Шофирането в Италия

7 съвета

Въпреки че обичаме да пътуваме с влак между градове като Рим и Флоренция, шофирането е отличен начин да се запознаете с някои от по-неутъпканите от туристи кътчета на Италия.

Реклама

 

С кола може да изследвате по-малки селца и чаровни градчета, а и имате свобода да спирате на местата, които искате - винарни, плажове и други труднодостъпни атракции по път към окончателната си дестинация.

Италианците са прочути с красивите си коли, но също толкова известни и с шофирането си.

Те карат бързо, често трескаво, и изживяването с кола под наем в Италия може да е доста стресиращо.

Ето някои съвети как да се запазите живи и здрави и да не съсипете психичното си здраве, като същевременно си спестите и някое и друго евро.

Палете двигателите, защото е време да шофирате в Италия!

Евтиното не винаги е най-доброто, когато наемате

Има много агенции за наемане на автомобили в Италия, и някои от тези агенции предлагат цени, които изглеждат твърде добри, за да са реални. Всъщност това е самата истина.

Уверете се, че четете текста с малък шрифт и знаете какво точно получавате с колата под наем.

Често малко по-скъпият избор включва по-изчерпателна застраховка, или неограничен километраж, или включен GPS. Запознаването с подробностите и задаването на въпроси ще гарантира, че няма да бъдете бомбардирани със скрити такси в по-късен момент.

Не тръгвайте на път без GPS

Винаги, задължително платете още няколко евро за GPS навигационна система. Магистралите в Италия са добре обозначени и лесни за навигация, но след като влезете в селце, по-малките пътища често са немаркирани и еднопосочните улици и кръговото движение могат да бъдат объркващи без навигационна система.

В прав текст

По-малките пътища често са немаркирани и еднопосочните улици и кръговото движение могат да бъдат объркващи без навигационна система.

Ако вашият GPS се обърка (което не е необичайно на по-малките улици), не се бойте да спрете някой местен жител и да помолите да ви упъти.

Никога не карайте в ZTL!

Zona Traffico Limitato (ZTL), известна още и като "Area Pedonale", е област, достъпна само за ограничен трафик и/или пешеходци.

Единствените хора, които могат законно да шофират в ZTL, имат специални разрешителни. Сред тях са полицията, градският транспорт и превозните средства на службите за спешна помощ… не туристи, каращи коли под наем!

Карайте в неделя за по-спокойно шофиране

В Италия, големите камиони правят живота на пътя много стресиращ. Тези камиони обаче всъщност нямат право да карат по магистралите в неделя, тъй като страната има традиция на спокойно шофиране в неделя през провинцията.

Възползвайте се от тази традиция за неделни пътешествия, като планирате пътуванията си за неделя, ако е възможно.

Разработвайте инстинктите и рефлексите си

Италианските шофьори са бързи и не се колебаят. Те сменят платната бързо и вземат решения за миг.

Въпреки че това може да звучи опасно в сравнение с начина, по който сте свикнали да шофирате в родината си, всъщност това е напълно приемливо (и дори безопасно!) в Италия.

Всъщност шофьорите в Италия ще очакват от вас да се държите по същия начин, когато карате автомобил в страната им. Ако сте прекалено предпазливи и бавни, нещата ще са много по-трудни за всички!

Внимавайте къде паркирате!

Паркирането понякога е кошмарно в определени райони (особено в големите градове), тъй като по-голямата част от малките улички в страната са били правени векове преди да се появят автомобилите.

Не е необичайно да видите автомобили, навряни в тесни местенца, или балансиращи на тротоара.

Когато паркирате на претъпкано и популярно място, непременно си платете на най-близкия паркинг-автомат и после поставете фиша от него на видно място върху таблото.

Глобите се трупат бързо!

Следете пътните знаци

Повечето пътни знаци в Италия са интуитивни и подобни на тези навсякъде другаде. 

Полезните знаци, които трянва да знаете, са "Еднопосочна улица", което в Италия е черна стрелка с думите "Senso Unico", "Паркирането забранено" - син кръг с червен контур, с червена пресечена черта през него, и "Забранено влизане", което е червен кръг с бяла хоризонтална линия през средата.

Зареждайте с правилния бензин

Зареждането на автомобила е много лесно в Италия, тъй като има бензиностанции на самообслужване по магистралите.

Преди да заредите, уверете се, че знаете разликата между gasolio (дизел) и benzina (бензин), както и какъв тип използва вашият автомобил. Използването на погрешното гориво е една от най-големите грешки, които туристите правят при шофиране в Италия.

Следвайте тези прости съвети и следващото ви шофиране из Италия ще е истинско удоволствие!

За още повече забавление, наемете Fiat 500 или друга емблематична италианска перла на автопроизводството, която да направи пътешествието ви още по-запомнящо се.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Eurocheapo.com

11.04.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара