Коя форма на чаша за шампанско е най-добра?

Флейта, купе или лале?

Флейта, купе или лале?

Тези три различни стила чаши са все предназначени за шампанско или пенливо вино, но са с изключително различна форма.

Може би знаете, че формата на чашата драстично променя изживяването при пиене, така че когато става дума за луксозни питиета от рода на шампанско и пенливо вино, нормално е да искате да направите правилния избор на чаши.

Което ни води до въпроса: как всяка от тези форми променя изживяването при консумация, и – най-важното – коя чаша за вино е най-подходяща за вас?

Купе   

Наричана "coupe" от любителите й, но може да я познавате и като "плитка чаша за шампанско". Чашата е плитка, с широко  гърло и е най-старият тип чаша за шампанско, популярен в началото на XX век.

Дългата популярност на този стил чаша може да се дължи на факта, че той присъства в много медийни образи на епохата в наши дни, с конотации на популярни периоди и лукс: плитката чаша за шампанско поражда образи за огромни екстравагантни партита в стил 20-те години на миналия век ("Великият Гетсби" е перфектен пример) или луксозно празненство през 60-те – когато този тип чаши също е бил популярен.

Естетически погледнато, тя е с ретро-дизайн, който има неостаряващ стил и привлекателност, но в наши дни е изместена по популярност от "флейтата".

Защо? Защото плитката чаша за шампанско е била традиционно замислена за типа шампанско, предпочитано в пика на популярността му в началото на XX век: пенливо десертно шампанско, подсладено с добавен сироп.

Сега този дизайн не е толкова популярен, колкото преди, защото не може да улови качествата на типа шампанско, което познаваме и харесваме в момента.

Плитката форма  означава, че не могат да се формират красивите перлени нанизи от мехурчета, а голямата повърхност, изложена на контакт с кислорода означава, че мехурчетата и ароматът се разпръскват бързо.

Ако харесвате шампанското си с повечко мехурчета, трябва да го пиете бързо, в противен случай в такава чаша то се превръща в обикновено вино. Освен това, плитката форма създава и постоянен риск да разлеете чудесното си шампанско.

Ако обаче този стил ви очарова и изберете да инвестирате в плитки широки чаши за шампанско, те могат да се използват и като много елегантен съд за десерти.

Извод: емблематичен оригинален избор за партита и гости, но не са най-доброто, ако желаете да извлечете максимума от шампанското си.

Флейта

"Флейтата" за шампанско е сегашната емблема на лукс и изисканост. В естетически аспект, тя е с тънка, висока форма и средно дълго столче, което незабавно ни навежда на мисълта за изискани и богати празненства.

Ако харесвате пенливото си вино с много мехурчета, тази чаша е чудесен избор: малка грапавина в основата й кара мехурчетата непрекъснато да се издигат до повърхността на чашата. Мехурчетата улавят и освобождават вкуса и аромата на виното, като същевременно са визуално впечатляващи.

В сравнение с "купето", "флейтата"  придава повече ефектност на виното: образуват се красиви огърлици от мехурчета, които се носят към повърхността, а това си е истинско удоволствие за сетивата.

Ограниченото въздушно пространство в най-горната част  на чашата понякога означава леко подтиснати вкусове и аромати. Формата на "флейтата" е създадена, за да запазва газировката, но тя ограничава развитието на виното: има много малко пространство, в което вкусовете и ароматите да се събират и развиват.

Това не е толкова голям проблем за младите вина, но по-старите и сложни вина имат нужда от чаша, която оставя пространство за максимално развитие на характера на шампанското.

Извод: образцов стил за изобилстващо от мехурчета пенливо вино, но не се препоръчва за по-стари вина със сложен вкус, на които трябва да се остави повече пространство за развитие.

Лале

Елегантното "лале" за шампанско не е толкова прочуто като широката плитка чаша или флейтата, но може да предложи много на любителите на шампанско и пенливи вина.

Формата е сходна с тази на флейтата, но с повече пространство отгоре: тясната основа се отваря към разширяваща се купа, която после леко се свива към нагоре (във формата на цвят на лале).

Подобно на флейтата, лалето образува и задържа много мехурчета, но по-широкият отвор отгоре означава, че мехурчетата се оказват в правилните региони на езика, вместо в носа ви.

Малко по-широката форма е плюс, тъй като оставя повече пространство за аериране на виното, и съответно позволява по-добро развитие на вкуса и ароматността.

Стесняването към ръба също така улавя и запазва ароматите в чашата и ги насочва повече към носа, така че да ги вдишвате с удоволствие при всяка глътка.

Ако инвестирате във фино шампанско, тези чаши ще представят в най-голяма степен всичките му качества

Извод: Солиден избор за всякакво шампанско или пенливо вино, особено за по-зрели вина, нуждаещи се от повече пространство за развитие.

Или пък…

Ако имате редкия късмет да се насладите са супер-премиум шампанско, обмислете дали да не го консумирате от качествена чаша за червено или бяло вино.

Тези вина ще са изключително сложни, с деликатни качества, които трябва да бъдат запазени и да им се остави пространство "за дишане". Голям балон, от рода на този на чашите за бургундско, ще придаде на вашето шампанско или пенливо вино повече дълбочина и ще подчертае аромата, засилвайки сложните му аспекти като симфония, възпроизвеждана на най-добрата възможна Hi-Fi аудиосистема.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Glassofbubbly.com

04.04.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара