
5 стъпки към добре поддържана дъска за рязане
Ето как да не развалите чудесната си нова дървена дъска
Добрите ножове имат нужда от надежден партньор в кухнята: добре поддържана, солидна дъска за рязане, която не е изкривена или издраскана до степен на неразпознаваемост.
Пийт Рахо е производител на качествени дървени дъски за рязане в Gowanus Furniture в Бруклин. Запитахме го за някои съвети как да поддържаме повърхността за рязане в добър външен вид и отлично състояние.
Реклама
Първата стъпка според Рахо е изборът на подходяща дървесина. Той препоръчва клен, орех или череша с дебелина поне 2,5 см.
"Тези типове дърво са щадящи за ножовете," коментира той. "За разлика от бамбука или тиковото дърво."
Поддържайте дъската омаслена.
Поне веднъж месечно натривайте дъската за рязане с минерално масло (ще го откриете във всяка атпека на смешна цена). Избягвайте готварското олио, тъй като то може да граняса. Не се подвеждайте от предложения за "по-луксозни" масла: "Някои магазини продават нещо, което те наричат 'butcher block oil,' което е просто по-скъпо минерално масло," казва Рахо.
Изтрийте с шкурка одрасканите места.
Ако несъвършенствата ви дразнят, просто използвайте малко парче ситна шкурка, за да ги почистите. Работете с нея по посоката на ивиците в дървото и бъдете внимателни — прекалената сила няма да доведе до твърде добър резултат.
Не оставяйте дъската да стои мокра.
Влажността може да извие и състари дървесината, така че не оставяйте дъската си за рязане в мивката и непременно я избърсвайте след почистване.
Дръжте я леко повдигната.
Рахо е почитател на дъските за рязане с крачета. "Можете да постъпите като готвачи и да поставите влажна хартиена кърпа или парцал отдолу, за да не се плъзга, но отново казвам, влажността не се отразява добре на дъските."
Натрийте я с лимон.
Случва ли ви се дъската да мирише странно? Ароматът на лук или чесън може да се задържа дълго. Рахо препоръчва да поръсите дъската с груба сол и да я натриете с половин лимон, за да освежите повърхността й.
Лабне за мазане на Мое, Твое, Наше
01.08.2022
Сладко от люти чушки
09.08.2022
Серия "Ориент" на Мое, Tвое, Наше
29.07.2022
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.03.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
