
Добрият сандвич е нещо повече от обикновен микс от съставните му части.
Безспорен факт е, че правилно подреденият като слоеве сандвич стои като едно цяло по-добре, не прави хляба влажен и постига оптимална текстура.
И не се изисква нещо повече от това да обмислите кои съставки се разполагат в определен ред. Вижте какво трябва да направите.
Балансирайте плънката
Уверете се, че разполагате с гама от текстури (копринено мека, хрупкава, плътна, креместа) и вкусове (мазен, свеж, пикантен, тръпчив).
Балансът е от решаващо значение: не желаете примерно да добавите твърде много подправки и те да падат на гигантски буци.
Това, което отличава изключителните сандвичи от посредствените, не е само някакъв вид сандвичов мистицизъм.
Tweeeet me!Режете плънката според размера на сандвича
Някога да сте отхапвали от сандвич - и всичкия пълнеж да се е изплъзвал навън?
За да избегнете това, уверете се, че всичкият пълнеж е или лесен за отхаване - тънко нарязаното месо, сирене и зеленчуци са по-подходящи от дебелите — или нарязан на единични хапки.
Съчетавайте вкусовете
Съчетанието от горчица и сирене има отличен вкус. Същото важи за майонезата и доматите.
Защо тогава бихте ги поставили в противоположните краища на сандвича?
Други комбинации от слоеве в сандвичи, които да обмислите.
Месо и мариновани зеленчуци.
Маруля и винегрет.
Всякакви пресни зеленчуци и сол, пипер и други подправки.
Стратегически планирайте слоевете
Сега, след като сте комбинирали компонентите на сандвича, е време да ги наредите в едно оптимизирано цяло.
Реклама
По-плътните текстури (месо и сирене) са по-подходящи за долната част на сандвича, докато зеленчуците и хрупкавите елементи са по-уместни отгоре.
Може също да добавите слой маруля за по-добро триене, което ще предотврати така неприятното изплъзване на пълнежа на сандвича.
Подправките са най-ефективни, когато се нанасят директно върху хляба, но можете да експериментирате.
Правилата съществуват, за да бъдат нарушавани: може би желаете лют сос, поръсен върху конкретен зеленчук, или горчица, нанесена директно върху месото.
Обмислете времето на приготвяне
Колко скоро ще консумирате сандвича си, след като бъде направен?
Ако ще стои известно време — примерно го правите сутринта, за да го изядете на обяд — помислете дали да не добавите тънък слой масло върху хляба. Това ще предотврати намокрянето му.
Като алтернатива, пробвайте да използвате свръх-твърд хляб и го оставете умишлено да попие течност, както се прави с муфулета.
Заредете тези сандвичи с много месо и мариновани зеленчуци, увийте ги плътно в пластмасово фолио и изчакайте магията да се случи по обед.
Запечете леко
Запичането може да добави елемент на хрупкавост и да съживи залежал хляб. То обаче може да превърне иначе отличен сандвич в болезнен, причиняващ болка на устата кошмар.
Лекото запичане е най-добро; погрижете се хлябът да не пресъхне напълно и все още да има известна мекота в средата си.
Заложете на диагонал!
Небрежно направените сандвичи изискват (скучно) срязване през средата (правоъгълната форма е по-здрава, с не толкова тънки ъгли, от които пълнежът да изпадне).
Но в повечето случаи диагоналното срязване е идеално, като ви дава най-дългия възможен напречен разрез — и вид, напомнящ съдържанието на ретро кутия за обяд.
Неписаният кодекс на кухнята
12.08.2022
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.03.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
