Източник: flickr.com

Любовта към кафето е генетична

Учените твърдят, че са открили ген, който отговаря за консумацията на кафе

Непреодолимият порив да се консумират огромни количества много силно кафе всъщност може и да има биологичен компонент, ако вярваме на учени в Италия, които заявяват, че са идентифицирали ген, който прави хората склонни да пият много кафе.

Според The Local, учените са анализирали навиците за пиене на кафе и ДНК образци от 1100 италиански доброволци. След като са преработили данните, учените казват, че са открили ген, свързан с повишената консумация на кафе.

Участниците в експеримента, които са имали този ген, средно са консумирали една чаша по-малко кафе от тези, които не са го имали в организма си.

Теорията на учените е, че въпросният специфичен вариант на ген, наречен PDSS2, отговаря за по-бавното усвояване на кофеина в метаболизма, така че тези хора получават по-трайно поддържане на организма от по-малко кафе. Хората, които не притежават този ген, според учените преработват кофеина по-бързо, така че пият редовно и повече като количество кафе, за да компенсират.

След италианското изследване, публикувано този месец в изданието Scientific Reports, учените са провели сходен експеримент и в Холандия, и са получили същите резултати.

Кафето е на трето място сред напитките в света по консумация, след водата и чая, и учените отдавна се опитват да определят генетичните фактори, влияещи на консумацията му. Първото изследване, твърдящо, че има наследствен аспект в пиенето на кафе, е публикувано в Италия през 1962 г.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

11.12.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара