Как се става добър домашен готвач

30 качества, които трябва да притежавате

Въпреки че може и да не го формулирате с думи, със сигурност имате представа какво според вас прави един домашен готвач по-добър от другите.

Някои незабавно се сещат за бабите или съквартирантите си, или за дъщерите или синовете си. (Или за самите себе си...)

Въпреки че всички тези хора действат в кухнята по много различен начин — може примерно баба ви да владее перфектно самоса и къри, но нищо друго, докато брат ви да е виртуоз на модернистичната кухня — те вероятно имат все пак някои общи черти.

Когато запитахме читателите и екипа ни какво според тях е определящо за добрия домашен готвач, ето някои качества, които биваха назовавани многократно.

Този списък далеч не включва всичко - и нищо чудно да не се съгласите с всяка точка от него.

Въпреки че никой не може да бъде перфектен домашен готвач, все пак е забавно да мислим за това.  

Реклама

 

Добрият готвач...

Може да направи нещо от нищо и да превърне остатъците в ястие.

Уважава — храната: това откъде идва тя и как се използва традиционно, как стига до него, как най-добре да се приготвя.

Има желание да храни и доставя удоволствие, и се концентрира върху насладата за хората, консумиращи храната си.

Не се страхува (или поне може да оставя страховете си настрана)...

Но същевременно знае собствените си граници (можете да бъдете добър домашен готвач дори и да имате зона на комфорт).

Е любопитен, с тенденция към експериментиране.

Няма проблем да консумира не съвсем страхотно ястие в името на ученето на нови неща.

Е търпелив.

Може да работи в различни мащаби и да ги променя бързо (тоест умее да готви и за 10 души, и за двама).

Владее някои техники, които са приложими и за други неща - и които вършат работа за храната, която обича да консумира: печене, бързо пържене в тиган, приготвяне на дресинг.

Събира хората заедно, за да се хранят.

Демонстрира уважение към най-пресните и най-добри съставки, които бюджетът им позволява...

И поддържа адекватни запаси от тези съставки подръка в килера, хладилника и фризера, за да приготвя разнообразна, вкусна, доставяща удоволствие и сезонно подходяща храна...

И има енциклопедични познания какво има в кухнята му във всеки един момент.

Е склонен да пробва отново.

Знае кои храни/вкусове се допълват едни други.

Следва рецептите...

Но може да адаптира рецептите в движение и е склонен да мисли извън границите им.

Обича готвенето толкова, колкото и храненето.

Изгражда богат речник и разбиране за готвенето с увеличаване на познанията му.

Пробва в движение това, което готви.

Не препълва тенджерата.

Не се бои да използва високи температури и наистина да обгаря до овъгляване някои храни.

Използва малко киселина (лимонов сок, оцет и т.н.), за да подсили вкуса на ястие.

Добавя достатъчно сол, но не пресолява.

Учи се от грешките си.

Има здравословен апетит.

Разхищава колкото може по-малко.

Уважава тези, които са били преди него, и познанията, които те могат да му предадат.

Възприема баналното: обича да реже морков, да вари вода и (може би) да мие чинии.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара