
Грешките на най-лошите готвачи
Запознайте се с 10 грешки при готвене, и се научете как да ги избягвате
Грешка №10: Прекаленото месене
Освен ако рецептата специално ви казва да месите силно, винаги месете теста леко и внимателно, особено когато правите тесто за бързо втасващ хляб и мъфини, или когато омесвате месо за руло "Стефани" или кюфтета — просто го правете, докато съставките се смесят помежду си, тъй като прекаленото смесване води до твърдост.
Грешка №9: Да не оставяте меса и определени ястия да отлежат
Няма спор, ястието изглежда чудесно и нямате търпение да го вкусите. И все пак оставете месото и печените ястия (от рода на лазаня) да поотлежат няколко минути, след като излязат от фурната. За месото това означава, че соковете ще останат вътре в него (вместо да потекат по плота); за многослойните печени ястия това означава, че слоевете ще се захванат един за друг, вместо да се хлъзгат.
Грешка №8: Рязане на месо по нишките
Следващия път, когато разрязвате стек, погледнете повърхността му. Би трябвало да видите някои дълги "нишки", преминаващи през него. Режете перпендикулярно (не успоредно!) на тези нишки, и твърдият, неподатлив стек като по чудо се превръща в мек и лесен за сдъвкване.
Грешка №7: Използване на тъп нож
По-вероятно е да се порежете с тъп нож (защото той се изплъзва по-лесно от острия), също така е по-вероятно да се просълзите при рязане на лук; тъпите ножове не са от най-приятните неща. Острете ножовете си поне няколко пъти годишно — ще усетите огромна разлика.
Грешка №6: Поставяне на мокра храна в тиган
Подсушете храната с хартиена кърпа, преди да я обгаряте в тигана — това е тайната на готвачите да превръщат нарязаните продукти от цвъртящи сиви парчета в златисти хрупкави вкусотии.
Грешка №5: Недостатъчно подправяне
Не се бойте от солта. Поръсването с готварска сол само засилва вкусовете, което позволява на храната да има по-характерен, индивидуален вкус.
Грешка №4: Не-дегустиране в движение
Пробвайте храната си през целия процес на готвене, коригирайки вкуса й в движение. Така ще имате по-добър контрол над завършения продукт и ще се научите как готвенето променя вкуса на храната.
Грешка №3: Неизчитане на рецептата.
Не спорим - винаги има място за импровизация и замяна на съставки. И все пак, за ваше собствено благо, направете си труда да изчетете рецептата докрай, преди да започвате да готвите, така че поне да сте наясно какво предстои.
Грешка №2: Препълване на тигана
Когато добавяте храна в тигана, температурата извън него е по-ниска, което означава, че храната е по-вероятно да се готви на пара - и да изглежда сива, вместо да придобие златистокафяв загар. Оставете на храната си пространство да диша!
Грешка №1: Страх от високи температури
За перфектна златистокафява коричка върху стек или парче месо, оставете тигана да се нагорещи добре, преди да добавите олио; после оставете и олиото да се нагорещи, преди да добавяте храната.
Лабне за мазане на Мое, Твое, Наше
01.08.2022
Сладко от люти чушки
09.08.2022
Серия "Ориент" на Мое, Tвое, Наше
29.07.2022
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.03.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
