Най-важното при посещение в Париж

Не можете да видите всичко

Търсите съвет как да действате или какво да правите при предстоящото си пътешествие до Париж?

Количеството “съвети” онлайн е стряскащо, с безкрайни списъци как да се държите като “истински” парижанин (ако изобщо има такива!).

Истината е, че няма само един тип парижанин, нито има само един начин да действате, когато посетите града.

Реклама

 

Предлагаме ви списък с дружелюбни препоръки и табута, които ще ви помогнат да извлечете максимума от пътешествието и бюджета си. Така че четете нататък!

Основните неща

Казвайте “бонжур”, когато разговаряте с някого. Това включва и всички търговци, сервитьори, фронтдеск служители и т.н. Печелите бонус, ако добавите и “мосю” или “мадам”.

Не се притеснявайте, че не владеете френски извън най-основните неща. Все пак научете няколко думи. "Бонжур". "Оревоар". "Мерси". "Мосю". "Мадам". "Уи". "Нон". "Воала" — готово.

Контактувайте с местни хора, или поне се опитайте да разговаряте с тях на пикник или в бара. Но пробвайте все пак да използвате поне няколко френски думи. Те са добро начало на разговора.

Не очаквайте французите да бъдат груби. Те са просто хора.

Научете се как да използвате “вътрешен глас”. Парижаните като цяло са доста по-тихи на обществени места, отколкото американците например. Ще забележите това веднага в метрото, ресторантите, на опашката в пекарната и т.н

Дрехи и багаж

Носете комфортни обувки (без високи токчета) и дрехи, които лесно могат да се съчетават помежду си. Вземете и атрактивно облекло за специални случаи, но не прекалявайте. Предимно ще ходите, ходите, ходите…

Не отивайте в Париж неподготвени за времето. Проучете прогнозата, преди да тръгнете, и ако е възможно, носете подходящо облекло. Вземете и чадър и лек дъждобран.

Носете шал през зимата и пролетта. Това може да изглежда като клише, но той ще ви топли, а парижаните носят шалове през цялото време. Увийте се добре в шала — ще се впишете добре в тълпата.

Храна и пиене

Не купувайте бутилирана вода в ресторант, освен ако не обичате или искате газирана вода. Иначе се придържайте към "carafe d’eau". Тя е вкусна - и безплатна.

Прекарайте поне час на кафе-тераса в някакъв момент от пътешествието си, пиейки нещо. Носете си списание, тефтер, книга или пощенски картички и се насладете на изживяването.

Напълнете бутилката си за вода, от която и да е от откритите чешми на града. Това е същата вкусна вода, която парижани пият ежедневно. Екологична! Безплатна!

Не купувайте "ordinaire" багета. Придърайте се към "tradition". Доверете ни се, знаем какво говорим.

Не се старайте да се храните по начина, по който го правите у дома. Тук не сте у дома, така че възможностите за закуска и изборът на кафе не са същите. 

Яжте неща, които никога не сте вкусвали до момента. Това е Париж, а ние обичаме да си похапваме. (И обичаме да хапваме неща, които може да ви изглеждат относително необичайни в началото. Но просто го направете!)

Поръчайте кана с вино по обяд, за да я споделите… или само за себе си. На почивка сте, нали?

Консумирайте колкото може повече. Когато се приберете у дома, повече багети няма да има. Е, може би може и да си купите някоя в съседната пекарна, но тя няма да има същия вкус.

Не ходете в McDonald’s. В смисъл, няма проблем, ако е за тоалетната (или за безплатна Wi-Fi мрежа в критични ситуации), но изживяването не е толкова по-различно или вълнуващо, отколкото бихте имали в ресторанта с голямото M и в родината. Пробвайте вместо това местно заведение за бургери. (Quick е белгийска алтернатива.)

Устройте си пикник, ако можете. Отидете до пазар на открито, купете си малко сирене от "fromagerie", малко пресни багети и отидете до магазина за вино. Ще си изкарате страхотно.

Не отхвърляйте етническата храна в Париж. Голяма част от нея е много добра - и уникална. Само не се захващайте с американските ястия. Но фалафелите например? Непременно!

Не консумирайте нищо на няколко преки разстояние от основна туристическа дестинация - особено Сакре Кьор, Айфеловата кула или Нотр Дам. Отидете малко по-далеч и потърсете нещо по-автентично, без “туристически цени”.

Обръщайте внимание на ресторанти, които не присъстват в TripAdvisor. Сайтът няма последната дума по заведенията за хранене в Париж — и всъщност може да бъде ехо-камера, изпращаща все повече туристи в едни и същи ресторанти, докато по-малките заведения биват игнорирани. Преценявайте самостоятелно… следвайте носа и инстинктите си.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Eurocheapo.com

25.05.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара