Испания: 10 грешки, които да избягвате

Пуснете се по течението

Резервирали сте полет, купили сте си пътеводител и сте готови да поемете към прекрасната Испания това лято.

Поздравления! Направили сте чудесен избор.

Но докато планирате испанската си визита е важно да помислите за някои клопки, в които е лесно да попаднете.

След като стигнете до Испания, помнете тези грешки на начинаещите, за да избегнете неприятни ситуации, които ще ви струват ценно време и пари.

Реклама

 

Испания е относително голяма, поне в мащабите на европейските страни, така че най-вероятно няма да успеете да отидете навсякъде и да разгледате всичко.

Къде да отидете по време на посещението си там зависи от интересите ви, но планирайте (най-малко) два-три дни в Барселона, ден в Мадрид и известно време в Андалусия.

Ако сте любители на гурмето, страната на баските би трябвало да е начело в списъка.

Каквото и да правите, не профучавайте набързо през ваканцията, прекарвайки само по ден във всеки град.

Ритъмът на испанската култура е спокоен и бавен, и е най-добре да се адаптирате към този начин на живот, докато сте там.

Когато туристите се замислят за Испания, често им хрумват образи само на един регион от страната - Андалусия. Гневни бикове и красиви жени в надиплени рокли наистина има в Севиля, но не чак толкова в Барселона или Сан Себастиан.

Всеки регион на Испания има собствена храна, култура, а в някои случаи и (като страната на баските или Каталуния) собствен език. Но въпреки че традицията на бикоборството е незаконна в някои региони, все още може да гледате корида в Мадрид.

Нещата се случват по-бавно в Испания, отколкото в Северна Европа или САЩ.

Обедите са дълги и спокойни. Вечерите траят с часове. Питие в бара може лесно да се превърне в наблюдаване на изгрева на слънцето над Средиземноморието.

Не считайте липсата на незабавно внимание от сервитьора за грубост. Същевременно обаче не се колебайте да се отстоявате и да искате това, което ви е нужно (сметката, солта, още една бира и прочие).

Сервитьорът може и да не идва на всеки десет минути да ви пита дали всичко е наред, но и никога няма да ви изгонят, за да “почистят” масата ви.

Дръжте се като местен човек и се отпуснете с чаша вино в ръка; чувствайте се свободни да стоите и разговаряте колкото пожелаете.

Поради незнайни причини, много туристи приемат, че Испания е целогодишно гореща и влажна.

Нищо подобно! Непременно носете много пластове леки дрехи през лятото и дебело палто през зимата (освен ако планирате да прекарате цялата си почивка на Канарските острови).

В северната част на Испания дъждовете са чести, дори и през лятото.

В испанския юг температурите могат да надминават 38 градуса от юни до август, и ще предпочетете да стоите на закрито през най-горещата част от деня (от 14:00 до 17:00 часа).

Важно: основното хранене за деня в Испания е обядът, и това е времето, когато да си позволите богата паеля с морски дарове.

Не поръчвайте паеля в 22:00; тя е твърде тежка, а в повечето самоуважаващи се ресторанти дори няма да присъства във вечерното меню.

Обикновено испанците консумират по-лека храна за вечеря, включително тапас, ястия с риба и салати.

Пийте вино на обяд и вечеря - поръчайте цяла бутилка, никой няма да се изненада от подобна поръчка.

Трудно е да се настроите според испанския часовник, когато става дума за време за хранене.

Закуската, обядът и вечерята са доста късно от нашите стандарти.

Ако сте много гладни, отскочете за някой тапас, с който да издържите, докато ресторантите отворят.

Обядът обикновено се сервира между 13:00 и 16:00 часа. Ако отидете на вечеря в 18:00, или ще вечеряте сам, или с други туристи.

Повечето местни ресторанти изобщо не отварят по-рано от 20:00 (или дори още по-късно).

Ако знаете испански, ще можете да комуникирате с всеки в Испания.

Не всеки местен обаче, който ще срещнете, говори испански като майчин език. Не се изненадвайте, ако видите знаци на баски или каталунски по време на пътуването, и помнете, че в страната има пет национални езика.

Научаването на поне няколко думи на регионалния език демонстрира известно уважение (и ще ви спечели симпатиите на местните хора).

Местният език ще ви помогне и да спестите малко пари.

Бакшишите не са особено разпространена практика в Испания. Не оставяйте повече от 20% бакшиш. Ако особено ви хареса храната или обслужването, може да оставите нещо допълнително към сметката, но като цяло бакшиши не се очакват от вас.

Дори в популярни градове като Барселона, не оставяйте бакшиш на бармани, шофьори на такси, сервитьори или който и да е друг - със сигурност не повече от рестото до кръгла сума.

Искате да си вземете вкусен испански хамон или чифт автентични еспадрили от местен продавач?

Имайте предвид, че много малки магазини и таксита не приемат кредитни карти. Нещо повече, многобройни магазини - и големи, и малки, няма да могат да ви върнат ресто, ако давате големи банкноти. Бъдете подготвени и дръжте пари в брой в разнообразни банкноти.

Това основно важи за Барселона и Мадрид, но би трябвало да бъдете нащрек из цяла Испания, особено в най-туристическите райони.

Не оставяйте ценните си вещи на плажа, докато отивате да поплувате. Най-добре оставяйте всичко по-важно в хотелския сейф.

Проучете предварително как стоят нещата и си резервирайте хотел в безопасна зона на града, където е по-малко вероятно да имате проблеми. Испания не е опасно място, но дребните кражби все пак са разпространен проблем.

Заключителен съвет: Просто се пуснете по течението

Испания е разнообразна и много интересна страна, пълна с открити и спокойни хора.

Трудно е да не ви хареса там, след като веднъж навлезете в ритъма й. Посещавайте я, без да бързате, и си оставете доста време за релакс.

Разходете се, без да бързате, по площада. Побродете из парка. Стойте с часове в кафенето или плажния бар.

Испания ще ви се разкрие точно в очакването и наблюдението - и просто в “приемането” на тази й същност.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Eurocheapo.com

17.05.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара