Източник: Flickr.com

Aко наистина искате да бъдете зрели хора в кухнята

Навиците ви в кухнята съответстват ли на възрастта ви?

Ех, младостта. Възрастта от 20 до 30 години е десетилетие на първи кухни и съквартиранти, базови кариерни позиции, партита до късно и бъркани яйца за закуска и вечеря.

Тези години са и времето, когато много хора започват да се ориентират в кухнята. Може да сте навлезли в готвенето на 22 години по неволя, но към 29-годишна възраст най-после започвате да откривате, че ви харесва.

Но дали навиците ви в кухнята съответстват на възрастта ви?

Ето пет неща, които би трябвало да правите, ако наистина искате да бъдете зрели хора в кухнята.

Спрете да оставяте съдове в мивката (няма кухненска фея, вече би трябвало да сте го научили)

Ако използвате мивката като временно място за трупане на мръсни тенджери и тигани, докато ги измиете след готвене, няма проблем! Това е напълно приемливо.

Ако, от друга страна, използвате мивката като склад за чашите ви от кафе от деня и чиниите от обяда миналата седмица, или оставяте чаши за вода и мазни тигани в нея с дни с надеждата съквартирант или партньор, или кухненската фея да се погрижи за тях вместо вас, това не е никак редно.

Колкото и неприятно да ви е да го научите, кухненската фея не съществува. Тя няма да дойде и да почисти мръсните ви чинии посред нощ. Няма да ги измие, да ги изсуши и да ги постави обратно в шкафа, и после да остави монетка. (Можете да се закълнете, че това ви се е случвало? Бъркате кухненската фея с майка ви. Която ще ви дойде на гости тази седмица.)

Време е да поемете отговорността за това, което цапате, приятели. Кухнята ви заслужава повече, всеки, с който живеете, заслужава повече, и вие самите заслужавате повече.

Прибирайте покупките веднага

Това е друга област, също често оставяна на кухненската фея, но както установихме по-горе, тя просто няма да се появи. Знаем, знаем — току-що сте ходили да пазарувате, и е било тежко, ясно ни е. Торбите са били тежки, и сте прекарали час в ходене  из магазина. Уморени сте, много сте уморени. Ако не гледате най-новия епизод от The Good Wife по Hulu още в този миг, то животът никога вече няма да бъде хубав.

А и човекът на касата на магазина е опаковал всичко толкова добре. Би било жалко да се обезсмислят всичките му усилия.

Знаете ли кое би било наистина жалко? Да се наложи да изхвърлите цяло пиле, защото сте го забравили и сте го оставили да стои навън цяла нощ. (Признание: и ние сме го правили, не толкова отдавна.)

Изводът: пазарските торби не са подходящ заместител на килера, така че разопаковайте покупките в момента, в който се приберете от магазина.

Използвайте правилните инструменти за всяка задача

Идва момент в живота на всеки готвач, когато след като се опита да разреже тиква с нож за разфасоване на месо, той осъзнава, че нещо не е както трябва.

Надяваме се това време да дойде доста преди наистина да навършите 30 години, но ако това още не се е случило, нещата не са безнадеждни.

Не е нужно да харчите огромни суми, за да снабдите кухнята си с най-необходимите неща и не ви е нужно много оборудване. Но все пак трябва да имате добър цялостен набор от инструменти и да знаете как и кога да ги използвате.

Металната шпатула е чудесен базов инструмент, но спрете да я използвате с тигана с незалепващо покритие. Вероятно считате, че вилицата е нелош начин да разбиете салатен дресинг, но пробвайте веднъж да го правите с истинска тел за разбиване, и повече няма да погледнете назад.

Острете си ножовете (ама наистина)

Сигурни сме, че сте чували, че тъпият нож е опасен нож, и сме сигурни, че знаете, че би трябвало да острите ножовете си. Но въпросът реално е: а всъщност правили ли сте го някога?

Заточването на ножовете е едно от нещата, което много от нас "са знаели", че трябва да се прави още на 20, и все пак реално не сме го правили чак докато не сме преминали отвъд 30 години!

Добрият нож има нужда от заточване само няколко пъти годишно, и през останалото време е достатъчно само да се поддържа. Можете да ги занесете да ви ги заточат професионално (което е нещо чудесно, ако заминавате за няколко дни), или с малко практика можете да се научите да го правите и сами, в къщи.

След като веднъж наострите ножовете, непременно се грижете добре за тях, иначе има риск те да ви изненадат неприятно в най-неочаквания момент.
 
Опаковайте остатъците от храна в истински контейнери за съхранение

Накрая, но не по важност: вече сте на 30, което означава, че би трябвало да имате истински контейнери за съхранение на храна; нещо, направено от стъкло или пластмаса, с капак и невидим етикет, гласящ "Аз съм възрастен и няма да оставя цяла картонена кутия от пица да заема половината ми хладилник."

Други невидими етикети, за които да се оглеждате, когато купувате контейнери за съхранение на храни:

  • "Някога бях в метална кутия, но после излязох."
  • "Щях да си умра в кутия за доставка от ресторант, докато някой не ме спаси."
  • "Приготви ме преди две вечери, и сега трябва да не забравяш да ме изядеш, преди да съм се развалил."

Да не кажете, че не сме ви предупредили овреме.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара