворете разрезите и притиснете в тях останалия лук, розмарина и чери доматите. Поръсете с морска сол и малко зехтин. Оставете тестото да се надигне отново за около 15 минути и запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна до златистокафяво.

Отскочи към Коментарите (1)

Подобни рецепти

1 Коментар
1 Rosi Petrova на 18.02.2016 – Четвъртък

Рецептата е много добра, хлябът се получи страхотен!