5 стъпки към добре поддържана дъска за рязане

Ето как да не развалите чудесната си нова дървена дъска

Добрите ножове имат нужда от надежден партньор в кухнята: добре поддържана, солидна дъска за рязане, която не е изкривена или издраскана до степен на неразпознаваемост.

Пийт Рахо е производител на качествени дървени дъски за рязане в Gowanus Furniture в Бруклин. Запитахме го за някои съвети как да поддържаме повърхността за рязане в добър външен вид и отлично състояние.

Реклама

 

Първата стъпка според Рахо е изборът на подходяща дървесина. Той препоръчва клен, орех или череша с дебелина поне 2,5 см.

"Тези типове дърво са щадящи за ножовете," коментира той. "За разлика от бамбука или тиковото дърво."

Поддържайте дъската омаслена.

Поне веднъж месечно натривайте дъската за рязане с минерално масло (ще го откриете във всяка атпека на смешна цена). Избягвайте готварското олио, тъй като то може да граняса. Не се подвеждайте от предложения за "по-луксозни" масла: "Някои магазини продават нещо, което те наричат 'butcher block oil,' което е просто по-скъпо минерално масло," казва Рахо.

Изтрийте с шкурка одрасканите места.

Ако несъвършенствата ви дразнят, просто използвайте малко парче ситна шкурка, за да ги почистите. Работете с нея по посоката на ивиците в дървото и бъдете внимателни — прекалената сила няма да доведе до твърде добър резултат.

Не оставяйте дъската да стои мокра.

Влажността може да извие и състари дървесината, така че не оставяйте дъската си за рязане в мивката и непременно я избърсвайте след почистване.

Дръжте я леко повдигната.

Рахо е почитател на дъските за рязане с крачета. "Можете да постъпите като готвачи и да поставите влажна хартиена кърпа или парцал отдолу, за да не се плъзга, но отново казвам, влажността не се отразява добре на дъските."

Натрийте я с лимон.

Случва ли ви се дъската да мирише странно? Ароматът на лук или чесън може да се задържа дълго. Рахо препоръчва да поръсите дъската с груба сол и да я натриете с половин лимон, за да освежите повърхността й.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

01.11.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара