12 урока, които научавате от работата в ресторант

От онези, американските...

Ежедневната работа, комбинирана с две от любимите ми занимания - наблюдение на околните и писане на текстове - няма как да доведат до нещо друго освен до структурирането на житейски изводи под формата на списъци.

От онези, американските: „10 неща, по които можете да познаете, че сте/не сте...”, знаете ги.

Освен това, в края на миналата година реших, че ще си записвам нещата, които съм разбрала или научила през всяка изминала година и така се получи първия списък.

12 житейски урока, които се научават от работата в ресторант

В прав текст

Ако имаш прекалено тънка кожа и си чувствително, мило, възпитано и не особено работливо същество или пък си индивидуалистче, няма какво да търсиш в този бранш.Водещ принцип: ако имаш прекалено тънка кожа и си чувствително, мило, възпитано и не особено работливо същество или пък си индивидуалистче, принципно няма какво да търсиш в този бранш.

1. Работата ти в ресторант ще те направи обект на подигравки, унижения или в най-добрия случай невидим за много хора.

Не си го слагай на сърцето, само го запомни и гледай никога, никога да не станеш такъв и ти.

Съвсем пресен пример от бащата на един приятел, който започва да се обучава за готвач: „Няма да ти се сърдя, че работиш в кухня“.

2. В кухнята властват други правила и общуването с хората там ще е мерило за това точно колко е дебела кожата ти.

Това, което за теб може да е недопустимо за нормалните човешки отношения, в кухнята се счита за ежедневен разговор или даже за провява на чувство за хумор.

3. Разбирай се с хората от кухнята, защото те са тези, които могат да направят живота ти песен или ад.

В една лодка сте и гледайте да не я потопите. Например, никога не бъди човекът, който приема поръчка за сложна манджа, точно когато кухнята приключва.

4. В тази връзка, разбирай се изобщо с хората от бранша, защото това по всяка вероятност са единствените, с които ще излизаш или ще имаш връзка.

Няма кой да ходи да пие с теб в 01.00 през нощта или да проявява разбиране, че работиш през уикендите и на всеки възможен празник.

Реклама

 

5. Разликата между клиенти, които никога не са работили в този бранш и такива, които са е огромна.

Най-вече се изразява в уважението, което показват на обслужващия ги, не толкова в бакшиша (той се подразбира).

6. Животът е показал, че хората, които не оставят бакшиш са отвратителни и в много други отношения, освен в това да бъдат стиснати.

Най-лошата комбинация е между стиснатост и грандомания, когато освен, че няма да има бакшиш, ще има и безплатни поучения от аматьор, който готви за семейни събирания или „много е пътувал”.

7. Свикни с идеята, че твоето място за ядене е до някой уред в кухнята или до кофата за боклук зад бара.

Най-добрият приятел е този, който поема и твоята част от работата, докато ти ядеш, сгънат в невъзможна поза на някое от споменатите места.

8. Ако си жена, свикни с идеята, че ще бъдеш обект на сексистки подмятания, а понякога и на попипвания от пияни клиенти.

Важно е да можеш да се оправяш сама, но още по-важно е да знаеш, че управителят е зад гърба ти.

9. Добър управител е този, който не мисли, че клиентът е цар и който ще предпочете да се лиши от някой друг лев, но да не допусне персоналът му да бъде унижаван.

10. Няма по-страшни изживявания от тези, когато имаш пълен обяд или брънч и си махмурлия от предната вечер.

Едно е ресторантът да е пълен вечерта, друго е да те нападнат, докато всяка пора от тялото ти продължава да излъчва алкохол.

11. Ако имаш късмет, хората, с които работиш ще ти бъдат като задружно семейство.

И с тях ще преживееш важни моменти от живота си/им (тъй като, както стана ясно, рожденни дни, кръщенета или Коледа не са повод за почивен ден). Да се върнеш след време там, където си работил, да видиш тези хора, да опиташ специалитета, който никога не ти оставаше време да опиташ или пък никога нямаше време да ти го приготвят като за клиент - това ще бъдат едни от най-паметните моменти в живота ти.

12. Клиентски: ако се държиш свястно с този, който те обслужва, нещата ще ти се получат много добре, повярвай ми.

Даже може и да те почерпят.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

14.04.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара