Източник: Pexels.com

Как да купувате кафе

Ето какво да направите, за да можете да купувате качествено кафе, чувствайки се уверени

Дали да изберете single origin руандийско кафе, което обещава частици шоколад и мандарина?

Или органичен бразилски бленд е по-добър?

Дали трябва да знаете на каква височина растат зърната?

Дали нискокиселинното леко изпечено кафе е достатъчно силно, за да ви поддържа будни сутринта?

Независимо дали ви допада или не, ще бъдете бомбардирани от алтернативи при купуване на кафе.

Не всеки етикет е гаранция за качество, но колкото повече производителят или пекарят може да ви каже за кафето, толкова по-добре. Липсата на информация е вероятно по-проблемна от изобилието от информация.

Ето какво да направите, за да можете да купувате качествено кафе, чувствайки се уверени? 

Готви умно - първата книга с рецепти на Goodlife.bg

На 18-и октомври ще излезе "Готви умно" - нашата първа книга с рецепти. От 5-октомври стартираме предварителни поръчки за книгата с включена безплатна доставка. Поръчаните на PRE-ORDER книги ще бъдат изпращани след 18.10.2021. След тази дата ще можете да закупите "Готви умно" и от офиса на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 в София. Книгата можете да поръчате от ТУК.Купувайте кафе на зърна

Първото и най-важно: Купувайте кафе на зърна.

Смилането на кафето точно преди да го приготвите е решаващо за отличната чаша кафе.

Ако мляното кафе е единствената ви алтернатива, поискайте да го смелят за вас в момента, в който го купувате. Свежестта е най-важна.

Къде да пазарувате

Не е като да не достигат кафета в супермаркета, но от вас зависи да отсеете плявата.

Когато купувате директно от печащ кафе, получавате информиран персонал и възможност за дегустация. Кафето също вероятно е по-прясно и свежо.

Кажете "не" на насипното кафе в чували

Въздухът, светлината, топлината и влагата са вредни, когато става дума за кафе. Затова не купувайте от чували.

Вместо това търсете кафе в плътно запечатани опаковки. Много от тях имат удобни вградени клапи, отделящи естествените газове на кафето, без да пропускат вътре въздух.

Проверете датата

Обръщайте внимание на датата на печене, която в идеалния случай трябва да е означена на опаковката, и купувайте възможно най-скоро до тази дата. Вкусът се губи бързо, след като я отворите.

Кафе, което е с високо качество, преработено е добре и относително прясно в сравнение с момента на добиване, би трябвало да има наистина добър вкус в първите 30 дни след момента на изпичането му.

Кафето на зърна от пекаря може да е било изпечено още същата седмица. В магазина за хранителни стоки, по-вероятни са дати на изпичане от рода на 2-3 месеца.

Ниво на изпичане

Нивата на изпичане са базирани на това колко дълго и с каква температура са печени зърната. Има доминираща теория, че тъмното изпичане означава по-ниско качествено кафе.

В крайна сметка колкото по-тъмно е изпичането, толкова по-опушен е вкусът, който може да е, а може и да не е по ваш вкус, защото при печене се елиминират влажността и се карамелизират някои от захарите, присъщи на кафето.

Страни на произход

Има десетки сортове кафе от цял свят, и всички те ще имат различен вкус. Това е най-простият начин да мислите за това откъде е кафето и какво значение има този фактор.

Можете да правите генерализации за вкуса на кафето от различните региони, но има и много други намесени фактори. Надморската височина, съставът на почвите, количествата валежи, всичко, което се влага в земята, на която расте кафето.

Типът кафе на зърна има значение - и един от двата основни вида, арабика или робуста, като цяло се счита за много по-висококачествен. Ако купувате специализирано кафе, а не готов бленд от супермаркета, можете да се обзаложите, че си имате работа с арабика.

Други определения

"Single origin" означава, че кафето произлиза от едно място, но това е доста размита като смисъл фраза. Големите пекари на кафе може да обозначават кафето от Етиопия като сингъл ориджин.

Фразата е по-смислена, ако е посочена конкретна ферма или кооперация.

Надписът "сертифицирано като органично" се отнася до кафе, отглеждано без пестициди или синтетични торове.

"Fair trade” е външна сертификация, която настоява за достойно заплащане и хуманни условия на труд за работещите във фермите, където се отглежда кафе.

“Direct trade” извежда още по-далеч тези критерии, като свързва пекарите и фермерите.

Нито един от тези надписи сам по себе си не означава автоматично по-добро качество, но те разкриват повече за производителя и може да са по-привлекателни за вас на база вашата ценностна система. Зависи от вас.

Мокър или сух процес

Това, което наричаме кафе на зърна, са зелени семена в плодовете на кафееното дърво. Начинът, по който са обработени зърната, играе роля за вкуса и качеството.

Ако видите метода за преработка, посочен на етикета, приемайте го като добър знак.

В мокрия или "мит" процес, който е най-разпространен, плодът се прокарва през машина, отделяща обвивката от зърната, които после ферментират във вода, така че останалата част от лепкавите частици по тях да паднат и зърната да бъдат изсушени.

Ферментацията отнема от няколко часа до няколко дни. През този период се случват промени във вкуса.

При сухия процес, плодът се оставя да се суши по естествен начин, преди да бъде изтърбушен, за да се извадят зърната, което придава “много специфичен плодов вкус,” казва той.

Колко високо?

Може да видите означена на етикета и надморската височина. Потиснете порива си да погледнете шокирано към тавана, защото тя също има значение.

Кафето като цяло расте по-добре при определени надморски височини. Колкото по-нависоко е, толкова по-варираща е гамата от температури през деня и нощта, толкова по-дълго и зрее кафееното растение — и толкова повече време то има да извлече хранителни вещества от почвата и да развие вкуса си.

Това не означава, че всички високопланински кафета са по-добри, или че ще харесате вкуса им, но това е допълнителен, понякога важен детайл за това кой произвежда кафето ви.

Съхранение

У дома дръжте кафето във вакуумен, непрозрачен контейнер, далеч от слънчева светлина. Няма проблем да го държите в опаковката, в която сте го купили, но я затваряйте възможно най-плътно.

Ако използвате отделен съд или контейнер, непременно го избършете със суха кърпа, преди да го напълните отново.

Няма нужда да съхранявате кафето си във фризера. Влагата в крайна сметка ще проникне вътре и ще съсипе вкуса.

Освен това е желателно да пиете това кафе, а не да се запасявате с него и да го трупате. Стига да знаете как да го приготвяте, най-добре правете кафето, докато е още прясно и е с най-добро качество и вкус!

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни статии

0 Коментара