Гратен от патладжан, моцарела и песто

Хрупкав патладжан и топяща се моцарела

05.11.2017 Всички рецепти от този автор →
60мин.

25 МИН » 35 МИН

Лесно
3 - 4 порции

ПРОДУКТИ:

  • Патладжан - 2 броя
  • Зехтин - 100 мл
  • Брашно - 50 г
  • Пармезан - 40 г
  • Яйца - 1 брой
  • Биволска моцарела - 2 топки
  • Сол - 1 ч.л.
  • Черен пипер - 1/2 ч.л.
  • Галета - 1/2 ч.ч.
  • Песто от босилек - 3-4 с.л.
Маринара сос
  • Зехтин - 4-5 с.л.
  • Чесън - 3 скилидки
  • Доматено пюре - 1 с.л.
  • Домати от консерва - 700 г
  • Захар - 1 ч.л.
  • Пресен босилек - 2-3 клонки
  • Черен пипер и сол - На вкус
Цена: 13 лева

Начин На Приготвяне

  • 1

    Запържете чесъна

    В тенджера загрейте зехтина, добавете нарязаният на филийки чесън и запържете за около минута.

  • 2

    Добавете доматите

    Налейте доматите, овкусете със захар, сол и черен пипер и варете 15 минути на средно силен огън, като разбърквате периодично.

  • 3

    Нарежете патладжана и посолете

    Измитите патладжани нарежете на филийки с дебелина около половин сантиметър и поръсете със сол от двете страни. За 4 порции ще ви трябват 8 еднакви по големина филийки патладжан.

  • 4

    Овкусете соса с босилек

    Нарежете босилека на жулиени и го добавете към готовия доматен сос.

  • 5

    Пригответе продуктите за паниране

    В три чинии сложете брашно, яйце и галета и всеки продукт овкусете със сол и черен пипер. Към галетата добавете ситно настъргания пармезан и разбъркайте добре.

  • 6

    Панирайте патладжана

    С кухненска хартия подсушете филийките патладжан и всяка овалвайте последователно в брашно, яйце и накрая в сместа от галета и пармезан.

  • 7

    Запържете патладжана от двете страни

    В тиган загрейте 50 милилитра зехтин и маслото и изпържете патладжана за около 2 минути от всяка страна, докато стане златист и хрупкав. Запържените патладжани извадете върху домакинска хартия и оставете за малко, колкото да поеме излишната мазнина.

  • 8

    Подредете гратена

    Покрийте тава за печене с домакинска хартия и подредете половината патладжан. Покрийте с по 1-2 супени лъжици от доматения сос, отгоре поставете нарязаната на дебели филийки моцарела и отново сложете от соса. Добавете по 1 чаена лъжичка босилеково песто и покрийте с останалия патладжан. Завършете с по 1 супена лъжица от соса.

  • 9

    Запазете останалия доматен сос

    Ако ви остане доматен сос, прехвърлете в буркан и приберете в хладилника.

  • 10

    Печете до златисто

    Запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Поднесете с хрупкав хляб и пресен босилек.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара