Източник: flickr.com

Овладейте етикета на хранене в ресторант със звезда от "Мишлен"

10 препоръки и табута

Първият път, в който се храните в удостоен със звезда от "Мишлен" ресторант, никога не се забравя.

Понякога обаче не само храната, виното или атмосферата са незабравими, а и неловките моменти, които изживявате, или 'гафовете', които допускате при пребиваването си там, които подчертават доколко сте незапознати с етикета на хранене в изискан ресторант.

За да ви помогнем да избегнете тези неловки ситуации, описваме по-долу 10 предложения как да изживеете максимално приятно първото си посещение в ресторант, включен в списъка на "Мишлен", и да гарантирате, че изглеждате като опитни професионалисти, които си изкарват чудесно там.

Какво да правите в ресторант със звезда от "Мишлен":

Информирайте се предварително

Фактът, че ресторантът е носител на звезда от "Мишлен", не означава непременно гаранция, че ще ви хареса там.

Четете за избрания от вас ресторант в Интернет, или разпитвайте. Във Villa Crespi с Антонио Канавачиуоло, или Don Alfonso 1890 на Ернесто Якарино в Италия, ще откриете по-земна кухня със средиземноморско влияние; Сравнете я с Енрико Крипа в Piazza Duomo в Пиемонт и изживяването става по-интелектуално и по-малко веществено.

Избягвайте да ходите неподготвени, или може да ви очаква изненада, и то не винаги приятна; пробвайте да изберете ресторант, в който да изживеете уникалната визия на създателите му.

Запазете си маса

Не всички ресторанти имат списъци с чакащи за места от месеци, но за някои ще е нужно да планирате визитата си доста по-рано.

Ако минавате през Модена в Италия, е изключително малковероятно да си намерите маса в Osteria Francescana на Масимо Ботура, като просто наминете когато пожелаете.

Някои ресторанти също така изискват кредитна карта при резервацията, така че помислете, преди да отменяте визитата си в последния момент.

Информирайте предварително ресторанта за диетичните си предпочитания, алергии и непоносимост към дадени храни

Вегетарианските, веган и безглутенови предложения вероятно ще бъдат обозначени в менюто, като ресторантите, включително и тези със звезди от "Мишлен", са склонни да се адаптират към специфични диетични изисквания.

Непременно обаче предупредете ресторанта още в момента на резервацията; ако не го сторите, не бъдете изненадани, ако той не може да се нагоди към вашите специфични диетични нужди.

Екстри

В удостоени със звезди от "Мишлен" или елитни ресторанти има много "безплатни" екстри. Чашата пенливо вино, която ви се предлага при настаняване; селекцията от хлябове (които би трябвало да са разнообразни и качествени), придружавана от масло, зехтин или други сосове; разядка преди предястието; предварителен десерт преди същинския десерт; петифури с кафето.

Имайте предвид обаче, че ако поискате аперитив по ваш вкус, ще плащате за него.

Меню за дегустация за всички

Менюто за дегустация е предвидено за цялата компания на масата. Можете да го откриете в почти всяко меню, и то обхваща всички ястия.

Какво да НЕ правите в ресторант със звезда от "Мишлен"

Присъствието

Сервитьорът ще е 'наоколо' – зад вас, пред вас и до вас. Той ще пита дали всичко е наред, ще ви напълни чашата с вода, ще ви придружи до банята и ще смени салфетката ви преди връщането ви на масата. Той също така вероятно ще почисти трохите от масата в края на храненето. Ако всичко това звучи като твърде много внимание, замислете се дали не се чувствате по-комфортно с не толкова 'старателно' обслужване в по-неформална среда.

Не се бойте да задавате въпроси

Няма причини да се чувствате глупаво, когато задавате въпроси – искайте допълнителна информация и се интересувайте от менюто.

Ако ястията са описани в неясни и емоционални понятия ("Есенция," "Дълбоко червено," "Пролетен парфюм"), без упоменаване на съставките, имате пълното право да научите повече какво точно ви предстои да консумирате. Същото важи и за вината: не всички са родени сомелиери.

Цената

Менюто за дегустация винаги е най-добрият начин да опознаете кухнята на готвача и да изпитате най-богато ресторантско изживяване. Това е и най-добрият начин да похарчите по-малко: поръчката "а ла карт" сериозно ще увеличи сметката ви, особено ако е включена и цена на куверт от 4-5 евро на човек.

Не се разочаровайте, ако самият главен готвач не е в ресторанта

Обратно на това, което вероятно считате, главният готвач далеч не винаги присъства в ресторанта. Колкото по-голяма е популярността му, толкова по-вероятно е той да е някъде другаде и да развива други проекти или да присъства на събития или мероприятия.

Кухненската бригада е напълно способна да компенсира отсъствието му, но ако наистина държите да стиснете ръката на главния готвач, питайте предварително дали той ще присъства.

Не завършвайте с думите: "Все още съм гладен"

Сериозно, избягвайте подобни фрази. Извън самия факт, че е невъзможно да си тръгнете гладни след повечето менюта за дегустация, така очевидно демонстрирате, че сте аматьори с твърде ограничено разбиране за цялостното изживяване при хранене в елитен ресторант.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

09.09.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара