Вкусна вечеря и нисък бюджет?

Как да се храним добре без да харчим цяло състояние за храна

В своята книга "Човекът, който ядеше всичко", кулинарният писател и гастроном Джефри Стайнгартен споделя: "Харча между 30 и 100 процента от доходите си за храна всяка година, откакто съм възрастен".

Ако прочетете книгата, ще разберете, че той не се шегува.

Дали сте обсебени на тема храна или просто се опитвате да планирате добри ястия, с които да храните себе си и семейството си, шансовете да усещате, че вие самите харчите толкова много пари за храна, са огромни.

Едно хранене за двама души в ресторант от среден ценови клас лесно може да надмине 50 лева и дори повече.

От друга страна, с тези 50 лева можете да купите достатъчно хранителни продукти, с които да изхраните същите тези двама души за повече от половин седмица.

Ако търсите начин да спестите пари, определено си струва да обмислите идеята да готвите повече - една пазарска количка, пълна с покупки, ще ви струва само малка част от това, което бихте отделили, ако се хранехте навън или поръчвахте храна за вкъщи няколко пъти в седмицата.

Има няколко продукти в супермаркета, които са пословични с високите си цени, но освен тях има и такива на по-скромна цена, които са изключително ценни.

За да започнем да пестим, трябва да знаем кои продукти да избягваме и с кои да се запасим.

В прав текст

Когато става въпрос за бюджетно пазаруване, стойте далеч от артикули, при които по-голямата част от подготвителната обработка вече е направена вместо вас.

Когато става въпрос за бюджетно пазаруване, стойте далеч от артикули, при които по-голямата част от подготвителната обработка вече е направена вместо вас.

Пример - пилето, нарязано на бонфилета, е по-скъпо от обезкостените цели пилешки гърди, а обезкостените пилешки гърди от своя страна излизат доста по-солено от едно цяло пиле.

Освен това, предварително нарязаните зеленчуци за определен тип ястия струват повече от целите свежи зеленчуци.

В повечето случаи пестенето на пари отнема само няколко допълнителни минути планиране.

В супермаркета има и много ценни продукти. Съставките, които имат дълъг срок на годност и могат да бъдат закупени в големи количества например помагат за ограничаването на разходите при пазаруване.

Заредете се с подсилващи аромата на ястията продукти като лук и чесън, здравословни и засищащи пълнозърнести храни като кафяв ориз и пълнозърнеста паста, както и богати на протеини и фибри зърнени и бобови храни.

След това можете да започнете да изграждате храненето си около други евтини съставки.

Експертът по спестяване от Coupons.com Жанет Павини предлага редовно да проверяваме достъпната информация за разпродажби в магазините: "Следейки рекламите всяка седмица, открих, че местният хранителен магазин предлага един вид скариди за $5 всеки петък. Така че когато знам, че ще имам нужда от скариди за нещо, гледам да ги пазарувам точно в петък."

Дори телешкият стек може да бъде достъпен, ако решите да изберете филе от гърба на животното, което се продава на по-ниски цени.

Веднъж щом сте готови с пазаруването, можете да трансформирате тези достъпни за портфейла покупки в една истински вкусна вечеря с помощта на съвсем малко кулинарни умения и, разбира се, някоя и друга добра рецепта.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

12.01.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара