Задачата на Адам

... дали мъжете са свине или жените мръсници

Пред очите ми попадат текстове всякакви.

С удоволствие чета, а от време на време и сама произвеждам, такива за вино, храна и както я наричам „Задачата на Адам” – неразрешимата досега за мен задача за отношенията между мъже и жени.

В прав текст

„Задачата на Адам” – неразрешимата досега за мен задача за отношенията между мъже и жени.

Бих казала, че съм активна, умозрителна търсачка на възможни решения от крехка детска възраст и това, че не съм ги намерила още се дължи повече на лош късмет, отколкото на глупост, но не мога да бъда абсолютно сигурна.

В последно време забелязвам присъствието в пространството и на други наблюдателки: някои умни, други ... да наречем и тях „без късмет”, някои интересни, други атрактивни, трети предизвикателни.

Дано на тях някой ден им светне лампата дали мъжете са свине или жените мръсници, защото аз съм на път да се откажа да търся светлината.

Чета значи преди известно време текста на една подобна наблюдателка, в който тя с хумор споделя как с възрастта започва да сваля надолу възрастовата граница на мъжете, които харесва, разбирай от мъже към момчета, и какво може, какво трябва и какво не трябва да произлиза от това.

Някъде към половината на текста формулира правилата за „всичко онова, което една жена около 40-те трябва да има предвид, когато се захваща с младите мъже”, като първото е: „Не си мисли, че с него ще градиш бъдеще. Може и да се случи да изградиш, но тези връзки са заради свободата, която си успяла да си извоюваш, а не за да обслужваш поробващия аспект на страстта. Този урок е за жени под 30 години. Да си го научила. Идеята е да ти е приятно, да бъдеш в час с онова, което вълнува поколението след теб.”

Не знам дали това точно е идеята, но забелязвам, че през последните две години броят на приятелките ми, които имат връзка с по-млади мъже нарасна дотолкова, че в момента съставлява 40%.

Струва ми се интересно да разбера и започвам да ги разпитвам, подозирайки, че това е поредната подзадача на „Задачата на Адам” без или с прекалено много решения.

Всички тези жени са на 40 и повече и гаджетата им са най-малко с десет години по-млади от тях.

Всички те са умни, самостоятелни, с кариери, финансово независимижени, които дори слепец не би нарекъл грозни.

Историите им си приличат: обикновено след сума ти връзки с невротизирани, застаряващи, параноични, къде бедни, къде богати мъже на тяхната възраст решават, че искат да се занимават със значително по-млади от тях мъже.

Питам за всичко – от правенето на кафе сутрин, през секса, до „Къде виждате бъдещето в цялата тази работа?“.

Отговорите, които получавам сливам в текст, разказан от 1 лице единствено число и ето какво се получава:

„Питаш ме защо казвам „занимавам се” за връзка, която уж трябва да е особено чувствена и най-съзнателно избраната от мен. Съзнателно избирам глагола „занимавам” и избягвам „забавлявам”, защото след известно време на купонясване разбираш, че си в занималнята.

В прав текст

Ти - в ролята на учителката, той - в тази на имащия нужда от помощ и напътствия, неспособен или просто мързелив ученик.

Ти - в ролята на учителката, той - в тази на имащия нужда от помощ и напътствия, неспособен или просто мързелив ученик. Още сте в началото на срока и ти трябва да се стискаш да проседиш определеното време, без да въртиш очи към тавана, да го пляскаш през пръстите или да го скубеш за косата. На края ще видиш. Дотогава, предметите, по които се изисква твоето внимание са:

- Секс: това, с което по всяка вероятност е започнало всичко, надали сте обсъждали приноса на Мария Кюри в изучаването на радиоактивността. Подобно на физическото възпитание, музиката или рисуването, още отсега можеш да му пишеш петици за години напред, а превръщането им в шестици е въпрос само на леки корекции в подготовката. (Всъщност, петицата по музика е спорна. Не, че не можеш да му я напишеш, но трябва сама да прокараш пътя между Бъста Раймс и Моцарт).

- Битов живот:

а) с особена сила и постоянство трябва да се натвърдва факта, че ти не си майка му, макар и пускането на пералня да ти е втора природа, а плащането на сметки, пазаруването и поддържането на приемлива чистота да са нещо, с което си свикнала от има-няма двайсет години. Затова и го владееш толкова добре и си измислила оптимален начин за справяне с него, така че да не пречи на живота ти - защото го правиш отдавна. Трябва да стане ясно, че няма повод на ученика да му бъдат спестени усилията да си избърше сам задника.

Българският мъж е дундуркан от криворазбраната, безмозъчна и овчедушна любов на поколения балкански баби и майки и, за жалост, може точно на теб да се падне да водиш въведението в курса за добрите европейски практики.

Случвало ми се е дори, когато отбележа, че десетата цигара може би не е толкова полезна, бабата на ученика да скочи срещу мен и да каже: „Остави го на мира, де! Ето ти баба цигарка, пуши си колкото искаш!”

б) храната – тук се оказва, че златна среда няма. Може да ти се падне ученик, за когото  Бъргър Кинг да е сто нива над Макдоналдс и с това да съставлява върхът на кулинарната пирамида, а съдържанието на „романтична вечеря вкъщи” да се вади с пръсти от кофа с чичко на червен фон.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

08.09.2015 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара