
Фенелът е изключително гъвкав зеленчук, който расте лесно, запазва се добре и е основа за много ястия, от разядки до десерти, особено в италианската кухня.
Със специфични, но деликатни анасонови нотки, вариращи по сила, в зависимост от това дали се консумира суров или готвен, познанията как да използвате фенел ви дават достъп до един прекрасен и полезен зеленчук.
Ако сте начинаещи по отношение на фенела, ето просто ръководство как да започнете; от разрязването на луковицата до техниките на готвене.
Купуване на фенел
Когато избирате луковицата с фенел, внимавайте за различията в половете в зависимост от рецептата. По-заоблената и ниска дебела мъжка луковица е идеална за употреба сурова, а по-дългата и плоска женска луковица е по-подходяща за готвене.
Как се разрязва луковица фенел?
Фенелът е прост и гъвкав зеленчук, който запазва формата си, независимо дали го режете на тънки ленти с V-образно ренде или прилагате уменията си с ножа.
Той може също така просто да се разрязва на клиновидни парчета или четвъртинки, след като се премахне стеблото, в зависимост от това за какво ще го използвате.
Мелиса Кларк от New York Times обяснява как да махнете дървесното стебло и да режете.
Рязане на фенел
Какво можете да правите с фенел?
Фенелът може да се консумира суров, да се нарязва на ивички или клиновидни парчета и да се топи в сосове или зехтин като разядка.
Салатите с фенел са прекрасен начин да се наслаждавате на пресния фенел, който добавя елегантност и структурираност в салатите.
Как да готвите фенел?
Готвенето на фенел омекотява вкуса и текстурата. Варен, приготвен на пара, задушен или печен, фенелът придобива нова, неустоима сочност и дълбочина на вкуса.
Той се съчетава добре с риба, морски продукти и бели меса, но може да устои и на по-силни вкусове от рода на джинжифил.
Прости рецепти с фенел
По-долу ще откриете селекция от вкусни рецепти за суров и готвен фенел: от освежаващи вегетариански салати до съчетания с морски продукти и месо.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
