Източник: Flickr.com

Чести грешки при карамелизиране на лук

... и как да ги избегнете

Карамелизираният лук е чудесен в почти… всичко. Единственият проблем? Правенето му е пипкаво и сложно. Нужно е време, за да може бавно да покафенее и да се карамелизира.

Лесно е да го изгорите — и е лесно да го свалите от огъня, преди да е готов. Ето някои от най-разпространените грешки, които хората допускат, когато се опитват да приготвят тази гарнитура с дълбок и богат вкус.

Нарязването на много тънко

Тънко нарязаният лук ще изгори по-бързо и ще се залепи за дъното на тигана. Стремете се да режете лука на резени с дебелина 3 мм — така ще предотвратите изсушаването.

Употребата само на масло

Определено желаете вкуса на масло в лука — но маслото има склонност да изгаря. За по-сигурно използвайте комбинация от масло и олио, което е с по-висока температура на опушване. Колко обаче да използвате? В зависимост от консистенцията на лука, можете да използвате повече или по-малко мазнина. Просто покрийте дъното на тигана, за да имате наподобяващ конфитюр, меко карамелизиран лук, или добавете малко повече за по-структуриран леко обгорен карамелизиран лук.

Колкото повече мазнина има в тигана, толкова повече лукът ще се пържи, вместо да омекне. (Всъщност можете да го пържите малко.) Можете да използвате и само олио, или комбинация от масло и олио — изборът е ваш!

Препълването на тигана

Ако поставите твърде много лук в тигана, той ще се приготви на пара и ще отдели вода. В крайна сметка той ще се карамелизира — но ще отнеме много повече време, за да се стигне до това. В 30 см тиган, в идеалния случай можете да приготвите 2 големи глави лук (за предпочитане жълт или испански), без да възникнат проблеми с пара и кондензация.

Завишаването на температурата

Не сотирате лука — опитвате се бавно да извадите на бял свят вкуса от него. Нужно е време, вероятно цели 45 минути, за да може захарите в лука да се карамелизират. Ако температурата е твърде висока, лукът ще изгори. Нагрейте тигана на средно силен огън, после добавете лука. И поддържайте тази температура по време на целия процес. Никакво шмекеруване!

Пропускането на стъпката с деглазирането

Има вкус и на дъното на тигана. Възползвайте се пълноценно от кафявите частици и деглазирайте с бульон, вино, бира, оцет или дори вода — каквато течност пасва на ястието, към което ще добавяте лука. Разбъркайте, за да се смеси тя с лука, и лукът ще попие всичката тази богата на вкус течност, което го прави още по-вкусен.

Свалянето твърде рано от огъня

Просто в случай, че не сте го запомнили отпреди: карамелизирането изисква време. Не сваляйте лука твърде рано от огъня — тогава го “изрусявате”, вместо реално да го карамелизирате.

Той трябва да е с богат кафяв цвят, доста по-малко като количество от момента, когато сте започвали, и много мек - но не твърде кашав.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

17.01.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара