Parmigiano Reggiano и Grana Padano: 7-те разлики

Познавате ли отличителните характеристики на двете сирена?

Консорциумът "Grana Padano" съди продуцентите на американската сапунена опера "Beautiful" заради сцена, в която един от героите открито заявява, че предпочита Parmigiano Reggiano пред Grana Padano.

Новината предизвика ожесточени дебати, не на последно място за разликите между двата типа сирене. Знаете ли обаче какви са тези разлики?

По-долу обобщаваме в седем точки основните характеристики на двете прочути италиански сирена.

1) Пармезанът, в класическия си вид разпространяван под търговската марка Parmigiano Reggiano, се произвежда без каквито и да е добавки: забранени са дори тези от изцяло естествен произход.

Grana Padano използва лизозим (произвеждан от яйца), за да предотврати неправилна ферментация.

2) Кравите, от чието мляко се прави класическият пармезан, се хранят изключително с фураж от сено и трева (люцерна и естествени пасища), без употреба на силаж и ферментирали храни.

За Grana Padano храната включва употреба на зърнен силаж.

3) В случая на Parmigiano Reggiano, маркирането на питите се прави след 12 месеца, и продуктът се подлага на дълго зреене (24 месеца, 30 месеца или още повече, без лимит) и нормално се консумира след 24 месеца.

Grana Padano се маркира след 9 месеца и се консумира средно след 15 месеца. Grana Padano традиционно зрее между 9 и 16 месеца, над 16 месеца - и само в случая на версията "Riserva", повече от 20 месеца.

 

#parmesan #pattern #tons of #parmigianoreggiano

Снимка, публикувана от Marina Regosa (@marinaregosa) на

4) Производителите на Parmigiano Reggiano са подложени на по-големи ограничения: доене два пъти дневно, производство само веднъж дневно, и забрана за съхранение на млякото в хладилник под 18 градуса.

За Grana Padano доенето става веднъж дневно, млякото се държи в хладилник, и преработката се извършва два пъти дневно.

5) В мандрите, правещи класически пармезан, се използва естествено ферментирала суроватка като бактериална култура, ускоряваща микробиологичния процес.

За Grana Padano са разрешени и лабораторно селектирани бактериални култури.

6) Областта на производство на Parmigiano Reggiano е много по-ограничена: провинциите Парма, Реджо Емилия и Модена, и част от провинциите на Мантуа (вдясно от река По), плюс Болоня, вляво от реката Рено.

Grana Padano се произвежда в Ломбардия, Венето, Пиемонт, Трентино Алто Адидже и провинция Пиаченца.

7) 20 процента от Parmigiano Reggiano се произвеждат в планински райони (то е водещ планински продукт със защитен произход), докато планинското производство на Grana Padano е не повече от 2% от общите количества от това сирене, достъпни на пазара. 

Grana Padano vs Parmigiano Reggiano

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Gazzetta di Parma

21.08.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара