Просто ръководство за устойчиви морски продукти

Митове, истини и приложения

Никога досега хората не са се вълнували толкова от избора си на морска храна - и за това има сериозна причина.

От здравословна гледна точка знаем, че би трябвало да консумираме повече риба.

От социална и етична гледна точка обаче знаем, че би трябвало да консумираме само определени видове, за да не допринася нашата ежедневна консумация допълнително за настъпващия морски апокалипсис.

Реклама

 

Като че ли всеки ден научаваме още нещо за тежкото състояние на океаните и всички нередни неща, с които се занимава глобалната индустрия за осигуряване на морски продукти — прекален улов, неправилно обозначаване и т.н.

Ако има някаква надежда да не утежняваме ситуацията, трябва да вземаме по-умно решенията си пред щанда за риба — и като начало да купуваме само устойчиви морски продукти.

Но има толкова много информация какво прави морските продукти устойчиви или неустойчиви, че е трудно да вземем обосновано решение.

Оказва се, че колебанието ни е оправдано, защото определянето дали да консумираме определен вид риба може да е пагубно за нейния вид или за планетата като цяло — или всъщност и за нашето собствено тяло — и има толкова много променливи, колкото и задачите по алгебра, които ви докарваха главоболие в гимназията.

В някои градове малцина умни предприемачи улесняват донякъде този избор, като продават само устойчиви видове.

Но докато този подход не се превърне в стандартен за индустрията, като цяло от самите потребители зависи да се ориентират в мътните пазарни води.

Не всички имат късмета да отиват на пазар за риба с експерт по морски продукти.

Какво да правят загрижените за екологията консуматори на морски продукти?

За да определим някои основни принципи, се консултирахме с няколко видни доставчици на морски продукти и готвачи за различните митове и истини за морската храна и устойчивото развитие.

Ето какви са техните съвети.

Бианка Писильо, съосновател на фирмата за доставки на морска храна Mermaid’s Garden, Бруклин, Ню Йорк

ИСТИНА: Когато имате съмнения, купувайте американски продукт.

“САЩ имат много по-добра история от другите държави в света на следене и опити за възобновяване на рибните запаси. Почти винаги, ако купувате американски продукт, той е устойчив. Има и много изключения, но това е добро начало.”

МИТ: Отглежданата в рибни ферми сьомга не вреди на околната среда и организма ни

“Нужно е захранване с много дива риба, за да се получи сьомга в рибна ферма. Това има негативен ефект върху околната среда. Рибата е подложена на висока употреба на антибиотици и химикали, защото настъпват ужасни зарази с всякакъв вид болести. Те са силно заразни, защото става дума за многобройни животни на едно място - и всичко, което те консумират и отделят, отива във водата, във висока концентрация. Дори по-отговорните ферми имат такива проблеми. Ако пък не ги хранят с дива риба, им дават ГМО царевица и соя. От друга страна, дивата сьомга от Аляска е силно регулирана и в добра форма. В Аляска няма много ресурси извън петрола и риболова, така че там хората са достатъчно умни, за да държат подобни неща под контрол.”

МИТ: Замразените морски продукти са по-нездравословни и с по-лош вкус

“Подобно на зеленчуците, рибата също е сезонен продукт. Основният сезон за дива сьомга започва през пролетта. Ако купувате дива сьомга през зимата, най-вероятно тя е била замразена. Консумацията на дива сьомга, поне от Аляска, и извън сезона е добър избор. Всъщност тя е и по-достъпна, когато е замразена. Съоръженията за преработка на риба в Аляска я замразяват незабавно, така че тя е с отлична форма и вкус. Ако консумирам замразена сьомга, предпочитам да я купя замразена и лично да я размразя.”

ФАКТ: “Прекален улов” не е същото като “подлежи на прекален улов”

"Тук нещата са много сложни. "Прекаленият улов" е свързан с популацията в момента, и е свързан с биомасата — колко моруна считаме, че има в океана, и от друга страна, дали желаем нивата да са такива, или да ги намаляваме? "Прекаленият улов" е съотношение: улавяме ли рибите по-бързо, отколкото те могат да се размножават, за да запазват броя си?" (Професионален съвет: Най-добре избягвайте и двете.)

Дейвид Торчиано, купувач на морски продукти за Mayanoki, устойчив суши-ресторант в Бруклин, Ню Йорк

МИТ: Можете да определите само по типа морска храна дали консумацията й е вредна за околната среда

"Мястото и методът на улавяне са основните променливи, на които да обърнете внимание. Може да намерите фермерска сьомга от Шотландия, пълна с антибиотици и отглеждана във ферма по вреден за околната среда начин. А може да се снабдите с арктическа пъстърва от Исландия, напълно устойчива, отглеждана в резервоари на суша, не в открити води; водата се рециклира, така че употребата й е минимална; няма нужда от антибиотици, защото рискът от зараза по рибите е доста малък. В един и същ вид дори — морски таралеж от Мейн срещу такъв от Калифорния. В Мейн бройките са по-малко."

ИСТИНА: Някои видове са изцяло застрашени, от рода на червената риба тон

“През 70-те години Japan Airlines са летели празни обратно от Австралия. Така че за да печелят пари, те са вземали като товар риба тон - и така е стартирала манията по рибата тон. Сега рибата тон от вида bluefin е на ръба на изчезването, и няма международни регулации; всичко е неясно и нерегулирано.”

Адам Геринджър-Дън, готвач и съсобственик на Greenpoint Fish and Lobster, Бруклин, Ню Йорк

ИСТИНА: По отношение на устойчивостта, стридите са относително надежден избор

“Стридите имат нетен положителен ефект върху околната среда [защото филтрират водата около себе си]; те са тотално устойчиви, невероятно здрави и вкусни. Можете да погълнете стрида за 10 секунди, но на фермерите са нужни 3 години, за да я отгледат. Невероятно количество грижа е вложено във всяка стрида, която консумирате. Наслаждавайте й се!”

ИСТИНА: Старата поговорка за “има много риба в морето” важи не само за социалния живот

“Хората би трябвало да консумират повече малки риби, от рода на платика и скумрия. Тя по-бързо достига зрялост и е по-леснодостъпна. Имаме си работа и с доста инвазивни видове, от рода на морски скорпиони, див канален сом и змиеглава риба.”

Джордж Лорън, готвач в Captain Kidd’s Fish Market & Restaurant, Редондо Бийч, Калифорния

МИТ: Приложенията са по-добър източник от местния рибар/търговец на риба

“Има няколко добри системи за оценяване и рейтинг, но думата ‘устойчив’ е донякъде вече подобна на ‘органичен’; тя означава твърде много неща. Най-добре е, ако можете да разчитате на реален човек. Опознайте местните пазари и търговци на риба. Те са тези, които знаят със сигурност откъде идва вашата риба.”

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Foodrepublic

18.07.2015 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара