
5 стъпки към добре поддържана дъска за рязане
Ето как да не развалите чудесната си нова дървена дъска
Добрите ножове имат нужда от надежден партньор в кухнята: добре поддържана, солидна дъска за рязане, която не е изкривена или издраскана до степен на неразпознаваемост.
Пийт Рахо е производител на качествени дървени дъски за рязане в Gowanus Furniture в Бруклин. Запитахме го за някои съвети как да поддържаме повърхността за рязане в добър външен вид и отлично състояние.
Реклама
Първата стъпка според Рахо е изборът на подходяща дървесина. Той препоръчва клен, орех или череша с дебелина поне 2,5 см.
"Тези типове дърво са щадящи за ножовете," коментира той. "За разлика от бамбука или тиковото дърво."
Поддържайте дъската омаслена.
Поне веднъж месечно натривайте дъската за рязане с минерално масло (ще го откриете във всяка атпека на смешна цена). Избягвайте готварското олио, тъй като то може да граняса. Не се подвеждайте от предложения за "по-луксозни" масла: "Някои магазини продават нещо, което те наричат 'butcher block oil,' което е просто по-скъпо минерално масло," казва Рахо.
Изтрийте с шкурка одрасканите места.
Ако несъвършенствата ви дразнят, просто използвайте малко парче ситна шкурка, за да ги почистите. Работете с нея по посоката на ивиците в дървото и бъдете внимателни — прекалената сила няма да доведе до твърде добър резултат.
Не оставяйте дъската да стои мокра.
Влажността може да извие и състари дървесината, така че не оставяйте дъската си за рязане в мивката и непременно я избърсвайте след почистване.
Дръжте я леко повдигната.
Рахо е почитател на дъските за рязане с крачета. "Можете да постъпите като готвачи и да поставите влажна хартиена кърпа или парцал отдолу, за да не се плъзга, но отново казвам, влажността не се отразява добре на дъските."
Натрийте я с лимон.
Случва ли ви се дъската да мирише странно? Ароматът на лук или чесън може да се задържа дълго. Рахо препоръчва да поръсите дъската с груба сол и да я натриете с половин лимон, за да освежите повърхността й.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
