Източник: LAVA

Анатомия на грил-тигана

За какво да внимавате, когато си купувате грил-тиган

Решили сте да купувате грил-тиган? Ето на какво да обърнете внимание, когато пазарувате.

Дръжка

Колкото по-дълга е дръжката, толкова по-малко топлина ще предава. По-голямата дължина добавя и тежест и големина на и без това тежкия тиган (например чугунения).

"Помощна дръжка," обикновено ухо или издатина срещу дългата дръжка, помага при вдигането на тежки тигани.

Основна част

Чугунът е идеален материал за грил-тиган — той се справя чудесно със запазването на топлината при високи температури. Неръждаемата стомана или анодираният алуминий дават по-малко тегло на тигана, като той се нагрява добре, но не задържа тези високи температури толкова успешно.

Грил-тиганите се предлагат в квадратна или кръгла форма, или в правоъгълна форма, позволяваща поставянето им върху две плочи на печката.

Повърхност за готвене

Чугунените тигана са или предварително омаслени, или покрити с емайл. Омаслената вътрешна част ще издържи по-дълго, тъй като ще се омаслява отново, а патината ще се увеличава с течение на времето, но покритието от емайл обикновено дава по-добро топлоотделяне, и е по-лесно за почистване.

Още по темата

10.07.2020

Ако избирате неръждаема стомана, имайте предвид, че стоманените грил-тигани без покритие са трудни за почистване, тъй като олиото често изгаря върху тигана във вдлъбнатините между издатините. При неръждаемата стомана или алуминия, изберете лесно за почистване незалепващо покритие, но имайте предвид, че може и да не получите ясно изразените, карамелизирани следи от печене на грил, към които се стремите.

Външна страна

Много чугунени тигани имат емайлирана външна страна, която ги прави лесни за почистване и внася приятна цветност в кухнята.

Кръгли или квадратни?

Въпреки че повечето стандартни тигани са кръгли, забелязали сме, че повечето грил-тигани са квадратни. Тъй като приготвяната на грил храна трябва да бъде приготвяна на един слой (за разлика например от stir-fry техниката на готвене в уок), квадратната форма дава известно предимство, тъй като предлага по-голяма повърхност.

Тъй като много грил-тигани са направени от топлопроводим чугун, дори ъглите, които са далеч от нагревателя, запазват топлината от него.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Tasting table

15.01.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара