10-те държави с най-сериозен проблем с алкохола

Слава богу, България не е между тях

Злоупотребата с алкохол означава да продължавате да пиете, дори когато знаете, че консумацията ви на алкохол причинява проблеми. Тези проблеми може да бъдат всякакви - от скандали с половинката ви на вечеря за това колко пиете, до пропускането на работен ден, или шофиране в нетрезво състояние и евентуално попадане в катастрофа с трагични последици.

Злоупотребяващите с алкохол обикновено не могат да спрат да пият или да контролират количеството изпиван алкохол, и си изграждат толерантност към него — тоест се налага да пият повече, за да постигнат същото ниво на опиянение, което преди са получавали от по-малко количество.

Когато злоупотребяващите с aлкохол наистина спират, често срещани са усещания като призляване, треперене и тревожност. (Ако вие, или някой, който познавате, се опитва да решава потенциален проблем с алкохола, обърнете се към организации от рода на "Анонимни алкохолици".)

Реклама

 

Алкохолизмът е дългосрочно заболяване, повлияно от гени и начин на живот, с предсказуеми симптоми - и според Световната здравна организация много от държавите по света имат сериозен процент хора с проблеми с алкохола.

Само в САЩ алкохолът е трета по честота предотвратима причина за смъртни случаи. През 2013 г. 24.6% от хората на възраст над 18 години са съобщили, че са си позволили прекалена консумация на алкохол предния месец.

През 2006, проблемите със злоупотреба с алкохол са стрували на Америка $223.5 млрд. – почти три четвърти от които са били свързани по някакъв начин с алкохолни запои.

САЩ обаче не са толкова тежък случай в това отношение.

В глобално обобщение на страните с масово разпространени случаи на злоупотреба с алкохол, проведено от СЗО през 2004 г. — най-близката година, за която са достъпни статистики — САЩ са на 48 място.

Интересно е, че Италия и Иран регистрират еднакъв процент мъже с проблеми със злоупотреба с алкохола (0.5%), въпреки че алкохолът е незаконен в Иран.

Три държави в Тихия океан - Самоа, Маршаловите острови и Палау, съобщават за нулев процент на проблеми със злоупотреба с алкохола — което е странно, защото друга южно-тихоокеанска държава - малката Ниуе, е в топ 10 на страните с такива проблеми.

Обобщаваме 10-те държави с най-масово разпространение на злоупотреба с алкохола сред мъжете и жените в зряла възраст (над 15 години), по информация на СЗО.

Процентът за мъжете със злоупотреба с алкохол като цяло е много по-голям от този при жените – според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), мъжете е по-вероятно от жените да прекаляват с пиенето и да се ангажират с друго рисково поведение, съчетано с прекалено пиене.

Колумбия

В Колумбия, 10.33% от възрастните мъже и 2.55% от възрастните жени съобщават за проблем със злоупотреба с алкохол. (Страната също така е и третата по честота на жени, съобщаващи за този проблем — след Руската федерация и Австралия.)

Ниуе

Ниуе е островна държава в южния Тих океан. Според СЗО, там 10.58% от възрастните мъже съобщават за злоупотреба с алкохол, както и 0.34% от възрастните жени.

Естония

Тази северноевропейска държава има изненадващо висок процент проблеми с алкохола сред мъжете - 11.09%, и 1.62% злоупотребяващи с алкохол зрели жени.

Беларус

В Беларус, процентът е съответно 11.43% при възрастните мъже, и 1.69% сред възрастните жени.

Латвия


Латвия, разположена между Естония и Беларус, съобщава за 11.54% мъже, злоупотребядващи с алкохол, и 1.67% жени-алкохолички.

Република Корея

Република Корея, още известна и като Южна Корея, съобщава, че 13.1% от възрастните мъже са заявили, че имат проблем със злоупотребата с алкохол, както и 0.41% от възрастните жени.

Литва

Литва е съседка на Латвия и Беларус; там процентът е 13.35% при възрастните мъже и 1.98% при възрастните жени.

Някои експерти твърдят, че определени исторически и обществени фактори засягат страните с най-високи нива на консумация на алкохол, и че в много от тях липсват опити за масова просвета за вредните ефекти от алкохола.

Република Молдова

В Молдова, източноевропейска държава между Румъния и Украйна, 14.08% от възрастните мъже са алкохолици, както и 2.15 процента от жените.

Унгария

Унгария е изненадващо на второ място с 15.29% възрастни мъже, прекаляващи с алкохола, както и 2.27% от зрелите жени.

Руската федерация


Лидерът по брой злоупотребяващи с алкохола категорично е Русия, където цели 16.29% от мъжете съобщават за злоупотреба с алкохола, както и 2.58 процента от жените.

Тази страна се отличава и с това, че е на второ място по брой жени с алкохолна злоупотреба, изоставайки единствено от Австралия.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

29.01.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара