Непременно пробвайте тези 9 храни във Франция

Не ги пропускайте

Независимо колко добре сте научили и прилагали на практика рецептите от "Да овладееш изкуството на френската кухня", има някои френски ястия, които извън Франция просто нямат същия вкус.

Ето 9 храни, които в никакъв случай не бива да пропускате, когато пътувате из тази прекрасна страна.

Реклама

 Не беше лесно да ограничим списъка, но сме сигурни, че ако пробвате тези девет ястия, докато сте във Франция, ще си тръгнете доволни.

Много от тези ястия можете да откриете в Париж, но има и много други градове във Франция със забележителна кухня, които си заслужават да ги посетите.

Поради това този списък включва и няколко специфични регионални специалитета.

Франция не се стреми да изтъква, че храната е локална, защото това просто е излишно.

Локалните и сезонните ястия са нещо подразбиращо се, и това важи още повече за малките градчета.

Освежете френския си ресторантски речник и задължително поръчайте тези девет ястия, докато сте там.

Aligot ("Алиго")

Тази купа с декадентско разточителство от региона Обрак има пет вълшебни съставки: картофено пюре, масло, сметана, чесън и сирене (обикновено от вида "Том" от централна Франция).

Пробвайте го в 25-местното относително евтино бистро Chez Germaine в Париж.

Bouillabaisse ("Буябес")

Огромна грешка е да си тръгнете от пристанищния град Марсилия, без да сте пробвали тази традиционна комбинация от риба (предпочита се средиземноморска костелива риба) и ракообразни.

Прочутият ресторант Grand Bar des Goudes, който е с изглед към морето, освен обичайните съставки я подправя и с чесън, копър, шафран и лют червен пипер.

Confit de Canard ("Конфи дьо канар")

Този гасконски специалитет представлява бут от патица, който е осолен и оставен да отлежава, след което е приготвен на бавен огън в собствената си мазнина.

Въпреки че вероятно ще откриете чудесен "Конфи дьо канар" на много места в този регион, най-добре е да го пробвате на юлския нощен пазар в средновековния град Нерак.

Conde Nast Traveler го описва по следния начин: “Ред след ред маси, всяка дълга по 30 метра, се разпъват в средата, където хората сядат с приятели и роднини, хранят се и пият. Има опашки, много опашки с хора, чакащи с нетърпение за конфи дьо канар и пържени в патешка мазнина картофи.”

Coq au Vin ("Кок о вен")

Това е ястие с пилешко месо — или, както е в оригиналната, автентична версия, месо от петел — задушено с вино, бекон и гъби. Традиционно за задушаването се използва червено бургундско, но в различните региони се използват други локални вина; например в Елзас е популярна версията му с ризлинг. За отличен "Кок о вен" в не твърде туристическо бистро в Париж, посетете A la Biche au Bois.

Escargots a la Bourguignonne ("Ескарго а ла бургиньон")

Консумацията на охлюви е типично френско изживяване, което дори най-гнусливите хора не бива да пропускат.

Хванете черупката на охлюва със специалните щипци, издърпайте месото (което е било извадено от черупката и сготвено с чесново масло, след което е било поставено обратно вътре) с вилицата за охлюви, и се насладете на вкуса му.

Най-цененото ескарго е от Бургундия, където охлювите с подправки и чесън (“Ескарго а ла бургиньон”) са задължителен деликатес. Консумирайте ги в подходящо наречения L’Escargot в Дижон (и пробвайте прочутата горчица от този град, докато сте там!).

Hachis Parmentier ("Аши парментие")

"Аши парментие", канапе от кайма, покрито с картофено пюре, не е толкова по- различно от овчарския пай, като изключим това, че каймата е по-вероятно да е приготвена с червено вино и да е по-твърда (оформена като правоъгълник, който стои стабилно).

Един от начините това ястие да бъде по-френско е да се използва патешка кайма и сирене комт — както го правят превъзходно готвачите в Restaurant du Marche в Париж.

Pain Aux Cereals ("Пен о сереал")

Да, можете да откриете многозърнест хляб почти навсякъде, дори и във френски стил — но хлябът във Франция е нещо съвсем различно. "Пен о сереал" обикновено е покрит със сусам, мак, просо и слънчогледово семе, като има специфична мекота в средата.

Въпреки че продукцията на Eric Kayser (който има филиал и в Ню Йорк) е първокласна, не пропускайте малката ексцентрична пекарна на улица "Сен Жак" в Париж, наречена Boulangerie Solques, където стените са украсени с препарирани свински глави и телешки черепи, а къдравият пекар с вид на учен любезно ви разяснява подробности за различните видове хлябове на бавен и разбираем френски.

Ratatouille ("Рататуй")

Несъмнено можете да откриете рататуй и извън Прованс, но свежестта на регионалните провансалски зеленчуци е от решаващо значение за тази зеленчукова смес, така че за консумацията му няма по-добро място от родния му Прованс.

Пробвайте многобройни богати на зеленчуци сезонни ястия в Bistrot L'Aubergines в идиличното градче Ейгалие.

Tarte Flambee ("Тарт фламбе")

Страсбург е фантастична кулинарна дестинация за френска кухня с германско влияние, което включва ястия като "Тарт фламбе" (в Германия същото ястие се нарича "фламкухен"), питка с бяло сирене или крем фреш (гъста френска сметана), лук и бекон.

Има смисъл да се поразходите извън града до комуна, наречена Пфулгрисхайм, където мнозина посещават Restaurant L'Aigle заради неговата "Тарт фламбе".

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

15.02.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара