Не завземайте масата в кафенето

Малко кафе-етикеция за вас и вашия лаптоп

Обедно време в събота е, и се намирате в най-симпатичното (разбирай: най-претъпканото) заведение за хранене в града, и се оглеждате в търсене на маса. Забелязвате някой в ъгъла, сам, превзел маса за двама с MacBook Pro и полупразно капучино. Редно ли е това? Дългото стоене в кафенета, кофи шопове, бистра и ресторанти си е цяло изкуство, но има и начини да се задържате по-дълго и да се наслаждавате на престоя си, без да сте нечувствителни задници. Ето как да го правите.

Огледайте се добре

Правило номер едно е да съзнавате какво се случва около вас. Преценете колко натоварено е заведението.

“Не гледайте опашката пред касата. Опитваме се да изпълним поръчките на всеки максимално бързо. Ако повече от половината маси и столове са заети, за нас това означава натоварено,” казва Джъстин Деуард, мениджър в Barista Parlor в Нашвил и бивш мениджър в Rowster Coffee в Гранд Рапидс, Мичиган. Това особено важи в час пик, примерно когато хората отиват на работа или се връщат от нея, или в брънч периода през уикенда.

Реклама

 

Има също така признаци, по които да разберете, че вече се държите относително безотговорно: “Ако усещате критични погледи, които с упрек ви показват, че стоите твърде дълго - и не са от персонала, това е достатъчно показателно,” казва Джерардо Гонзалес от нюйоркския 15-местен El Rey Coffee Bar and Luncheonette.

Той допълва, че правило "без WiFi" или "без лаптопи" е вероятно достатъчно деликатно предупреждение, че заведението би предпочело посетителите да не се задържат твърде дълго, дори и когато са дошли със случайно срещнат стар приятел, с който не са се виждали от много време, или с хубава книга в ръка.

Колко дълго е твърде дълго?

С това не казваме, че трябва и да бързате. Отнасяйте се към по-малките кафенета или бистра по начина, по който бихте се държали в ресторант: надали би било приемливо там да довършите храната си, да платите сметката и после да останете на масата още два часа, без да поръчате още поне чаша вино или десерт. “След като приключите питието или храната си, имате около 30 минути,” казва Гонзалес. След това или поръчайте нещо допълнително, или се замислете не е ли време да тръгвате.

Карълайн Бел, изпълнителен директор на Café Grumpy в Ню Йорк, признава, че е трудно да се определят конкретни граници на приемливия престой в заведението - и правилата варират според времето и мястото. Например е напълно нормално хората да използват за кафе-офис (т.нар. "кофис") оригиналната локация на Café Grumpy в Грийнпойнт, Бруклин, и да остават по цял ден; там има достатъчно място и то не е на основна пътна артерия, така че няма и много голямо движение на клиенти. Но Grumpy са махнали контактите и WiFi мрежата от петте си други локации, много от които са в по-натоварените точки на Манхатън.

WiFi и контактите са нещо, което насърчава "лагеруването" в кафенето. Но макар и Деуард и Barista Parlor да предлагат отворена WiFi мрежа (и да не мразят лаптопите), кафенето и ресторантът наскоро се е наложило да инсталира специален, свръх-високоскоростен интернет, за да отговори на нуждите на използващите мрежата посетители - въпреки че понякога те са точно хората, които плащат най-малко.

Храна > Кафе > Чай

Гонзалес не обвинява специално пиещите чай, но признава, че често те са хората, които искат да им се долее още, когато има над 10 души на опашката, чакащи за поръчка и оглеждащи се за място по масите. Особено в райони с висок наем - като Стантън Стрийт в долен Ийст Сайд в Ню Йорк, където се намира El Rey, по думите на Гонзалес “никога не бихме оцелели, продавайки само кафе.”

Причината, поради която El Rey (първоначално само El Rey Coffee Bar) е добавил “and Luncheonette” към името си е, че така той би могъл да предлага и храна - и евентуално по-лесно да плаща сметките си. Сега там можете да поръчате вечеря (и вино!) и от консумиращите само кафе клиенти се очаква да си вземат питиетата за из път след 18:00. Атмосферата на кафене е в конфликт с нощните консуматори на алкофол, и El Rey основателно предпочитат масите да са заети от вечерящи, които по-добре покриват разходите за труд и наем.

Демонстрация на уважение към домакините

Има такова нещо като плащане повече за благосклонност. “По някакъв странен начин, хората реално наемат пространство в заведението, така че поръчката и на торта или сладкиш към кафето помага да проявяваме повече разбиране,” казва Бел, допълвайки, че някой, оставащ по цял ден, е желателно да поръчва няколко неща, вместо просто да крепи една-единствена чаша с чай. И, въпреки че това би трябвало да се подразбира, все пак е необходимо да го кажем отново: “Не носете храна отвън. Ако ще стоите по цял ден, доброто възпитание изисква да си купите храна на място; иначе излезте за обяд и се върнете по-късно,” казва Бел.

Да обобщим

Хубаво е да не забравяте, че кафенетата и бистрата са заведения с много нисък марж на печалба и разчитат на голям оборот за оцеляването си. Деуард коментира: “Просто искам хората да съзнават, че трябва да си купуват по кафе или нещо подобно примерно на всеки час. Наистина имаме нужда от това, за да се удържим на повърхността.”

С прости думи, става въпрос са уважение - към фирмата, на чийто терен сте, и към другите клиенти, които също искат да изпитат удоволствие от времето си там поне колкото и вие. Както коментира Деуард: “Обичам хората, обичам да съм в бизнес, изискващ контакти с хора, и ми е приятно да ги обслужвам, но трябва да има взаимно уважение.”

Знаете ли къде можете да си стоите по цял ден, без никой да ви държи сметка? Вкъщи. И да пиете ако ще и само по една чаша кафе по цял ден.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

27.05.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара