Кога да използвате кухненски робот, блендер или миксер

На пръв поглед изглежда, че те изпълняват сходни задачи

От всички устройства, с които обзавеждаме кухните си, блендерът, имерсионният блендер и кухненският робот са най-полезните.

На пръв поглед изглежда, че те изпълняват сходни задачи — и дори да са взаимозаменяеми. В крайна сметка всички те използват въртящи се остриета, за да превърнат твърда храна в... не толкова твърда храна.

Но ако погледнете по-отблизо, ще установите, че има задачи, за които всяко от тези устройства е най-подходящо.

Ето кога да използвате блендера, имерсионния блендер и кухненския робот — и кога да ги заместите с миксера със стойка.

Блендер

Остриетата на блендерите не са свръх-остри. Всъщност те са като цяло тъповати. Остротата им обаче не е това, което прави варените моркови и бульон на супа. За това се грижи мощният мотор, който придава на блендерите свръх-способностите им да правят всичко на пюре.

Смутитата и замразените коктейли определено имат нужда от традиционен блендер — не на последно място, този мощен мотор може да издържи на твърди неща, от рода на лед.

Определено можете да използвате блендер и за приготвяне на крем супа, но за предпочитане е имерсионният блендер — защо, ще разберете след миг.

Като казваме това, дълбоката “кана” на блендера позволява течността да се раздвижи повече, без да прелее или експлодира през капака (просто не пълнете до ръбовете). Когато се колебаете, следвайте това правило: ако нещо трябва да е копринено гладко и равномерно направено на пюре, възползвайте се от мотора и използвайте традиционен блендер.Имерсионен блендер

Не искате да цапате още един съд, който да миете по-късно? Тогава на помощ ви идва имерсионният блендер. Той е полезен инструмент, ако супата ви се нуждае от смилане на дребно, така че да заприлича на пюре, особено ако за това в традиционен блендер е нужно да правите много порции.

С имерсионният блендер, просто потапяте накрайника в тенджерата и го оставяте да свърши работата си. Той работи най-добре с храни, които съдържат течен елемент, от рода на супи или сочни пюрета.

Съвет: никога не използвайте имерсионен блендер в плитък съд. Остриетата трябва да бъдат напълно потопени в течността, иначе ще разпръскат много течност наоколо, украсявайки стените на кухнята ви със сос или супа.

В зависимост от модела, имерсионните блендери може да са с по-малка мощност от традиционните блендери. Моторът им може да е не толкова мощен, така че ако работите с твърди зеленчуци или много големи парчета храна, може би е по-добре да заложите на традиционен кухненски робот.

Кухненски робот

Остриетата на кухненския робот са набраздени и свръхостри. Точно това е основното им предимство, тъй като моторът на това устройство не е толкова мощен като този на блендера.

Кухненският робот е инструмент за най-различни нужди и е ефективен за много неща.

Той бързо се справя с твърда, неподатлива храна отрода на ядки и семена. Също така той може да свърши работата на кухненския нож в някои случаи, например за бързо надробяване на особено ситно на лук или чесън. Можете също да правите тесто в кухненски робот чрез бързо пулсиране на мотора.

Кога не е желателно да използвате кухненски робот?

Когато си имате работа с храна, която е течна или несвързана. Въпреки че може да поставите супа в кухненски робот, не го препоръчваме. Трябва да я правите на многобройни порции, защото купата на кухненския робот не бива да се препълва. (Иначе раздвижената течност ще прелее през капака или ще изтече отстрани.)

Най-добре е да използвате кухненски робот за ястия, които са леко зърнисти или текстурирани, от рода на песто. (Всъщност според нас пестото е един от най-добрите начини да използвате кухненския робот.) Тази машина наистина изпъква, когато имате много различно текстурирани съставки, от рода на твърди кедрови ядки, чесън и нежен босилек.

Миксер със стойка

С многобройни “приставки,” миксерът със стойка е най-добър за свързани с тесто задачи, свързани с много смесване, разбиване, или бъркане.

Тъй като не изисква да го държите в ръце, можете да постигнете тази пухкава, изцяло еднородна консистенция, без да хабите мускулна сила. Може да разбиете в миксер със стойка сметана, масло и захар, или дори да направите тесто за хляб — само заменете накрайниците с такива за тесто.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

13.08.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара