Как да съчетавате кафето с храна

Кафето далеч не е само нещо, с което да се събудите в ранните часове на понеделника

Всички знаят, че виното върви добре със сирена, или че рибата и пържените картофи са неустоима комбинация. Тези класически съчетания на храни са надеждни, доказано любими, като кулинарно топло одеяло. Знаете ли обаче, че кафето има широка, разнообразна гама от вкусове, и че съответно те би трябвало да се комбинират с храни, които да подчертават най-доброто в тях?

Кафето далеч не е само нещо, с което да се събудите в ранните часове на понеделника. Пием кафе през целия ден - за закуска, като съвземане в средата на сутринта, с обяда, вечерята и в коктейлите в петък вечер. Доколкото пием кафе много и често, винаги си заслужава да знаем малко повече, така че да се насладим на пълния потенциал на скъпоценната напитка.

Можете дори да направите парти за дегустация на кафе

Съберете приятели, пригответе 4-5 различни кафета и ги поднесете с подходящи допълнения към тях – може би мини-сладки или сирене. Можете да обиколите с кафето си няколко различни континента - околосветско пътешествие, без дори да сте напуснали дома си!

Реклама

 

Или може да поднесете кафе на вечерно парти, вместо вино… нетипична идея, но пробвайте айскафе с пикантно ястие, и кафе, съчетаващо се с плато сирена в края на вечерта, и ще се влюбите в такива комбинации.

За да ви улесним, сме подготвили информация с какви кафета се съчетават различни типове храни.

Повечето от препоръките ни са свързани със сладкиши, което може да е само плюс.

Далеч отвъд ограничената сфера на нескафето, което ни помага някак да издържим в понеделниците, съществува сложният и разнообразен свят на кафе вкусове, които изискват добре информиран и обмислен кулинарен спътник.

Подобно на виното, вкусовете и спецификата на кафето зависят от регионите по света, където се отглежда кафето на зърна, самите сортове и процеса на печене и промиване. Основните сортове кафе са два:

Робуста

Робустата обикновено се отглежда във Виетнам, Бразилия и Индонезия, като има по-високо съдържание на кофеин, което прави кафето по-маслено и горчиво. Доколкото това измества по-фините вкусове на зърната, робустата се използва основно за "пълнеж" на разтворими и допълнително овкусени кафета.

Арабика

Зърната арабика се отличават според региона, и познавачите имат предпочитания към конкретни региони.

Южна Америка

Вкусове: пикантно, със средна плътност, с привкус на канела, цитрус, шоколад, но не твърде тъмно или горчиво

Съчетава се най-добре със сладкиши съдържащи канела, портокал, череша, кардамон, джинджифил, бахар и ванилия.

"Добър вариант е на закуска с бриош и канелен тост, плюс портокалов сок"

Централна Америка: Коста Рика/Никарагуа/Гватемала

Вкусове: подобни на тези от Южна Америка, но по-леки и балансирани. Гватемалското кафе обикновено има нотки на ябълка. Понякога вкусът е мек, като на шоколад или маслена коричка на печива

Съчетава се най-добре с плодови пайове и сладкиши. Най-добре върви с храни, богати на канела и масло. Това е гъвкаво кафе, което е подходящо за всяко време на деня.

"Пробвайте с лимонов пай с целувки, или кроасани - за приятно събуждане по обедно време"

Африка

Вкусове: тъмно, силно и плътно, до голяма степен подобно на червеното вино като сложност на вкуса. Обикновено африканските кафета са богати на плодови и земни аромати.

Руанда/Кот д'Ивоар/Уганда

Вкусови нотки: Често има плътен сладък вкус на горски плодове, обикновено на боровинки или ягоди. Някои кафета често имат привкус на жасмин или лимонова трева, като са по-леки и сухи.

Съчетава се най-добре с меко сирене, което да балансира богатостта на кафето.  Добре подчертава вкуса на плодовете.

"Пробвайте с ядки, от рода на орех или лешник."

Кения

Вкусови нотки: Вкусът се влияе от преработката и от факта, че по-голямата част от кенийското кафе се отглежда под пряка слънчева светлина, без сянка. Силно, сочно и плътно, кенийското кафе е разнообразно (най-ценени са модификациите SL-28 и SL-34).

Тези фактори се съчетават, за да придадат на кенийското кафе особен пикантно-сладък вкус, който понякога оставя усещане за сходна на домат киселинност, или киселост като тази на касиса.

Съчетава се най-добре с ванилов чийзкейк - кремообразността му ще балансира киселостта и деликатният вкус няма да надделее над толкова сложната комбинация от аромати на кафето. Подходящо е също и към тропически плодове като папая, манго и маракуя - защо не пробвате да го поднесете към сорбе?

Етиопия

Вкусови нотки: В Етиопия се отглеждат хиляди различни сортове кафе, така че спектърът на вкусове е много по-голям.

Кафеените зърна, които се преработват "натурално", се сушат в кафеения плод, преди да бъде премахната обвивката. "Отмитото" кафе се прави чрез премахване на обвивката на плода до 12 часа след откъсването му от дървото.

Тези два процеса придават много различен вкус: "натуралните" обикновено са плодови, тежки и наподобяващи вино, докато "отмитите" имат флорален, подобен на чай деликатен вкус и аромат.

Съчетава се най-добре с: Отмитото кафе е малко по-деликатно, така че го съчетавайте с храни, които бихте поднесли и към чай - леки сладки и кифлички са добър избор.

Преработеното по натурален процес кафе е по-богато, така че го поднесете с плато със сирена и крекери след вечеря.

Индонезия: Суматра/Нова Гвинея/Сулавеси

Вкусове: земен, с аромат на гъби и кожа; най-тъмното, горчиво и богато кафе. Има нотки на неподсладено какао, силно пикантно, опушено и препечено.

Съчетава се най-добре с: Индонезийските кафета предлагат широка гама от възможности за съчетаване с храни.

Пробвайте с кремообразни десерти, или сладки алкохолни напитки като амарето, за да надделеят над горчивината на кафето, или заложете на тъмен шоколад, за да я подчертае допълнително. Комбинирането с бекон също така спомага да изпъкне опушеността на кафето. Пробвайте и с тъмен шоколад, за да подчертаете горчивината.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Coffee Tasting Club

11.10.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара