11 мита за кафето

Спрете да вярвате в тях още сега

Сутрешното кафе е интимен момент, който всеки обича.

Напоследък се носят толкова много вредни митове за съдържанието на чашата ви, че човек може трудно да се наслади на кафето ако се замисли за тях.

Има цял куп измислици, които се разпространяват и влияят негативно на начина, по който се консумира кафе.

Ето ги.

Следобедната ви чаша кафе ще предизвика безсъние

Кофеинът е стимулант, но количеството, което консумирате с чашата следобедно кафе, се обработва от черния дроб практически мълниеносно и почти напълно (около 75% от него) се освобождава от тялото между 4 и 7 часа след консумацията му.

Така че ако пиете втората си чаша кафе към 3 следобед, той е изчезнал напълно от организма преди лягане, освен ако си лягате с кокошките.

Използвайте вряща вода за кафето

Ако температурата на водата е над 93 градуса по Целзий, водата ще започне да извлича някои от по-горчивите масла от кафето и дори може да ги унищожи. Можете да припишете изгорения вкус на кафето на прекалено горещата вода.

Кафето дехидратира

Нищо подобно. Защо? Ами - погледнете в чашата си кафе. Забелязвате ли воднистата му консистенция? Можете да припишете тази характеристика на всичката вода в чашата кафе.

Количеството вода в чашата компенсира дехидратиращите свойства на кофеина.

Чаша кафе ще ви помогне да изтрезнеете

Огромния брой митове за пиенето конкурира тези за кофеина, но краткият отговор е: не.

Кофеинът може да направи пияния човек по-буден, но изследване на Американската психологическа асоциация стига до извода, че кафето не преодолява негативния когнитивен ефект от алкохола.

Всъщност то дори е вредно за вас в такова състояние, твърдят учените: “Хората, които консумират и алкохол, и кофеин, може да се чувстват будни и достатъчно компетентни, за да действат в потенциално причиняващи вреда ситуации от рода на шофиране в пияно състояние или оказване в опасни социални ситуации.”

Кафето ви помага да отслабнете

Не точно. Стимулиращите ефекти от кофеина леко — и под това имаме предвид съвсем леко — да ускорят метаболизма, но това не е достатъчно, за да има отражение върху диетата, особено пък да причини дългосрочно отслабване.

Кофеинът може да намали желанието ви за храна за кратко, но няма достатъчно доказателства, че дългосрочната консумация на кафе спомага за отслабването.

Кафето спира растежа

Този мит съществува от цяла вечност и е единствената причина, поради която някои хора считат, че са високи. Убеждението, че кафето пречи на растежа, е — простете ни за изтъркания израз — бабини деветини.

Не е ясно как изобщо се е зародил този мит, но няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Кофеинът е силно пристрастяващ

Въпреки че донякъде има частица истина в това, ситуацията далеч не е толкова сериозна. Кофеинът стимулира централната нервна система, което води до много лека зависимост, но симптомите на абстиненция траят само ден-два и са много далеч от симптомите на абстиненция при спиране на хероина например.

Кафето причинява сърдечни заболявания, рак, остеопороза, бяс

Успокойте се, всичко ще е наред. Консумирането на умерени количества (до 300 мл, или три чаши кафе) кофеин дневно няма как да ви навреди.

Ако имате високо кръвно налягане, потенциално може да изпитате временно повишение на сърдечния ритъм, но няма връзка между кофеина и високия холестерол, сърдечно-съдовите заболявания или бяс.

Особено бяс. Всъщност има предостатъчно научни изследвания от уважавани институции като Харвард, показващи, че кафето е полезно за здравето.

Бременните жени не бива да пият кафе

Кофеинът няма да навреди на зародиша, въпреки че се препоръчва жените да ограничат приема на кофеин до не повече от 200 мл - тоест една чаша кафе.

Можете да разгледате кафето, което предлагаме в нашия магазин.

Кофеинът може да премине през плацентата и да достигне до бебето, но няма конкретни изследвания, доказващи, че той е вреден. Все пак по-добре да не рискувате - просто бъдете внимателни.

Колкото по-тъмно и изпечено е кафето, толкова по-силно е то

Всъщност е точно обратното! Изпичането всъщност изгаря кофеина.

Всички кафета имат еднакво съдържание на кофеин

Не всички кафета се приготвят по един и същ начин, и някои имат доста повече кофеин.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Huffingtonpost

02.09.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара