
Грешките при готвене на сьомга
Това е трудна за сполучливо приготвяне риба
Въпреки всеобщото мнение, сьомгата е трудна за сполучливо приготвяне риба.
Вижте най-честите грешки, които правим при готвенето на тази популярна риба.
Изтръгване на плаващите кости
Би трябвало да премахнете плаващите кости, но внимателно. Издърпването им нагоре ще разкъса плътта на рибата, което й придава отблъскващ вид.
Вземете клещи или щипци и внимателно издърпайте плаващите кости в същата посока, в която те са ориентирани в тялото на сьомгата.
Кой иска кожа? Повечето хора просто я махат
Първо: кожата е вкусна! Така че когато приготвяте сьомга, запазете кожата, тя осигурява предпазен слой между тялото на рибата и горещия тиган или грил.
Започнете да я готвите с кожата надолу и я оставете да стане хрупкава. Много по-лесно е да плъзнете шпатула за риба под кожата на сьомгата, отколкото под деликатното месо.
Единственото изключение? Трябва да махнете кожата, когато задушавате филета.
Задушаване в чиста вода
Като говорим за задушаване, никога не задушавайте сьомгата в чиста вода.
Така пропускате възможност да добавите вкус! Като минимум подправете водата с лимон или половин глава чесън.
Още по-добре, задушете сьомгата в сухо бяло вино. Ако не добавите приятни аромати в процеса на задушаване, сьомгата може да вмирише кухнята ви на риба.
Което е крайно неприятно, нали?
Сьомгата си е сьомга, нали?
Когато сте в рибарския магазин или на щанда за риба, обмисляйте внимателно вариантите.
Първо, не се отказвайте от корема — той е мазен, с богат и солиден вкус. Освен това той като цяло е и по-евтин от филетата.
Ако ще търсите по-традиционна разфасовка - от рода на стек или филе — уверете се, че вземате парчета, които са с еднакви размери. Най-добрият избор е да поискате парчета от центъра за еднаква дебелина.
Накрая не вземайте просто каквато сьомга се предлага. Органичната, отговорно развъдена сьомга винаги има по-добър вкус.
Готвене, докато се разпадне
Това е най-разпространената грешка — и често води до прекалено готвене, в резултат на което рибата заприличва на храна за котки, вместо на елегантната вечеря, която сте си представяли.
Ако използвате грил или тиган, обгаряйте сьомгата с кожата надолу при висока температура, докато кожата не стане хрупкава, след което - независимо дали я обръщате или не, довършете готвенето й на ниска температура във фурната.
Парченцата риба трябва да се отделят и откъсват лесно, а не да засъхнат на твърди ивици.
Изхвърляне на остатъците
Има специалисти, които вярват, че студената, преседяла ден сьомга е по-добра от горещата, току-що свалена от печката.
Би трябвало да се отнасяте с любов към остатъците: сложете ги в салата, превърнете ги в сандвичи, или просто ги яжте направо от хладилника.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
