Източник: laboiteny.com

Овкусете и ароматизирайте напитките си

Лесни начини да усъвършенствате скромни напитки

Бащата, дядото и прадядото на Лиор Лев Серкарз са били търговци на диаманти, но блестящите камъчета не са били страстта на младия Лиор. Вместо това той заровил ръцете си в ароматния свят на подправките.

Израснал в Израел, преминалият през класическо обучение готвач за първи път открива кулинарното вдъхновение, докато работи във фабрика за опушване на пъстърва. В края на дълъг ден, той готви на грил риба за екипа и взема каквото има подръка — чесън на прах, люти чушлета, червен пипер — за да усъвършенства ястието.

Той е изминал доста път от онези времена, но все още си спомня тези ранни дни на шепи с розмарин и лавандула в Галилея.

Майсторът смесител на подправки наскоро представи третата си колаборация с Ерик Рипер, 23-та му серия от бисквити, наречена Savoring Time, и завърши втората си книга The Spice Companion, която излиза през есента на 2016 г.

Помолихме Серкарз да сподели съвети как да подправим най-базови напитки. Ето неговите препоръки:

Кафе и чай: Много от нас поставят захар в кафето, но ето как можете да излъжете небцето си да счита, че нещо е сладко, без вътре да има захар. "Пиперените нотки предизвикват безчувственост на небцето. Така стигнах до принципа и идеята, че подправките могат да имитират вкусовите нотки на захарта," коментира Серкарз.

Той препоръчва да добавите малко количество джинджифил, за да подведете вкусовите рецептори да считат, че консумират нещо сладко. Добавете канела, карамфил и бахар, и сладкият мирис ще залъже мозъка да счита, че сте пили наистина сладка напитка.

Вода: Серкарз препоръчва да добавим малко канела, звездовиден анасон и индийско орехче във френч преса с гореща вода. Ако не успеете да изпиете полученото питие със закуската, можете да го охладите и консумирате по-късно.

Искате нещо по-пикантно? Добавете джинджифил в бутилираната вода, или пробвайте розмарин, босилек, естрагон или стръкове копър. Ако ги поставяте директно в чашата, препоръчваме първо да ги поставите в муселинова торбичка. Така е по-лесно да ги отцедите, и не остават неприятни зелени петънца по зъбите.

Мляко: За по-студените периоди и увеличената консумация на овесена каша, свързана с тях, тази рецепта за овкусяване на мляко е невероятно лесна.

Затоплете тенджера с мляко и добавете канелени пръчици или ванилия. Ако имате останала ванилова шушулка, отворете я, изстържете я и добавете семената в млякото. Хвърлете оставащата шушулка върху захарта, за да я овкуси, или изсушете шушулката, смелете я и я добавете към горещ шоколад или овесена каша. Други подправки, които да добавите: индийско орехче, карамфил и звездовиден анасон.

Билки: Имате шепа билки, които вече започват да повяхват? Поставете ги на парче пергаментова хартия на плоска тава и ги оставете да се сушат на плота в кухнята. Искате да ускорите процеса? Поставете ги до слънчев прозорец. След като билките изсъхнат, можете да ги поставите в муселинови торбички и да варите своя собствена специална вода.

Цитрус: Серкарз е голям почитател на сушене на кори от лимон и лайм. "Вземете белачка за зеленчуци, която ще ви осигури приятен тънък слой от кората, и оставете корите да се сушат една нощ върху пергаментова хартия. Можете да ги запазите цели,или да ги смелите или гранулирате. Ще имате отличен сушен цитрус, който можете да използвате по всяко време," казва Серкарз.

Друго тайно оръжие за ароматизиране и овкусяване? Лимонова мирта, която според него е "повече лимон от самия лимон".

Серкарз твърди, че подправките като цяло се запазват добре за период от една-две години. Той препоръчва веднага да запишете датата върху етикета - още в момента на покупката.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

02.11.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара