Киш с гъби и праз
Прясна мащерка, червенa чушка и сирене гауда
ПРОДУКТИ:
- Брашно - 200 г
- Масло - 110 г
- Яйца - 1 брой
- Сол - 1 щипка
- Прясна мащерка - 1 ч.л.
- Гъби - 500 г
- Праз - 1 стрък
- Яйца - 2 броя
- Прясно мляко - 125 мл
- Зехтин - 6 с.л.
- Червена чушка - 1 брой
- Масло - 45 г
- Прясна мащерка - 1 ч.л.
- Сирене гауда - 100 г
- Сол - 1 ч.л.
- Черен пипер - На вкус
Киш с гъби и праз
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе тестото
Сложете брашното в купа, добавете нарязаното на кубчета студено масло и щипка сол и разбъркайте добре, докато сместа стане на трохи. Добавете разбитото яйце и 1 ч.л. студена вода разбъркайте до ронлива тесто.
-
2
Охладете да 40 минути
Омесете за кратко, докато стане гладко, увийте във фолио за свежо съхранение и охладете в хладилник за 30-40 минути.
-
3
Пригответе плънката
В тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и 15 г масло и запържете половината гъби до златисто за 7-8 минути. Извадете ги в купа, сложете 2 с.л. зехтин и 15 г масло и изпържете останалите гъби.
-
4
Запържете лука и чушката
В същия тиган загрейте останалите зехтин и масло и сотирайте нарязания на колелца праз и чушката нарязана на тънки ивички за 4-5 минути.
-
5
Оставете зеленчуците да се охладят
Изсипете в купата при гъбите, овкусете със сол и черен пипер и охладете за 10 минути, като разбъркате няколко пъти.
-
6
Разбийте яйцата
В купа разбийте яйцата и млякото, подправете със сол и черен пипер, сложете мащерката и половината от сиренето настъргано на едро ренде. Разбъркайте и изсипете при зеленчуците.
-
7
Разточете тестото
Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност и го поставете в тавичка с диаметър 23 сантиметра, като покриете и стените. Изрежете тестото което излиза от ръба на съда и изсипете плънката.
-
8
Печете в предварително загрята фурна
Сложете отгоре останалото сирене нарязано на кубчета и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
-
9
Охладете преди да извадите от формата
Охладете за 5 минути преди да извадите от формата. Може да поднесете както топъл, така и охладен до стайна температура.