14 гениални трика да предпазите прясна храна от разваляне

Не плащате скъпо и прескъпо за килограм мухлясали ягоди, нали?

Поставете хартиена кърпа в отделението за салати.

Увиването на зелените салати с няколко хартиени кърпи попива кондензацията, която зеленчуците предизвикват при охлаждането си. Излишната влажност може да предизвика повяхване на пресните храни и развалянето им, така че хартията ги запазва свежи за по-дълго. Освен това тя поддържа хладилника ви по-чист, без да са нужни допълнителни усилия, защото никой не заслужава да прекара малкото си свободни часове в неделя в бърсане на протекли развалени краставици.

Не отделяйте бананите преди ядене.

Може да си мислите, че сте свръх-продуктивни, като опаковате бананите си на еднодневни порции, но всъщност трикът за предотвратяване на покафeвяването им е да ги държите заедно колкото може по-дълго. Увийте дръжките на бананите в пластмасово фолио, когато ги купувате, и откъсвайте само по един, когато сте готови да го изядете. Това би трябвало да ви осигури между 3 и 5 допълнителни дни на перфектно зрели банани.

Поставете ябълка в торбата с картофи.

Покълналите картофи са начело в списъка на храните, които никой не иска да консумира. Оказва се, че най-добрият начин да предотвратите бързото им оказване в боклука е да държите ябълка в торбата – ябълките образуват етиленов газ, който удържа картофите по-пресни и твърди, и така те са подходящи за картофено пюре още няколко допълнителни седмици.

Дръжте обаче ябълките далеч от всички други плодове и зеленчуци.

Етиленовият газ може да е полезен за картофите, но е вреден за почти всичко останало. Дръжте ябълките извън купата с плодове (най-добре в найлонова торбичка в хладилника) и изведнъж ще установите, че другите ви плодове и зеленчуци се запазват доста по-дълго, без да се развалят.

Мийте дребните безкостилкови плодове в оцет.

Тъй като съдбата е жестока, малките безкостилкови плодове са едновременно практически най-скъпите плодове и най-бързо развалящите се. Можете да удължите живота им, като ги измиете в една чаша оцет и три чаши вода, преди да ги поставите в хладилника – това убива плесенните спори и бактериите, които ги предизвикват развалянето. Само се постарайте да ги подсушите добре преди прибирането в хладилника.

Не дръжте доматите в хладилник.

Наистина, недейте. Ще убиете вкуса им, и сочната им текстура не издържа добре в студения въздух на хладилника. За да използвате оптимално доматите си, дръжте ги на плота, за да узреят за пълен потенциал. Други зеленчуци, чието място също не е в хладилника, са картофите и лукът, макар че те трябва да се държат на тъмно студено място, където да нямат досег със слънцето.

Увийте целината във фолио.

В пластмасовата обвивка, в която я купувате в супермаркета, целината ще издържи седмица-две, не повече – което е дразнещо, ако използвате само няколко стръкчета от нея. Заменете оригиналната опаковка с лист алуминиево фолио – то позволява на газовете, развалящи целината, да се отделят навън, вместо да ги затваря вътре, и целината остава хрупкава и свежа достатъчно дълго за повече кулинарни приключения.

Отнасяйте се с билките като с букет.

Покупката на пресни билки в торбичка и запазването им там ви гарантира скорошно изхвърляне. Вместо това използвайте колкото ви е нужно в същия ден, и съхранявайте останалите в чаша с вода на прозореца. Можете дори да поставите няколко различни вида билки на масата вместо цветя, и да оставите всеки да гарнира сам ястията си. Това освен другото ви създава имидж на оригинални и умели домакини.

Когато билките вече са на път да изсъхнат, замразете ги в зехтин.

Когато описаният по-горе метод е изчерпал ефекта си, можете да накълцате на ситно билките, да ги добавите в празнa форма за лед и да налеете вътре зехтин, така че да ги покрие. Замразете, докато се втвърди, и те ще издържат месеци – за да ги използвате, просто добавете в нагорещен тиган, докато мазнината не се опуши.

Дръжте гъбите в хартиен плик.

Добрите пазари използват хартиени пликове не случайно – хартията запазва гъбите много по-ефективно от обичайните пластмасови или стиропорени кутии. Влажността означава гарантирано разваляне на гъбите, така че съхранението им по този начин ги запазва чисти и сухи (ако ги оставите твърде дълго и те изсъхнат твърде много, можете набързо да ги измиете на чешмата и те бързо ще набъбнат отново).

Оставете авокадото да узрее на стайна температура.

Малко са нещата, които изглеждат по-тъжно от плановете да си направите сандвич с авокадо и откриването на твърд като камък плод. Спестете си нервите, като държите авокадото на открито, докато то не узрее (знаете, че то е готово за консумация, когато поддава леко при натискане), и после го дръжте в хладилника, за да спрете процеса и да го запазите годно за консумация. След като срежете авокадото, дръжте костилката в оставащата половинка, и изстискайте върху него малко лимонов сок, за да го запазите за още малко по-дълго.

Дръжте лука в... найлонови чорапи.

Не най-добрите, които имате, естествено, но ако имате стар чифт найлонови чорапи, които са виждали и по-добри времена, но още не сте ги изхвърлили, те са сред най-добрите начини да съхранявате лука. Поставете по една глава лук вътре, направете възли между главите и ги дръжте на сухо, тъмно място, докато не ви потрябват.

Дръжте стафидите във вакуумен съд.

Стафидите се развалят след години на съхранение, но ако не ги съхранявате по подходящ начин, те стават сухи и "гумени" буквално след няколко седмици. Поставянето на стафидите във вакуумен буркан или друг съд ще ги запази влажни, плътни и перфектни за употреба. Ако те се свият, изкисването им в гореща вода за час-два помага, но както винаги, превенцията е по-добър вариант от решаването на проблеми постфактум.

Охладете бързо зелените растения, за да ги освежите.

Не си заслужава да консумирате увяхнала салата, и го знаете. Овлажнете наново и освежете листата на салатата, като ги отделите и ги поставите в съд с ледена вода за около 5-30 минути, в зависимост от това колко повехнали изглеждат. Готово!

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: HouseBeautiful

21.03.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара