Любовта към кафето е генетична
Учените твърдят, че са открили ген, който отговаря за консумацията на кафе
Непреодолимият порив да се консумират огромни количества много силно кафе всъщност може и да има биологичен компонент, ако вярваме на учени в Италия, които заявяват, че са идентифицирали ген, който прави хората склонни да пият много кафе.
Според The Local, учените са анализирали навиците за пиене на кафе и ДНК образци от 1100 италиански доброволци. След като са преработили данните, учените казват, че са открили ген, свързан с повишената консумация на кафе.
Участниците в експеримента, които са имали този ген, средно са консумирали една чаша по-малко кафе от тези, които не са го имали в организма си.
Теорията на учените е, че въпросният специфичен вариант на ген, наречен PDSS2, отговаря за по-бавното усвояване на кофеина в метаболизма, така че тези хора получават по-трайно поддържане на организма от по-малко кафе. Хората, които не притежават този ген, според учените преработват кофеина по-бързо, така че пият редовно и повече като количество кафе, за да компенсират.
След италианското изследване, публикувано този месец в изданието Scientific Reports, учените са провели сходен експеримент и в Холандия, и са получили същите резултати.
Кафето е на трето място сред напитките в света по консумация, след водата и чая, и учените отдавна се опитват да определят генетичните фактори, влияещи на консумацията му. Първото изследване, твърдящо, че има наследствен аспект в пиенето на кафе, е публикувано в Италия през 1962 г.
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015